StoryEditorOCM
DubrovnikOBJEKT KOJI VAPI ZA OBNOVOM

Prvi čovjek ‘Športskih objekata‘, Lukša Klaić, nakon što je šijun polomio dva stakla dvorane u Gospinom polju: ‘Štetu smo sanirali istu večer, a spremni smo se prijaviti na natječaj za energetsku obnovu‘

Piše DV
5. travnja 2022. - 21:06

Usred malonogometne utakmice Square - Novo vrijeme, proteklog vikenda, šijun je polomio dvije staklene plohe na Sportskoj dvorani u Gospinom polju, komadići su se rasuli iznad tribine, ali, srećom, nitko od 400-tinjak gledatelja nije ozlijeđen. Stakla su stara koliko i dvorana, 41 godinu, no to nije razlog nastale štete, uvjeren je ravnatelj Javne ustanove Športski objekti Dubrovnik Lukša Klaić.

- Za vrijeme utakmice dogodio se snažan udar vjetra koji je pogodio sami kantun jugoistočnog dijela pročelja dvorane, mjesto gdje je prirodna odzraka iz dvorane. Radi se o nekoliko centimetara zraka između dva sloja stakala i upravo tu je nabilo veliki pritisak te izbilo krhotine stakla na vanjsku stranu, a dijelom i unutra. Čak da su bila nova stakla, mislim da ne bi bilo razlike i vjerujem, da šijun nije pogodio baš to mjesto odzrake, ništa od ovoga se ne bi dogodilo. Šteta je iste večeri, između 20 i 22 sata, sanirana. Udar je došao iz smjera Gorice sv. Vlaha i osim stakala, savio je limove koji pokrivaju atiku na krovištu dvorane – izjavio je Klaić.

U postojećoj, 41 godinu staroj dvorani u Gospinom polju svakodnevno se odvijaju treninzi 15 do 20 klubova, kao i satovi Tjelesne i zdravstvene kulture za učenike triju škola. Dvorana ima 1.400 sjedećih mjesta, sedam svlačionica, teretanu površine 65 četvornih metara, uredske prostore i ostale sadržaje koji, ruku na srce, vape za obnovom. Mjesecima se govori kako je dokumentacija za projekt cjelovite energetske obnove dvorane u Gospinom polju, vrijednosti 20 milijuna kuna, spremna za prijavu na financiranje iz fondova Europske unije.

- Dvorana je u zadovoljavajućem stanju, a svakako da bi je bilo dobro obnoviti nakon toliko godina. Spremni smo se prijaviti na natječaj za energetsku obnovu čim bude objavljen. Teško je u ovom trenutku reći kad će se to dogoditi, vjerujem brzo i znam da je takvih natječaja već bilo te da su na taj način u Dubrovniku obnavljane škole i vrtići. Obnova obuhvaća saniranje odnosno zamjenu stolarije, radove na fasadi, novu LED rasvjetu unutar dvorane, klimatizaciju i ventilaciju te unutrašnje uređenje tribina i svlačionica – kaže ravnatelj JU Športski objekti.

Računi za struju na godišnjoj razini smanjit će se najmanje 50 posto u odnosu na sadašnju potrošnju za grijanje i hlađenje.

Početkom prosinca prošle godine, Upravni odjel za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša Grada Dubrovnika izvijestio je javnost kako se pristupilo izradi izmjena i dopuna Detaljnog plana uređenja Športsko-rekreacijskog parka Gospino polje. Izmjene su preduvjet izgradnje nove dvorane, uz postojeću, i to do 2025. s obzirom da će Dubrovnik biti jedan od domaćina Svjetskog rukometnog prvenstva te godine.

- Vremena nema na pretek, ali ako sve bude išlo kronološki kako je dogovoreno, vjerujem da se nova dvorana može završiti u roku -  optimističan je Klaić.

Na predstavljanju projekta je rečeno da će to biti multifunkcionalna sportska i kongresna dvorana te kulturni centar. Uz postojeću dvoranu, kapaciteti će dostići 4.200 gledatelja za vrijeme velikih sportskih natjecanja.

25. travanj 2024 02:27