StoryEditorOCM
DubrovnikNOVI GAZDA GRUŽA

Radeljević ima novog vlasnika, od Sanitata već zatražen raskid ugovora. Ostaju li Dubrovčani bez 200 parking mjesta?

Piše Maja Rilović Koprivec
11. kolovoza 2022. - 14:00

Kao rezultat promjene vlasnika kompleksa Radeljević, dubrovački Sanitat mogao bi već za mjesec dana ostati bez 153 parkirna mjesta koje je uredio i koristi u kompleksu bivše tvornice ulja. Upravo su dobili zahtjev za jednostrani prekid ugovora od tvrtke B2 Kapital, donedavnog vlasnika ovoga kompleksa. Radeljević je kupila dubrovačka tvrtka Azori osnivača i jedinog vlasnika Lovorka Miloševića, pa će uprava Sanitata o novim ugovorima, ako ih bude, pregovarati s novim vlasnikom. Hoće li Sanitat i Dubrovčani ostati bez mogućnosti parkinga na tom prostoru vidjet ćemo uskoro.

Nakon što je prije dvije godine prodao, najprije svoj udio u NTL lancu suvlasnicima, pa svoj maloprodajni trgovački lanac Pemo, tvrtki Studenac, Lovorko Milošević ostao je vlasnik izgrađenih nekretnina i kompleksa bivše remize Libertasa koju je Pemo kupio 2016. od tvrtke GP Dubrovnik. Kupnjom i kompleksa Radeljevića, koja je navodno dovršena prije samo nekoliko dana, objedinjuje se sada ogroman i iznimno vrijedan prostor u Gružu gdje je prema idejnim planovima još iz doba gradonačelnice Dubravke Šuice trebao niknuti "Dubrovački Manhattan".

image

Kompleks bivše tvornice ulja Radeljević

Ahmet Kalajdzic/Cropix/Cropix

Nije poznato kolika je vrijednost ove nekretninske transakcije. Milošević je od tvrtke B2 Kapital d.o.o, hrvatske podružnice norveškog B2 Holdinga kupio Radeljević, preko tvrtke Azori Dubrovnik. Tvrtka je registrirana za gradnju stambenih i nestambenih zgrada, Lovorko Milošević jedini je osnivač, a zadnju je promjenu u registracije tvrtke provedena 23. srpnja ove godine. Od njih za sada nismo dobili potvrdu ovih informacija i odgovore na pitanja o planovima za ovaj dio Gruža..

Bivši vlasnik Pema, poznato je, remizu je kupio za 24,3 milijuna kuna, no osim što je srušio povijesnu zgradu remize, tamo zasad nije uspio realizirati planirani trgovačko stambeni kompleks. Dugo godina je rješavao pitanje otkupa i iseljenja stanara iz zgrade s ruba kompleksa.

image

Radeljević je u lockdownu služio i kao drive in kino

Cropix/

Remiza, parkiriralište, drive in kino

Inače, kompleks Radeljević, Sanitat kao parkiralište koristi od 2017. godine kada je sa tadašnjim vlasnicima,  Institutom IGH, potpisao ugovor o najmu. Prije toga, na toj prostor jedno vrijeme je preselila Libertasova remiza, a u vrijeme lockdowna parkiralište u Radeljeviću, sjetimo se, Kinematografi Dubrovnik koristili su kao drive in kino. A.H.

Da bi mogli u zajednički posao na ovom dijelu Gruža, bivši i sadašnji vlasnici Radeljevića naznačili su već lani kada su oba poduzeća kao investitori dali primjedbe na Izmjene i dopune Prostornog plana uređenja Grada Dubrovnika. Izmjene je zatražio i vlasnik remize, a posebno radi prometnog rješenja pri­stupa zoni s Vukovarske ulice. Potonji prijedlog izazvao je dosta bure na Gradskom vijeću. Pred vijećnike je naime najprije došla odluka o stavljanju izvan snage odluke o izmjenama i dopunama PPU -a i GUP -a i dijela UPU -a Radeljević – Libertas, a potom na istoj sjednici i usvajanje Prijedloga odluke o izradi izmjena i dopuna UPU -a Radeljević – Libertas. Iz gradske uprave tvrdili su kako je UPU Radeljević-Libertas pokrenut u koordinaciji s resornim ministarstvom kako bi se u potpunosti proveli svi potrebni postupci istovremeno štiteći javni prostor, uključujući i zajamčeni koridor cestovne infrastrukture. Oporbeni vijećnici tvrdili kako se pogoduje vlasniku remize.

image

Nekadašnja dubrovačka remiza

Ahmet Kalajdžić/

Podsjetimo, B2 kapital, koji je u Hrvatskoj 2013. osnovao norveški B2 Holding ASA, preuzeo je Radeljević d.o.o, i njegove nekretnine zajedno s ukupno 1,8 milijardi kuna kreditnih potraživanja prema građanima i tvrtkama Zagrebačke banke 2018. godine. Među njima su bila i zaduženja IGH, vlasnika Radeljevića. Od tada je u više navrata tražena izmjena prostorno planske dokumentacije za ovaj prostor.

Tvrtka Pemo, tada trgovački lanac u vlasništvu Lovorka Miloševića je remizu kupila na javnoj dražbi u stečajnom postupku tvrtke GP Dubrovnik 2016. godine. Inače se prodavala po početnoj cijeni od 36,1 milijuna kuna, ali višekratno bez uspjeha. Na kraju je nekretninu kupila Miloševićeva tvrtka na 19. po redu dražbi po cijeni od 24,3 milijuna kuna. Jedino što se napravilo od tada navedenih planova je rušenje stogodišnje upravne zgrade Dubrovačkih električnih željeznica na prostoru Remize.

Barčot: Pregovarat ćemo s novim vlasnikom

Klaudia Barčot, direktorica Sanitata potvrdila je za Dubrovački vjesnik kako je tvrtka B2kapital u srijedu zatražila prekid ugovora o zakupu parkinga Radeljević, u roku od 30 dana. Po ugovoru svaka strana može ugovor prekinuti jednostrano.

- Sanitat će s gospodinom Miloševićem krenuti u pregovore o novom ugovoru. Obavijest smo primili od ureda javnog bilježnika Vesne Pučar, a definitivno smo zainteresirani za daljnji nastavak zakupa parkinga Radeljevića – kaže Barčot.      

 

02. svibanj 2024 02:07