StoryEditorOCM
DubrovnikCRUISING TURIZAM |

RAVNATELJ LUČKE UPRAVE DUBROVNIK BLAŽ PEZO Pozdravljam odluku Stožera, ako dođe do uplovljavanja kruzera, mi ćemo biti spremni!

Piše Bruno Lucić
17. kolovoza 2020. - 18:59
Iz Genove je u nedjelju navečer isplovio prvi kruzer nakon okončanja 'lockdowna', a riječ o kruzeru MSC Grandiosa na kojemu je 2500 putnika.

Tijekom sedmodnevnog putovanja brod će pristati u luke Civitavecchia, blizu Rima, u Napulju, Palermu i La Valetti na Malti, a otkako je Nacionalni stožer dozvolio uplovljavanje kruzera kapaciteta više od 200 putnika u Dubrovnik, ova vijest budi nadu da će i prvi ploveći hotel stići u grad podno Srđa.

image
Miguel Medina/AFP


Ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik Blaž Pezo komentirao je najnoviji razvoj situacije.

- Pozdravljam odluku Stožera kojom je uklonjeno ograničenje od 200 putnika, vjerojatno će više pomoći nego odmoći da brodovi s kružnih putovanja do kraja godine dođu u našu luku?! Zasad nikakvih službenih upita po tom pitanju nema, a u slučaju bilo kakve najave dolaska, naravno da ćemo se pripremiti, pritom ćemo se ravnati uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a poznato nam je i kako same kompanije ništa nisu prepustile slučaju, one imaju dosta rigorozne epidemiološke uvjete na brodovima. Naravno, njima je u interesu da, ako krenu ponovno u taj biznis, sve prođe u najboljem redu – ističe Pezo.

Na pitanje postoje li neki okvirni nacrti u slučaju uplovljavanja kruzera, Pezo odgovara:

– I dandanas u Hrvatskoj zračnim i cestovnim prometom ulazi ogroman broj ljudi, gostiju - ništa po tome nisu različiti ni gosti s kruzera, a samim kompanijama nije u interesu da nešto prepuste slučaju. Ono što se provodi u zračnim lukama, bilo bi otprilike nešto što će se provoditi i u Luci. Svjedoci smo brojnih jahti koje dolaze tako da komunikacija u smislu turista postoji. Dakle, opasnost od zaraze putnika s kruzera je minimalna, ako se u ovoj godini uopće dogodi uplovljavanje takvih kruzera u našim lukama. Skidanjem ove mjere nema više nikakve zapreke da kruzeri dolaze u naše luke. Ako dođe do uplovljavanja kruzera, mi ćemo biti spremni – ističe Pezo.

image
Blaž Pezo, ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik
Tonći Plazibat/HANZA MEDIA


Održava se komunikacija sa svim službama i ustanovama, ali i agencijama.

– Sa svima smo u kontaktu, a najviše pričamo o narednoj godini, 80 posto kontakta se svede na dogovaranje termina za sljedeću godinu. Imamo puno upita – dodaje Pezo.

Uz brojne jahte koje su proteklih tjedana 'okupirale' dubrovački akvatorij pa i često bile usidrene gruškoj luci, Dubrovčani su svjedočili i sidrenju dva manja kruzera "La Belle de l'Adriatique“ te "Le Champlain".
03. svibanj 2024 14:25