StoryEditorOCM
DubrovnikREAKCIJA NAKON SALVE KRITIKA

Raguž: ‘Da se Turistička zajednica ugasi, ne bi se dogodilo ništa!‘ Drašković: ‘Gradsko vijeće može razgovarati o tome da se TZ ukine ako nije potrebna gradu‘

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
16. studenog 2023. - 20:07

Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća povela se polemika među vijećnicima o svrsishodnosti postojanja turističkih zajednica, s naglaskom na Turističku zajednicu Grada Dubrovnika. Nekoliko vijećnika je za govornicom Gradskog vijeća kritiziralo njezin rad i smisao, a prvi je polemiku poveo Željko Raguž (DUSTRA):

image

Željko Raguž

Bozo Radic/Cropix

- Naš je proračun vezan uz turizam i nužno je o tome pričati jer se njime bavi svaka obitelj u Dubrovniku - započeo je svoje izlaganje Raguž te čestitao svima koji sudjeluju u turizmu na dobivenoj tituli šampiona turizma. No, naglasio je da iz reda zaslužnih za tu nagradu izostavlja Turističku zajednicu Grada Dubrovnika:

- Jedino kome ne mogu čestitati je Turistička zajednica Grada Dubrovnika, a tako bih želio da je drugačije. Oni, jadni, nisu ni na koji način zaslužni za ovu nagradu - rekao je Raguž.

- Svaki račun koji dobijem na kućnu adresu, platim ga nakon izvršene usluge, a za TZ plaćamo, a nemamo nikakvu korist. E, to vam je članarina Turističkoj zajednici. Onda se nameće logično pitanje kome služite, koja vam je svrha i zašto postojite? Ako na samo jedan dan ugasimo Vrtlar, imamo hortikulturni nered, ako ugasimo Čistoću, imamo šporak grad, ali da pođemo u Turističku zajednicu, izgasimo struju, zatvorimo rokovnik, isključimo internet, svi izađu i zaključaju vrata, ne na jedan dan, nego se ne vrate nikad, što bi se dogodilo? Ništa! - naglasio je Željko Raguž.

- Imate hotele koji uspješno rade u gradu, a kad smo to čuli da je njih netko pozvao na sudjelovanje u promociji turizma? Ni mali iznajmljivači, ni ugostitelji, ni agencije ni taksiste nikad nisu pozvali na sastanak, a plaćaju članarinu. Iz tih članarina plaćaju se ugostitelji iz Hrvatske za Bavarin. Kome TZ služi i za koga radi? - zapitao se Raguž s govornice, mišljenja da Turistička zajednica ‘parazitira na dubrovačkom turizmu‘.

GOMILANJE KADROVA

- Ne slažem se u potpunosti s vijećnikom Ragužem, ali sigurno da u jednom dijelu ima za pravo isticati određene stavke i imati svoje mišljenje, to je opravdano - nastavio je gradonačelnik Mato Franković (HDZ).

image

Mato Franković

Bozo Radic/Cropix

- Mislim da je sazrelo vrijeme, kako smo već jednom pričali o tome, da ovdje razgovaramo s direktorom Turističke zajednice koji je razuman i sposoban čovjek. Siguran sam da se može komunicirati sve bitno za naš grad. Mislim da raspravu ne treba pretvoriti u raspravu oko TZ-a.  Neki su mediji digli frku oko Bavarina. Nitko se od domaćih nije javio, proces je jasan i transparentan, a kad je riječ o njima, onda natječaj ne treba - rekao je gradonačelnik i najavio da će od sljedeće godine ‘ići sve transparentno, preko natječaja, pa i financiranje medija‘.

S Ragužem se složila i SDP-ova vijećnica Anita Bonačić Obradović, ali i Pero Vićan (DDS):

- Nisam ljubitelj Turističke zajednice, ali problem posmatram malo šire. Mreža turističkih zajednica je tipična parafiskalna lešina. Mislim da se u Saboru treba otvoriti rasprava o mreži TZ-a i njezinim predstavnicima u svijetu. Tu je problem. Kadrovi kojima istekne mandat ostaju tamo. U Turističkom vijeću isti ljudi sjede po 20 godina. Ovo što je rekao gradonačelnik o natječajima to da, svakako, ali evo nam i primjera ministrice kulture - rekao je na sjednici Vićan.

image

Pero Vićan

Grad Dubrovnik/

Za komentar smo nazvali direktora Turističke zajednice Grada Dubrovnika Mira Draškovića.

image

Miro Drašković, direktor TZ Grada Dubrovnika

Bozo Radic/

- Uloga Gradskog vijeća u radu i životu Turističke zajednice postoji samo u trenutku osnivanja TZ-a jer nas osniva lokalna samouprava. Ono o čemu Gradsko vijeće može razgovarati jest da se ukine Turistička zajednica, ako nije potrebna Gradu Dubrovniku. Svi drugi zakoni koji se tiču poslovanja Turističke zajednice nemaju nikakve veze s Gradskim vijećem, jer postoje krovni zakoni koji su doneseni na nacionalnoj razini i mi se njima rukovodimo - odgovorio je Drašković na aktualne prozivke.

02. svibanj 2024 12:27