StoryEditorOCM
DubrovnikNAKON ŠTO SE PLENKOVIĆ POHVALIO PLAĆAMA U HRVATSKOJ

Reputacija nam je ‘wow‘, svi misle da je Dubrovnik bogat grad, a pogledajte koliko su nam mizerne plaće

Piše Silvia Rudinović
23. siječnja 2022. - 10:47

Prosječna neto plaća u Dubrovačko-neretvanskoj županiji iznosila je 6.584 kune u trećem tromjesečju prošle godine, što je 507 kuna manje od državnog prosjeka. Ranijih godina redovito smo bili među tri vodeće, a sad smo iza grada Zagreba i još osam županija, a valja napomenuti kako je to podatak za plaće u srcu sezone. Kako nema službenih podataka o prosječnoj neto plaći za sam grad Dubrovnik, poslužit će podaci Porezne uprave o strukturi zaposlenika prema kategorijama prosječnog neto dohotka za 2021. godinu.

Ni blizu prosjeku

Uspoređujući podatke s 2019., uočljiv je pad broja zaposlenih u Dubrovniku za čak dvije tisuće. Suprotno općem dojmu da se djeca u Dubrovniku rađaju sa srebrnom žlicom u ustima, ni plaće u toj po mnogo čemu, a prvenstveno po turističkim rezultatima, rekordnoj 2019. u većini slučajeva nisu bile blizu državnog prosjeka. Ništa bolje nije bilo lanjske pandemijske godine, unatoč relativno uspješnoj sezoni.

Više od polovice radnog stanovništva Dubrovnika, u 2021. godini primalo je u prosjeku manje od pet tisuća kuna mjesečne neto plaće! Od ukupnog broja 20. 583 zaposlenih, njih 13.958 u prosjeku je lani primilo manje od 6.000 kuna mjesečnog neto dohotka.

Natprosječnu plaću, veću od 7.500 kuna primalo je 3.875 zaposlenika. Zanimljivi su podaci kod tih viših platnih razreda. U kategoriji radnika s neto dohotkom između 50.001 i 100 tisuća kuna neto mjesečno je 11 osoba, a iznad toga su samo dvije.

Porezna uprava tablicu s prosječnim neto dohotkom izrađuje temeljem podataka iz zaprimljenih Obrazaca JOPPD na godišnjoj razini. Napominju kako se radi o godišnjem prosjeku neto primitaka s osnove nesamostalnog rada svih stjecatelja, a ne o iznosima isplaćenih plaća na razini mjeseca.

image
Josko Supic/cropix

Plaća za obavljeni rad ne može biti manja od propisanog minimalnog iznosa, pa za brojke niže toga postoje objektivni razlozi poput odjave i prijave radnika tijekom mjeseca. U ukupnu brojku zaposlenih uključeni su i oni na bolovanju, rodiljinom dopustu, oni kojima plaća iz nekog razloga nije bila isplaćena, pa i radnici s nepunim radnim vremenom i oni koji su kraći dio godine bili u radnom odnosu. Tu treba uzeti u obzir da je značaj udio radnika ovdje zaposlen u turizmu, a među njima je dosta sezonaca.

Na primjer, radnika za kojega je podneseno 12 obrazaca JOPPD i na svakom su bili iskazani neto primici od 12.000 kuna, Porezna je svrstala u kategoriju neto dohotka od 11.001-12 tisuća kuna. Međutim, ako je za jednu osobu podneseno šest obrazaca, svaki s obračunskim razdobljem jednog mjeseca u kojima su iskazani neto primici: 4.000 kuna za prvi mjesec, dok su za ostale mjesece iskazane oznake bolovanja, pa nije bilo neto primitka, takav stjecatelj je u kategoriji od 501-800 kuna. U neto dohodak nisu uključeni neoporezivi primici kao troškovi prijevoza, a pregled sadržava one primitke koji se isplaćuju uz plaću i u trenutku isplate se oporezuju (bonusi, otpremnine i dr.).

image
Struktura zaposlenika prema kategorijama prosječnog neto dohotka za 2021. godinu na području grada Dubrovnika
Izvor: Porezna Uprava

Na ruke

Također, valja napomenuti kako podaci uključuju sve stjecatelje s osnove nesamostalnog rada, dakle i one kojima nisu isplaćene plaće poput članova uprave u radnom odnosu koji sebi isplaćuju dobit, one na dugotrajnim bolovanjima koji su zaposleni a koji u određenoj godini nisu ostvarili neto primitke s osnove nesamostalnog rada, kao i stjecatelje na rodiljnom dopustu.

Isplaćuju li se u turizmu minimalne plaće, a razlika daje na ruke? Krije li se iza niskih plaća ovaj problem?

- U hotelima i ozbiljnim trgovačkim društvima toga više nema. Međutim, u manjim ugostiteljskim objektima, kafićima i restoranima, takva praksa postoji i danas. Inače su plaće u turizmu uvijek bile barem 10 posto ispod državnog prosjeka zbog velikog broja radnika koji obavljaju potplaćene poslove, to su prije svega sobarice, spremačice, konobari, pomoćni kuhari i radnici u kuhinji. U Dubrovniku je mnogo zaposlenih u turizmu, ali i javnim službama koje imaju ispodprosječnu plaću – komentira Dolores Lujić, područna povjerenica Sindikata turizma i usluga Hrvatske.

Kako kaže Lujić, prosječna neto plaća hotelske spremačice u Dubrovniku je oko pet tisuća kuna, dok su primanja konobara u nekoj dobroj hotelskoj kući na razini prosječne plaće u Hrvatskoj.

Mizerne mirovine

Prema podacima HZMO-a za studeni 2021., u Dubrovačko-neretvanskoj županiji bilo je:
- 45.266 osiguranika sa sklopljenim ugovorom o radu (od toga 12.897 na određeno vrijeme),
- 32.050 korisnika mirovine,
- prosječna mirovina: 2.654,36 kuna.

26. lipanj 2024 09:50