StoryEditorOCM
DubrovnikHoće li novi soj poremetiti nastavu?

Ravnatelji osnovnih i srednjih škola iz Dubrovnika i Cavtata o produljenju praznika zbog omikrona: To je druga opcija i najviše bi naštetilo maturantima, a prva mogućnost je online nastava

Piše Bruno Lucić
30. prosinca 2021. - 07:34

U javnosti se pojavila neslužbena informacija kako je na 16. i ujedno posljednjem ovogodišnjem sastanku Znanstvenog savjeta spomenuto produljenje školskih praznika kako bi se usporilo širenje omikrona, što je odbijeno. Nastava bi osnovnoškolcima i srednjoškolcima trebala početi 10. siječnja. No, što o prijedlogu produljenja školskih praznika kažu ravnatelji osnovnih i srednjih škola s područja Dubrovačko-neretvanske županije?

image
Ilustracija
Niksa Stipanicev/Cropix

Ravnateljica Osnovne škole Cavtat Katija Kukuljica naglašava važnost struke.

- Epidemiolozi će sa stručnjacima s kojima inače pregovaraju donijeti odluku koja će nam biti preporučena i mi ćemo, naravno, pratiti epidemiološku situaciju, a pratimo je svaki dan epidemiološku situaciju u našoj Školi putem epidemiologa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Vidjet ćemo kakva će situacija biti, dotad je dosta dana, a što će se događati u međuvremenu, vidjet ćemo. Ne bih mogla reći ni da jest za produljiti ni da nije, vidjet ćemo. U jednoj smo neobičnoj, drukčijoj situaciji, ali zajedno ćemo doći do rješenja koje će biti najsigurnije za sve nas, ističe Kukuljica.

Prednost struci daje i ravnateljica Osnovne škole Ivana Gundulića Vedrana Elez.

- U našoj Školi su trenutno tri razredna odjela u samoizolaciji. To su razredi u kojima su pozitivni učenici bili u kontaktu s ostatkom razreda prije početka praznika. Kolika je trenutno brojka zaraženih učenika u našoj Školi, nemam točnu informaciju s obzirom da učenici nisu na nastavi. Svakako, trebamo pratit epidemiološku situaciju narednih 10 dana i poslušat preporuke Stožera, navodi Elez.

Da bi trebalo pitati struku, podcrtava i ravnatelj Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik Antun Perušina.

image
Ravnatelj Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik Antun Perušina
Cropix

- Rezultati u utorak za našu Županiju bili su jako loši, a što će biti tijekom sljedećih dana, teško je prognozirati. Definitivno, ako brojevi budu visoki, možda i ta opcija ne bi bila loše rješenje kako bi se stanje smirilo. Ili, možda da se ne produže praznici, nego da se u prvom tjednu nastava odvija online, da djeca ostanu doma. Gradivo se mora odraditi, a budući su danas sve škole spremne na odrađivanje online nastave, možda ne bi bilo potrebe produživati praznike, a budu li brojevi loši, prvi tjedan nastave bi se mogao odvijati online. Produžetak praznika je druga mogućnost, a prva mogućnost je online nastava u prvom tjednu, mišljenja je Perušina.

Netko tko ne zagovara model produljenja zimskih praznika je ravnatelj Umjetničke škole Luke Sorkočevića Slobodan Begić.

- Bilo bi dobro nastaviti s nastavom kako je bilo planirano – 10. siječnja jer bi u slučaju produljenja praznika, najveći problem bio maturantima, a tu je i niz drugih problema. Ulazimo u drugo polugodište, potrebno je da maturanti već 10. siječnja budu u učionicama i da, ako bude sreće i epidemiološka situacija bude pod kontrolom, da nastave s nastavom, vježbama, pripremama za maturalne radove, državnu maturu... Oni su prvi koji bi od toga mogli imati 'štetu'. Trebalo bi početi 10. siječnja jer ima dosta posla, to bi nam poremetilo planove, počevši od maturanata i svima redom dalje, ni drugima to ništa manje nije problematično. Naime, maturantima je početak polugodišta ujedno početak i kraja njihovog srednjoškolskog obrazovanja i svaki dan je bitan. Maturanti Umjetničke škole imaju završne radove u obliku koncerta ili izložbe, treba te radove završiti, treba ih već pomalo privoditi kraju, dorađivati, ovo je samo finale jer maturantima je 15. svibnja završava nastava, to su svega tri mjeseca efektne nastave, pojašnjava Begić te dodaje:

image
Ravnatelj Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik Antun Perušina
Cropix

- Epidemiolozi su u kontaktu s razrednicima i sa mnom i dosad je to išlo dobro, nije bilo velikih zaraza, izvorište bi se neutraliziralo pomoću mjere samoizolacije. Iskreno govoreći, od online nastave nema ništa, vrlo je mali prijenos znanja, razlika između online i nastave uživo je drastično velika, možda imate 10 do 15 posto efekta u online nastavi i to je stvarno jako malo. Nisam pobornik online nastave jer vidim kod učenika da i dalje imamo posljedice od onog 'lockdowna'. Ako se pogorša epidemiološka situacija ipak treba paziti zdravlje ljudi, nećemo ništa improvizirati, organizirat ćemo nastavu po epidemiološkim uputama. Čekat ćemo što će biti, a apsolutno smo za to da nastava u drugom polugodištu počne 10. siječnja, ističe Begić.

23. travanj 2024 22:08