StoryEditorOCM
DubrovnikGRAD PO MJERI GRAĐANA

Rekonstrukcija gruške zelene place, novi vrtić u Komolcu, Dubrovnik za Sredozemlje zaštićeno od emisija štetnih plinova pri plovidbi

Piše Grad Dubrovnik
4. veljače 2022. - 09:35

POKRENUTA JAVNA NABAVA

Novi izgled gruške "zelene place"

Sanitat Dubrovnik d.o.o. pokrenuo je postupak javne nabave za izvođenje radova rekonstrukcije Tržnice Gruž. Projektom se planira preurediti prostor 'zelene place' uz suvremene standarde poslovanja, ekološki prihvatljiv te s uređenom pripadajućom infrastrukturom.

image
Novi izgled gruške place

Rekonstrukcijom će se obuhvatiti cjelokupni prostor tržnice, osim ribarnice koja je nedavno rekonstruirana i koja će uobičajeno raditi i dok budu trajali radovi na ostatku tržnice. Ovim projektom obnavljaju se poslovni prostori uz istočni zid place te se rekonstruira zid ljetnikovca Paladina Gundulića u skladu sa zahtjevima i uputama Konzervatorskog odjela u Dubrovniku, po čijem naputku će se ukloniti i zgrada postojećeg ugostiteljskog objekta.

Na samoj tržnici će se u potpunosti zamijeniti podna površina, što uključuje sve podzemne instalacije, dok će se prostor natkriti velikim zaokretnim tendama. Također, tržnica će se opremiti pokretnim prodajnim stolovima i dodatnom pratećom opremom. Ujedno će se dobiti i polivalentni prostor koji će u popodnevnim satima, nakon zatvaranja place, služiti kao terasa ugostiteljskim objektima i kao trg. U sklopu rekonstrukcije uredit će se i okolne podne površine pločnika, na kojima će se izvesti podzemni spremnik za otpad.

Rekonstrukcija trbuha Grada

Očekuje se da bi radovi na rekonstrukciji trebali trajati oko šest mjeseci, a procijenjena vrijednost radova iznosi 18 i pol milijuna kuna.

ULAGANJA U PREDŠKOLSKO OBRAZOVANJE

Izrađeno idejno rješenje za novi vrtić u Komolcu

Grad Dubrovnik nastavlja ciklus kapitalnih investicija u sustav predškolskog i školskog obrazovanja. U sklopu razvoja obrazovne infrastrukture, izrađeno je idejno rješenje za izgradnju budućeg vrtića u naselju Komolac. Budući vrtić na tri etaže primat će ukupno 260 polaznika te je u potpunosti osmišljen prema pedagoškim standardima predškolskog odgoja i naobrazbe. Prema idejnom rješenju arhitektonskog studija TLO d.o.o., predviđeni su unutarnji i vanjski kapaciteti za smještaj četiri jasličke i devet vrtićkih grupa, a zgrada će biti opremljena svim potrebnim sadržajima za adekvatan odgoj i razvoj.

image

Izrađeno idejno rješenje za novi vrtić u Komolcu

Također, planirana je i izgradnja višenamjenske dvorane u prizemlju objekta gdje će se organizirati razni oblici tjelesne nastave i zdravstvene kulture, stvaralačke igre i priredbe. Osim dvorane i jedinice za boravak djece, u prizemlju će se nalaziti uredski i pomoćni prostori za osoblje te kuhinjski pogon. Na prvom katu predviđen je prostor za preostalih sedam vrtićkih grupa koje će imati direktan pristup terasi i vanjskom terenu koji će služiti kao jedinstven i dinamičan prostor za igru i provođenje raznih aktivnosti.

Vanjski prostori koji su dio idejnog rješenja poput igrališta moraju biti ograđeni i sigurni, sadržavati pritom zelene površine, te osunčane i hladovite prostore za igru. Osim igrališta, od vanjskih prostora planira se izgradnja pristupnih puteva, slobodnih površina, gospodarskog dvorišta te parkirališta. Idejno rješenje obuhvatilo je i cjelovito krajobrazno i hortikulturno uređenje.

Ulaganja u (pred)školstvo

Grad Dubrovnik je u posljednje četiri godine u dječje vrtiće i osnovne škole ukupno uložio više od 200 milijuna kuna.

UVOĐENJE ECA ZONE ZA PLOVIDBU

Grad Dubrovnik podržava inicijativu mediteranskih gradova

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i pročelnica Upravnog odjela za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju Zrinka odazvali se pozivu gradonačelnika francuskog grada Marseillea Benoîta Payana te su sudjelovali u video konferenciji na temu uspostavljanja ECA zone (Emission Control Area) na području Mediterana.

Naime, inicijativi gradonačelnika Marseillea o nužnosti proglašenja Sredozemnog mora kao zone u kojoj vrijede posebna ograničenja za emisije štetnih plinova pri plovidbi, poglavito sumpornih i dušičnih oksida, odazvali su se predstavnici dvadesetak gradova s područja Sredozemlja. Rezultat ove inicijative bit će deklaracija koja će se potpisati nakon usuglašavanje teksta iste, a treba pospješiti uspostavljanje ECA zone i na području Sredozemnog mora. Nakon uvodnog izlaganja predlagatelja teksta, gradonačelnik Franković pozdravio je ovu važnu ekološku inicijativu koju će Grad Dubrovnik rado podržati.

image
Grad Dubrovnik podržava uspostavu ECA zone (Emission Control Area) na području Mediterana
Božo Radić /Cropix

–“Vjerujemo da nam uspostavljanje ECA zone mora biti zajednički cilj i da je ova deklaracija pravi korak kako bi svaka od uključenih država potaknula raspravu o važnosti ograničenja emisije štetnih plinova u plovidbi i očuvanju bioraznolikosti na Mediteranu. Predstavio je i iskustva Dubrovnika u održivom upravljanju destinacijom kao i projekte koje Grad razvija na području urbane ekološke mobilnosti.

Četiri zone

Ograničenja u emisiji štetnih spojeva tijekom plovidbe postoje u četiri zone, a prva ECA zona prihvaćena je 2005., a posljednja 2014. godine.

27. travanj 2024 17:52