StoryEditorOCM
DubrovnikNakon duplog oporezivanja hrvatskih iseljenika

Provjerili smo plaćaju li naši sugrađani, strani državljani, porez u matičnoj zemlji i jesu li kad dobili ‘prijeteće pismo‘ iz domovine

Piše Ahmet Kalajdžić
17. veljače 2022. - 07:29

Aktualne 'čestitke' u vidu razreza poreza koje Porezna uprava ovih dana šalje našim državljanima zaposlenima u inozemstvu, izazvala je revolt preko granice. Naši zemljaci koji žive i rade vani već su platili porez na tamo ostvarene prihode i tvrde da nisu dužni plaćati dupli porez. Žale se kako ih nitko nije obavijestio da su obvezni svaki prihod ostvaren u inozemstvu prijaviti Poreznoj upravi. Članstvo u EU je Hrvatskoj, odnosno Ministarstvu financija u sklopu kojeg posluje Porezna uprava, osiguralo priljev podataka o plaćama, mirovinama, kamatama i imovini koje su državljani jedne članice EU ostvarili na području druge države članice.

image
Ante Cizmic/Cropix

Stoga je akcija Porezne uprave i uslijedila tek nakon što se sustav međudržavne razmjene podataka uhodao, tako da temeljem zbirnih podataka iz ranijih godina Porezna uprava izračunava porez te ta rješenja šalje poreznim obveznicima.

Tragom poreznih novina, kontaktirali smo s nekima od brojnih sugrađana koji dolaze iz EU ali i zemalja izvan nje, kako bismo doznali kakva je praksa u njihovim matičnim državama i jesu li ikad od tamošnjih poreznika dobili rješenje za oporezivanje ili kakvo upozorenje o mogućim ovrhama zbog poreznog duga. Naš 'konavoski Brazilac Emersona de Souza Cruz kaže kako od 2006. godine s obitelji živi u Hrvatskoj i od doseljenja nikad nije iz Brazila nisam dobio zahtjev ili nalog da plati bilo kakav porez ili razliku poreza u matičnoj zemlji:

- Sve porezne obnveze redovito ispunjavam i plaćam u Hrvatskoj, a premda još uvijek imam i brazilske dokumente, adresu i porezni broj, Brazil mi priznaje kako nemam porezne obveze prema njima - veli Emerson.

image
Boris Kovacev/Cropix

Počasni konzul, Englez u Dubrovniku, Mark Thomas kaže kako od Velike Britanije nikad nije dobio 'prijeteće pismo':

- Kako ne živim niti radim u rodnoj zemlji, naravno da ne plaćam nikakav porez. Od 1998. godine, otkad živim u Dubrovniku, nisam u Britaniji platio nikakav porez, nego sam tu obvezu ispunio u Hrvatskoj gdje živim i zarađujem, a ne plaćam ni razliku između visine poreza u dvije države. No, da sam u Britaniji, da tamo imam prihode od dividendi ili da iznajmljujem nekretnine, na taj prihod platio bih porez - kaže Thomas.

Pijanistica armenskih korijena Naira Asatryan u Hrvatskoj živi od 2000. godine, a u Dubrovniku od 2004. godine:

- Od tada do danas od armenskih poreznika nikad nisam dobila obavijest ili opomenu da moram platiti porez ili razliku poreza matičnoj zemlji na ostvarene prihode, iako sam još uvijek prijavljena u Armeniji. Takvu obavijest nije dobio ni moj brat, koji u Dubrovniku živi i radi od 2009. godine, ali mogu reći i podatak kako armenski umirovljenici, ako se barem jednom u godini osobno ne jave nadležnoj službi, gube pravo na daljnju isplatu mirovina.

Tko su porezni rezidenti?

Od poreznih stručnjaka doznajemo kako svi koji su se odjavili iz Hrvatske te su postali porezni rezidenti odnosno obveznici zemlje u kojoj rade, mogu biti mirni jer će porezna rješenja stići samo onima koji svoj status nisu regulirali. Knjigovodstveni stručnjak veli kako građanin- samac koji godišnje provede više od 183 dana u inozemstvu bez problema dobiva ispisnicu iz hrvatskog Registra poreznih obveznika, dok osoba koja u Hrvatskoj ima kuću ili stan, ili mu djeca idu u školu, u Hrvatskoj iznajmljuje nekretnine te koristi zdravstveno osiguranje i slično, ostaje hrvatski rezident bez obzira radi li ili živi izvan Hrvatske. Također, činjenica je da država u kojoj je radnik rezident, može oporezivati ukupni tzv. svjetski dohodak, bilo da je riječ o dohotku po osnovi rada ili nezarađenom dohotku, što uključuje plaće, mirovine, naknade, dohodak od nekretnina i iz drugih izvora te kapitalne dobitke od prodaje nekretnina ostvarene bilo gdje u svijetu.

06. svibanj 2024 10:51