StoryEditorOCM
DubrovnikHoće li kasniti sanacija pločnika na Poljani Paska Miličevića

Radnici izvođača radova uzeli kolektivni godišnji odmor za blagdane, a evo kada se očekuje završetak radova

Piše Kristina Filičić
7. siječnja 2024. - 07:34

Dio pločnika na Poljani Paska Miličevića u povijesnoj jezgri zbog sanacije i zamjene oštećenih kamenih ploča novima, ograđen je početkom prosinca. Od tada nije se pretjerano napravilo, tek su s jednog dijela dignute kamene ploče.

- Radnici izvođača radova su uzeli kolektivni godišnji odmor za blagdane, a radovi se nisu mogli izvoditi ni radi svih posjetitelja za blagdane, pojašnjava Mihaela Skurić, ravnateljica Zavoda za obnovu Dubrovnika. Radovi bi se trebali nastaviti u ponedjeljak, ako vremenske prilike dopuste. 

Činjenica jest da je malo izvođača koji žele raditi u povijesnoj jezgri. Opet, građevinari rade na više gradilišta istovremeno, a nedostatak radne snage je ogroman problem što smanjuje dinamiku izvođenja radova. Što opet može dovesti u pitanje i poštivanje rokova. U ovom slučaju, rok izvođenja radova ugovorom je utvrđen na 120 radnih dana. 

Nakon ploča, nasip

- Tek je skinut prvi sloj popločenja, slijedi dizanje nasipa, većinom zemlja, u kojem su ploče bile položene. Radovi se provode pod arheološkim nadzorom tvrtke Arheo plan. Kad se bude išlo u izmjenu tog nosivog sloja, za očekivati je da će biti  nalaza koje odmah treba dokumentirati i zvati konzervatore, tako da sami nalazi ne bi trebali produljiti radove osim ako nešto ne bude baš izvanredno u odnosu na planirano. Računali smo radove završiti kroz četiri mjeseca ali to se odnosi na radne dane kad se mogu izvoditi radovi – kaže Skurić. 

image

Skinut je prvi sloj popločenja, slijedi dizanje nasipa

Grad Dubrovnik/

Nasip odnosno zemlja na kojoj su položene ploče mora se zamijeniti, pojašnjava sugovornica, kako bi se dobio nosivi sloj zadovoljavajućeg modula stišljivosti da ne bi opet dolazilo do ulegnuća i pucanja ploča jer na prostoru poljane se okreću vozila.

- Kako tu prolazi glavna tlačna cijev za donji dio Grada, dogovoreno je s Vodovodom da će oni, kad već radimo na pločniku, izmijeniti cijelu dionicu. Isto tako će i Elektrojug iskoristiti priliku pa promijeniti dio svojih vodova duž dionice – ističe ravnateljica ZOD-a.

Kroz četiri mjeseca sanirat će se dio poljane koji je trenutno ograđen, koridor koji je ostavljen kao prolaz na relaciji Stradun – Ulica od Puča te dio od Onofrijeve do Klarise na kojem je najviše popucanih ploča.

- To je otprilike 350 kvadrata pločnika – kaže Skurić.

Radovi na Poljani Paska Miličevića izvode se uz stalni arheološki nadzor, a obuhvaćaju demontažu kamenog pločnika, iskop nasipa ispod kamenih ploča, postavljanje geotekstila u slučaju pronalaska arheoloških elemenata, ugradnju podložnih slojeva te ponovno polaganje kamenog pločnika uz zamjenu oštećenih kamenih ploča novima. 

image

Oštećene kamene ploče zamijenit će se novima

Grad Dubrovnik/

175 tisuća eura

Na web stranici Zavoda za obnovu Dubrovnika navodi se i kako je ZOD 19. listopada prošle godine sklopio ugovor s tvrtkom Građevinar-Quelin d.d. o sanaciji dijela pločnika na Poljani Paska Miličevića. Prethodno su rebalansom Programa obnove spomeničke cjeline Dubrovnika za 2023. godinu osigurana sredstva za financiranje radova sanacije u iznosu od 174.975,00 eura, bez PDV-a. Stručni nadzor nad izvođenjem radova povjeren je Uredu ovlaštene inženjerke građevinarstva Ivane Mucić, dipl.ing.građ.

Izvorni plan početka radova bio je 13. studenog 2023., no zbog ishođenja potrebnih suglasnosti, primjerice dozvole za zauzimanje javne površine..., te usklađivanja s izvođačima radova na čišćenju povijesne kanalizacije, radovi su započeli 30. studenog 2023. godine.

Svi radovi provode se sukladno odobrenoj projektnoj dokumentaciji Konzervatorskog odjela u Dubrovniku.

27. travanj 2024 05:41