StoryEditorOCM
DubrovnikSUSRET RAVNATELJA BOLNICA

Ravnatelj dr. Marijo Bekić: Dubrovnik je nastavna baza Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu i želja nam je uskoro postati klinički zavod za kirurgiju

Piše dv
18. ožujka 2023. - 16:42

Opća bolnica Dubrovnik na čelu s ravnateljem Marijem Bekićem bila je domaćin stručnom sastanku predstavnika kliničkih, općih i sveučilišnih bolnica iz više hrvatskih gradova i Mostara. Sastanku su prisustvovali ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović, ravnatelj Sveučilišne kliničke bolnice Mostar Ante Kvesić, ravnatelji Općih bolnica Zadar i Knin Željko Čulina i Tatjana Šipalo Lilić uz dekana Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu Antu Tonkića.

- Veći dio naši djelatnika kao i vanjskih suradnika  dolazi iz bolnica čiji su predstavnici danas ovdje. Ova suradnja je potrebna s obzirom na naš manjak kadrova koja nije karakteristična samo za dubrovačku bolnicu. Dubrovnik je nastavna baza Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu i želja nam je uskoro postati klinički zavod za kirurgiju- kazao je ravnatelj dr Marijo Bekić.  

Zadovoljstvo dobrom suradnjom izrazio je i ravnatelj splitskog KBC-a Julije Meštrović.  

- Više sam nego zadovoljan ovom našom suradnjom koja je sjajna.  Još dok sam bio pedijatar započeo sam taj transport novorođenčadi iz Dubrovnika u Split helikopterom, to je sustav koji još uvijek sjajno funkcionira i poslužio je za mnogu od te djece. Osobno sam vezan jako za dubrovačku bolnicu i za Dubrovnik, ova suradnja naših ustanova traje dugo i ne samo dubrovačke bolnice, nego i ostalih bolnica županija juga Hrvatske. Dio pacijenata iz Dubrovačko-neretvanske županije mora dolaziti u KBC Split, posebno zbog različitih subspecijalističkih pregleda i terapija. Najčešće je riječ o složenijim postupcima koji se ne mogu raditi u Dubrovniku, puno je pedijatrijskih i onkoloških bolesnika, kao i onih u stanjima životne ugroženosti - istaknuo je ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović. 

- Ovaj vid razgovora i dogovora je vrlo važan da možemo razmijeniti naša iskustva i mišljenje pojedinih bolnica, a drugo, pojedine bolnice imaju i problema s određenim kadrovima tako da se međusobno potpomažemo i s te strane.Iz naše bolnice iz Zadra u Dubrovnik se dolazi dva puta mjesečno, to su uglavnom ginekolozi, a kolege otorinolaringolozi dolaze iz OB Dubrovnik u bolnicu Zadar jednom mjesečno, naglasio je ravnatelj Opće bolnice Zadar Željko Čulina. 

Ravnatelj Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, Ante Kvestić istaknuo je kako  u zadnje vrijeme imaju dosta pacijenata iz doline Neretve, odnosno područja gdje je Mostar bliži nego Split. To su pacijenti s hitnim stanjima poput infarkta, moždanog udara i slično.

Predsjednik stručnog vijeća OB Dubrovnik i voditelj nastavne jedinice Plastične kirurgije Marko Margaritoni kazao je kako je današnji sastanak za cilj imao  postizanje statusa nastavnih odjela za neke odjele dubrovčke Opće bolnice koji su ispunili kriterije. To su odjeli Ortopediji  i traumatologije, Plastične kirurgije i Neurokirurgije, na kojima se već odavno odvija nastava sa studentima koji imaju potreban znanstveno nastavni potencijal. 

Ravntelji o prosvjedu: 

Dok se u dubrovačkoj bolnici održavao sastanak ravnatelja u Zagrebu se održavao prosvjed liječnika nezadovoljnih reformom zdravstva i stanjem u sustavu. 

-Znamo da liječnici danas rade u teškim uvjetima, da u OB Dubrovnik imamo priličan broj prekovremenih sati, jasno da su liječnici i opterećeni dežurstvima, da zaista taj dan pregledaju sve pacijente koji dođu ispred ambulante, da to nisu brojevi koje imaju neke druge zapadne zemlje ili skandinavske zemlje, da se u nas puno više radi i da ‘kroz ruke‘ jednog liječnika kroz dan prođe puno više pacijenata nego što je to situacija drugdje.U ovom trenutku, mislim da je većina naših liječnika zadovoljna s nekim materijalnim sredstvima, manje zadovoljna uvjetima rada. Svakako su zahtjevi liječnika na prosvjedu legitimni, također stav Ministarstva zdravstva je razumljiv i opravdan. Nadam se da će obe strane naći adekvatno riješenje, da ljudi koji sudjeluju u procesu rada  osjete svoju vrijednost,  jer jasno je da su liječnici temelj zdravstva - istaknuo je ravnatelj Bekić.  

Ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović također je komentirao prosvjede u Zagrebu:

-Mislim da se zbivaju promjene na bolje, i mi ih u ovom trenutku moramo podržati. Stanje je poznato i mislim da bismo svi trebali raditi na tome da bude bolje. Nadam se da će se reforma i realizirati. Naravno da svi mi podržavamo tu reformu jer ona može donijeti puno boljitka - kazao je ravnatelj Meštrović. 

Prodekanica Medinskog fakulteta u Splitu Katarina Vukojević istaknula je kako su prosvjedi uvijek jedan način izražavanja mišljenja, ali isto tako postoji mjesteo gdje se problemi trebaju rješavati. 

 

 

 

07. svibanj 2024 12:02