StoryEditorOCM
DubrovnikOD PONEDJELJKA ŠTAPIĆE U NOS

Provjerili smo što dubrovački roditelji misle o testiranju školaraca: To je bolja opcija od samoizolacije i nadoknađivanja gradiva!

Piše Kristina Filičić
11. veljače 2022. - 20:02

Od ponedjeljka počinje redovito samotestiranje učenika, čime će se stati u kraj samoizolaciji, odnosno, po mnogima, nepotrebnim višednevnim izostajanjima s nastave zdrave djece. Kako bi se povećalo praćenje nastave uživo u učionici, resorno ministarstvo je uz preporuke HZJZ-a osmislilo model ukidanja mjere samoizolacije u školama koje je uvjetovano redovitim provođenjem samotestiranja učenika, koje je dobrovoljno i provode ga roditelji.

U dubrovačkim školama djeci se, za početak, dijele po dva brza antigenska testa na covid - 19, za predstojeći i ponedjeljak nakon. Roditelji koji ne žele testirati dijete, moraju potpisati izjavu jer će, u tom slučaju, njihovo dijete nakon kontakta s covid pozitivnom osobom morati u samoizolaciju. Na roditeljima je da dijete testiraju i u slučaju pozitivnog testa dijete ostave kod kuće. Sve se bazira na povjerenju i savjesti roditelja. Pa smo dubrovačke roditelje i pitali što misle o mjeri samotestiranja djece.

image
Marina Missoni Barišić
Božo Radić/Cropix

- Apsolutno sam za to. Ako nam ikako to može pomoći da napredujemo u smislu da djeca ne moraju nužno u samoizolaciju, svakako sam za samotestiranje – kaže Marina Missoni Barišić te nastavlja:

- Nije problem testirati samim tim što su rekli da će to biti neki kraći štapići. Preko moje rodbine u Njemačkoj znam da oni učenike testiraju tri puta tjedno i tako od početka školske godine. Ako išta možemo mi građani učiniti za normalizaciju situacije, za vraćanje u staro normalno, ako je to najmanje što ja mogu učiniti, naravno da ću učiniti. Svi mi govorimo kako nam djeca pate u društvenom, obrazovnom smislu, i slažem se s time, zato bar pokušajmo nešto napraviti.

image
Pero Matana
Božo Radić/Cropix

Sugrađanin Pero Matana također je za samotestiranje učenika i baš je potpisao izjavu za školu da je suglasan s time.

- Dobit ćemo testove, jednom tjedno se testira i to je to. Meni je dijete s posebnim potrebama i ono čak i ne mora, ali ću dijete isto testirati. Bolje je ovako, da se više riješimo ove bolesti, da se malo normalizira stanje. Dijete mi je imalo koronu, a prije toga je isto bilo u samoizolaciji radi razreda. Njome je baš kad izostane problem nadoknaditi gradivo. Neka su ovo uveli, dobro je.

image
Andro i Luko Besjedica
Božo Radić/Cropix

Sugrađanin Luko Besjedica kaže kako mu je mjera samotestiranja učenika 'totalno OK, nema s tim problema' na što simpatično dobacuje njegov sin Andro Besjedica:

- Ne testira se on.

Ali i daje nam do znanja kako mu testiranje ne smeta. Bio je do sada tri puta u (samo)izolaciji, izbivao s nastave više od mjesec dana, na što će Luko:

- A treba nadoknaditi gradivo i još treba stat doma, djeci je to problem. Svatko ima pravo odlučiti hoće li ili neće samotestirati dijete, svatko po svojoj volji. Ako roditelj misli da je ok, ok je, ako ima nešto protiv, neka bude protiv. Osobno smatram da to ne šteti, ako će to biti razlog da djeca budu redovitija u školi, dobro je došlo.

image
Ivica Kulušić
Božo Radić/Cropix

Kad smo već u ovoj situaciji to je bolja opcija nego samoizolacija, smatra Ivica Kulušić.

- Normalno je da zdravo dijete ide u školu, a dijete koje ima temperaturu bude doma. Pa i prije ih u takvoj situaciji nismo slali u školu. Ne znam kako će ovo sve skupa završiti, nama koji nismo epidemiolozi, nije jasno ništa. Ovo je izmaklo kontroli. Pogledajte samo covid potvrde, neki dan ne mogu platiti parking u Sanitata, a mogu ući u banku. Dijete mi je u ovoj školskoj godini bilo četiri puta u (samo)izolaciji, to je više od mjesec dana nepohađanja nastave i to se odražava na uspjehu i svemu – kaže Ivica a na pitanje hoće li roditelji biti dovoljno savjesni i uistinu testirati svoju djecu odgovara:

- Mislim da će roditelji biti savjesni. Iako ne znam što će se s tim dobiti, ali eto. Kozmetički izgleda kao dobro, dijete se testiralo i negativno je, a može biti i pozitivan a da mu ne pokaže. Vraćamo se opet na isto da nitko ne razumije što se događa. Ove dvije godine je puno meni poznatih ljudi preminulo, a najmanje od covida.

image
Vesna Lučić Česko
Božo Radić/Cropix

Dubrovkinja Vesna Lučić Česko također podržava mjeru koja stupa na snagu od idućeg ponedjeljka.

- Naš angažman oko testiranja djeteta nije uopće sporan. Važnije mi je da ide u školu i bude prisutno na nastavi nego da stoji doma u samoizolaciji zdravo. Ove godine dijete mi je bilo dva puta u samoizolaciji, prošle jednom, izgubilo je jako puno dana škole. Djeca su zakinuta već dulji period, počevši od štrajka prosvjetara do pandemije. Djeca su izgubila kontinuitet, pa i od samih profesora, jednostavno netko se angažira tijekom samoizolacije djeteta, netko ne – kaže Vesna. O savjesti roditelja oko samotestiranja dodaje:

- Vjerujem da je većina roditelja savjesna. No, uvijek će biti manji dio koji je kontra svega.

25. travanj 2024 05:42