StoryEditorOCM
DubrovnikFALI LI U DUBROVNIKU LABORANATA?

Ravnatelj Doma zdravlja Branko Bazdan: ‘U gradu imaju dva privatna laboratorija s kojima radimo, pa trećeg ne možemo ni otvoriti. Uz njih bolnica i Zavod za javno zdravstvo imaju svoje mikrobiološke laboratorije‘

Piše Maja Rilović Koprivec
26. srpnja 2022. - 21:03

Kako rade medicinski laboratoriji u Dubrovniku u kojima se uzimaju i obrađuju uzorci u ambulantama Doma zdravlja i u dubrovačkoj bolnici? Uz obradu testova na COVID, i polupuštanja epidemioloških mjera zbog koronavirusa više je građana konačno stavilo na prvo mjesto zdravlje i zdravstvene nalaze zbog čega laboratoriji imaju više posla. Muči li i naše laboratorije nedostatak stručnog kadra laboratorijskih tehničara?

image

Dom zdravlja Dubrovnik

Cropix/

U Makarskoj, čitamo ovih dana laboratorij ne radi od prošlog tjedna jer je svih troje zaposlenih laboranata na bolovanju. Iako im u gradu borave tisuće turista, u Makarskoj se ne može obaviti pretraga vađenja krvi. Ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije kako je moguće da su tamošnji laboranti nezadovoljni obimom posla i postavkama u zdravstvu, a da se na raspisane natječaje za nove laborante nitko ne javlja. Ravnatelj dubrovačkog doma zdravlja Branko Bazdan nema tih problema. Dubrovački dom zdravlja naime, nema vlastiti laboratorij nego ugovorenu suradnju s Laboratorijem Maldini i Poliklinikom Glavić, koji obavljaju taj posao za pacijente dubrovačkog Doma zdravlja.  - U mreži područje Dubrovnika ima dva laboratorija, pa trećeg ne možemo ni otvoriti. Bolnica k tome ima svoj mikrobiološki laboratorij, a također i Zavod za javno zdravstvo – kaže ravnatelj DZ Branko Bazdan. I laboranata ima dovoljno.

image

ilustracija

Tomislav Kristo/Cropix

Ivanka Maldini, vlasnica Laboratorija koji obrađuje nalaze iz primarne zdravstvene zaštite,  kaže nam kako  dubrovačka Medicinska škola svakih nekoliko godina obrazuje generaciju laboranata, gdje su učili i oni zaposleni u njenom laboratoriju.

-  Mi trenutno nemamo problem s manjkom laboranata, dapače imamo zaposlenih devet laboranata što je više nego što je naš normativ. Imamo potpisane ugovore s jedinicama lokalne samouprave i Gradom Dubrovnikom koji nam je sufinancirao zapošljavanje jednoga laboranta. To je dugogodišnja suradnja kako bi poboljšali kvalitetu života stanovnika na svom području da  pacijenti iz Konavala odnosno Primorja, ili Stona ne bi trebali ići u Dubrovnik radi uzoraka, nego se to radi u ambulantama.

Međutim, to je organizirano samo na razini primarne zdravstvene zaštite, bazične pretrage, kompletna krvna slika, urin, još neke biokemijske pretrage,  a sve ono što je specijalistika,  što ide na tzv. crvene uputnice, mi ne radimo, nego je potrebno dolaziti u bolnicu, odnosno neke uzorke po ugovoru preuzima Poliklinika Glavić. Zaista imamo  iznimno dobru suradnju s općinama pa možemo imati i kojega laboranta više – govori  Ivanka Maldini čiji laboratorij ima ugovor s HZZO za obradu uzoraka iz primarne zdravstvene zaštite. Specijalističke pretrage, i koronavirus rade Mikrobiološki laboratorij HZJZ i u bolnici.

image

ilustracija

Vojko Basic Cropix/Cropix

 Mato Lakić,  ravnatelj Županijskog zavoda za javno zdravstvo kaže kako i laboratorij ŽZJZ-a ima dovoljno ljudi zaposlenih na obradi uzoraka u laboratoriju. – Zbog velikoga broja testiranih na COVID, pravo nam je ludilo, no snalazimo se s našim zaposlenicima. Nemamo manjka ljudi, zasad  nema potrebe za zapošljavanjem, niti radi godišnjih niti osim testiranja na koronavirus imamo povećan broj drugih nalaza – govori dr. Lakić.

Služba za mikrobiologiju radi na lokacijama Dubrovnik, Korčula i Vela Luka zapošljava 21 radnika zdravstvenog usmjerenja. Osobe testirane na bolest COVID 19 u jutarnjim satima nalaz dobiju isti dan najkasnije do 18 sati ovisno o broju testiranih taj dan ističu u Zavodu.

01. svibanj 2024 13:29