StoryEditorOCM
DubrovnikUOČI NAJLUĐE NOĆI

Provjerili smo koliko ćete morati posegnuti u špag da bi na Stradunu uz Čolu dočekali Novu 2024.

Piše Kristina Filičić
1. prosinca 2023. - 07:31

Novogodišnji program na Stradunu, gdje će sve okupljene u novu 2024. uvesti regionalna zvijezda Zdravko Čolić, po svemu sudeći ispunit će sva očekivanja turističkog sektora. Hotelske kuće već sada zadovoljno trljaju ruke popunjenošću kapaciteta, a ništa lošije ne puni se i privatni smještaj. Znakovit je podatak kako će prvi put u svojoj povijesti hotel Lapad biti otvoren za predstojeće blagdane. Dubrovački zimski festival starta ove nedjelje, a trenutni pokazatelji obećavaju pun Dubrovnik krajem prosinca.

image
Bozo Radic/Cropix

Rezervacije stolova za novogodišnju noć u ugostiteljskim objektima koji gravitiraju Stradunu, zaključene su u kratkom roku.

- Imamo naše redovne goste koji su tu gotovo svaki dan i za njih čuvamo stolove, a ono što se pustilo u rezervaciju to je već sve popunjeno. Puni smo – kažu nam u objektu Stradoon, čiji su stolovi tik uz binu na Stradunu.

- Mi smo doslovno u prvom redu pa smo svake godine puni bez obzira tko pjevao, svatko bi htio biti tu ispred. Velika je zainteresiranost. Kako smo možda i najbolja lokacija, odmah se napunilo, a i nemamo nešto puno mjesta, svega 40 mjesta vani – kažu u ovom objektu.

- Nismo oglašavali rezervacije, računali smo bit će tradicionalno naših lokalnih koji će doći tu sjesti. Računali smo ako baš bude nešto slobodno s početkom prosinca ćemo oglasiti, ali nemamo zašto – kažu nam u objektu Cele i dodaju kako je bilo dosta upita i traženja. Cijeli program Dubrovačkog zimskog festivala je pun pogodak, smatraju, prosinac će biti odličan, u blagdanskom duhu.

image

S dočeka 2023. na Stradunu

Bozo Radic/Cropix
image
Božo Radić/Cropix

S obzirom na top lokaciju, u objektima koji imaju u zakupu javnu površinu na Stradunu, ne trebaju brinuti kako će im u novogodišnjoj noći neki od stolova ostati prazan.

U Cele nemaju striktan iznos i određene uvjete rezervacije, odnosno rezervaciju formira potrošnja.

- Većinom je to lokalna ekipa i s njima imamo drugačije odnose. Sve je stvar narudžbe, što žele, daju nam neke svoje preferencije čisto da ne bi nečega nedostajalo. S obzirom da su velika društva, puno je tu preferencija, a kako će biti gužva zbog konobara smo rekli da nam otprilike daju što bi ih zadovoljilo iz onoga što imamo na meniju – kažu u Cele.

Svakako, očekuju se velika društva, barem tri, četiri para zajedno, jer nitko ne ide slaviti Novu godinu sam ili udvoje.

U objektima s taracama na Stradunu, bilo da rezervacije formira broj mjesta odnosno ljudi, potrošnja i želje... u prosjeku se kreću od 600 do tisuću eura.

- Do sto eura po osobi je normalna cijena jer to uključuje i piće i hranu u novogodišnjoj noći – kažu nam u jednom od objekata.

Na taraci Gradske kavane rezervacija stolova neće biti.

- Mi možemo napraviti rezervacije, odrediti minimalnu konzumaciju ali ne želimo to jer tko će izabrati tko su ti ljudi koji će tu sjedati. Mi imamo stalne goste koji dolaze svaki dan. I sada da mi primimo rezervacije, a oni ne budu slučajno u toj priči jer nisu znali, iskreno, naljutit će se. Ne bi bilo pošteno prema našim ljudima koji svakodnevno provode vrijeme u Gradskoj kavani. Zato smo rekli, tko dođe, dođe i to je to – kažu nam u Gradskoj kavani, dok će za Arsenal biti rezervacije.

image
Božo Radić/Cropix

Uz stolove u ugostiteljskim objektima, ‘rezervirano‘ će se postavljati i na stolovima blagdanskih kućica, a deset ih je na Stradunu. Svaka četiri stola sa po četiri stolice. I teško da više ima mjesta.

- Tko god radi ozbiljan posao, to je već gotovo. Nema više rezervacija, za to ne treba čekati početak festivala – kaže nam jedan od zakupaca.

- Od 300 do 500 eura po stolu. Imamo četiri stola po četiri stolice. Može se netko priključiti i prisloniti na stol ali to je realno otprilike 80 eura po osobi. Daje se poprilično hrane i pića u toj cijeni. Vjerujte, nije to samo gola stolica, jer treba živit s narodom, treba mu izić ususret. Jede se, pije se, imaš svoju postu, ne guraju te i ne tiskaju, miran si i uživaš. Isplati se za to sve. Dubrovnik zaslužuje da bude dobro, lijepo, ovo je svijetu poznat grad i moramo se tako ponašati, osigurati atmosferu da svatko poželi doći – kaže nam sugovornik pa dodaje kako 99 posto rezervira domaća čeljad, ‘oni sa strane, realno, ne znaju za rezervacije‘.

26. travanj 2024 09:05