StoryEditorOCM
DubrovnikPITANJE RAZGRANIČENJA |

REAKCIJE NA IZJAVE CRNOGORSKOG PREMIJERA Prevlaka će ostati hrvatska i nikad ništa drugo neće biti, važno je obnoviti tvrđavu na ponti Oštro

Piše Bruno Lucić
6. svibnja 2021. - 07:29

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić u pitanje je doveo kopnenu granicu Hrvatske i Crne Gore. Crta razgraničenja na moru još je otvoreno pitanje koje treba riješiti, a crta razgraničenja na kopnu po kojoj Prevlaka pripada Hrvatskoj, riješena je protokolom koje su obje države potpisale 2002. Najavio je čak kako će crnogorska vlada osnovati posebno povjerenstvo koje bi, u dogovoru s hrvatskom stranom, trebalo riješiti taj problem.

image
Ranko Suvar/Cropix

Župan Nikola Dobroslavić uputio je reagiranje na Krivokapićeve izjave.

- Nas u Dubrovačko-neretvanskoj županija čudi što crnogorski premijer gosp. Krivokapić otvara pitanje razgraničenja s Hrvatskom na Prevlaci. Konavoska Prevlaka je nesporno hrvatski teritorij i o tome nema nikavih pregovora ni s kim. Sa susjednom Crnom Gorom na području ove županije nije definirana jedino granica u moru u Bokokotorskom zaljevu i to treba rješavati povjerenstvo dviju država. Budući da se radi o graničnom pitanju između dvije članice NATO saveza želim vjerovati da postoji dobra volja s obje strane da se to pitanje riješi. Ukoliko se ne bi mogao postići dogovor, ostaje uvijek mogućnost traženja rješenja pred Međunarodnim sudom, naveo je Dobroslavić

Načelnik Općine Konavala Božo Lasić oštro je osudio izjavu premijera Krivokapića.

- To sam već jednom rekao, čim je došlo do promjene vlasti u Crnoj Gori to je bilo za očekivati. To je trebalo riješiti ranije, ako nešto nije utvrđeno. Ali, to je toliko jasno i razvidno i najobičnijem laiku, ali oni to koriste za dnevnopolitička prepucavanja i to je žalosno. Prevlaka je hrvatska, Prevlaka će ostati hrvatska i nikad ništa drugo neće biti. Morsku granicu treba riješiti što žurnije, ali nikakve dvojbe u ničemu nema. U povijesti, kad gledate povijesne karte još iz doba Dubrovačke Republike, uvijek je ta granica, uvijek je bio jedan neotuđivi dio hrvatskog teritorija tako da je to smiješno. To mogu samo reći neznalice i oni koji to koriste za dnevnopolitička prepucavanja i kojima je očito još u glavi rat i to je žalosno. Ti koji danas vode Crnu Goru dovode u pitanje postojanje crnogorske države pa je za očekivati da će davati ovakve izjave. To je prva vlada u povijesti europskih država koja ne voli svoju vlastitu državu nego bi se negdje s drugim udruživali i izmišljali neke druge granice, poručuje Lasić.

image
Niksa Duper/Cropix

Na Prevlaci je u tijeku obnova tamošnje tvrđave u kojoj bi trebao biti smješten Muzej austrougarske ratne mornarice, a Društvo prijatelja dubrovačke starine tvrđavo je dobilo na upravljanje. Naime, Društvo prijatelja dubrovačke starine krenulo je u obnovu tvrđave na ponti Oštro temeljem ugovora s Općinom Konavle a koja je ranije, temeljem ugovora s Republikom Hrvatskom, tvrđavu dobila na korištenje. Na pitanje hoće li realizacija najave crnogorskog premijera ugroziti proces obnove same tvrđave, Lasić odgovara:

- Nema nikakvog razloga za to jer je to neosporni hrvatski teritorij. To je na tragu onoga što govorim: važno je obnoviti tvrđavu na ponti Oštro i tamo otvoriti muzej i da se tamo vijori hrvatska zastava. Nema nikakvih razloga zbog kojih bi se obnova zaustavila u bilo kojem smislu, nego samo će, barem mene, a vjerujem i našu državu jer vjerujem u ljude koji vode državu, ubrzati obnovu tvrđave isključivo u mirnodopske svrhe i da to ne bude kamen spoticanja, nego da se napravi jedan lijepi muzej, ističe načelnik najjužnije hrvatske općine.

26. travanj 2024 20:35