Novogodišnji program na Stradunu, gdje će sve okupljene u novu 2024. uvesti regionalna zvijezda Zdravko Čolić, po svemu sudeći ispunit će sva očekivanja turističkog sektora. Hotelske kuće već sada zadovoljno trljaju ruke popunjenošću kapaciteta, a ništa lošije ne puni se i privatni smještaj. Znakovit je podatak kako će prvi put u svojoj povijesti hotel Lapad biti otvoren za predstojeće blagdane. Dubrovački zimski festival starta ove nedjelje, a trenutni pokazatelji obećavaju pun Dubrovnik krajem prosinca.
Rezervacije stolova za novogodišnju noć u ugostiteljskim objektima koji gravitiraju Stradunu, zaključene su u kratkom roku.
- Imamo naše redovne goste koji su tu gotovo svaki dan i za njih čuvamo stolove, a ono što se pustilo u rezervaciju to je već sve popunjeno. Puni smo – kažu nam u objektu Stradoon, čiji su stolovi tik uz binu na Stradunu.
- Mi smo doslovno u prvom redu pa smo svake godine puni bez obzira tko pjevao, svatko bi htio biti tu ispred. Velika je zainteresiranost. Kako smo možda i najbolja lokacija, odmah se napunilo, a i nemamo nešto puno mjesta, svega 40 mjesta vani – kažu u ovom objektu.
- Nismo oglašavali rezervacije, računali smo bit će tradicionalno naših lokalnih koji će doći tu sjesti. Računali smo ako baš bude nešto slobodno s početkom prosinca ćemo oglasiti, ali nemamo zašto – kažu nam u objektu Cele i dodaju kako je bilo dosta upita i traženja. Cijeli program Dubrovačkog zimskog festivala je pun pogodak, smatraju, prosinac će biti odličan, u blagdanskom duhu.
S obzirom na top lokaciju, u objektima koji imaju u zakupu javnu površinu na Stradunu, ne trebaju brinuti kako će im u novogodišnjoj noći neki od stolova ostati prazan.
U Cele nemaju striktan iznos i određene uvjete rezervacije, odnosno rezervaciju formira potrošnja.
- Većinom je to lokalna ekipa i s njima imamo drugačije odnose. Sve je stvar narudžbe, što žele, daju nam neke svoje preferencije čisto da ne bi nečega nedostajalo. S obzirom da su velika društva, puno je tu preferencija, a kako će biti gužva zbog konobara smo rekli da nam otprilike daju što bi ih zadovoljilo iz onoga što imamo na meniju – kažu u Cele.
Svakako, očekuju se velika društva, barem tri, četiri para zajedno, jer nitko ne ide slaviti Novu godinu sam ili udvoje.
U objektima s taracama na Stradunu, bilo da rezervacije formira broj mjesta odnosno ljudi, potrošnja i želje... u prosjeku se kreću od 600 do tisuću eura.
- Do sto eura po osobi je normalna cijena jer to uključuje i piće i hranu u novogodišnjoj noći – kažu nam u jednom od objekata.
Na taraci Gradske kavane rezervacija stolova neće biti.
- Mi možemo napraviti rezervacije, odrediti minimalnu konzumaciju ali ne želimo to jer tko će izabrati tko su ti ljudi koji će tu sjedati. Mi imamo stalne goste koji dolaze svaki dan. I sada da mi primimo rezervacije, a oni ne budu slučajno u toj priči jer nisu znali, iskreno, naljutit će se. Ne bi bilo pošteno prema našim ljudima koji svakodnevno provode vrijeme u Gradskoj kavani. Zato smo rekli, tko dođe, dođe i to je to – kažu nam u Gradskoj kavani, dok će za Arsenal biti rezervacije.
Uz stolove u ugostiteljskim objektima, ‘rezervirano‘ će se postavljati i na stolovima blagdanskih kućica, a deset ih je na Stradunu. Svaka četiri stola sa po četiri stolice. I teško da više ima mjesta.
- Tko god radi ozbiljan posao, to je već gotovo. Nema više rezervacija, za to ne treba čekati početak festivala – kaže nam jedan od zakupaca.
- Od 300 do 500 eura po stolu. Imamo četiri stola po četiri stolice. Može se netko priključiti i prisloniti na stol ali to je realno otprilike 80 eura po osobi. Daje se poprilično hrane i pića u toj cijeni. Vjerujte, nije to samo gola stolica, jer treba živit s narodom, treba mu izić ususret. Jede se, pije se, imaš svoju postu, ne guraju te i ne tiskaju, miran si i uživaš. Isplati se za to sve. Dubrovnik zaslužuje da bude dobro, lijepo, ovo je svijetu poznat grad i moramo se tako ponašati, osigurati atmosferu da svatko poželi doći – kaže nam sugovornik pa dodaje kako 99 posto rezervira domaća čeljad, ‘oni sa strane, realno, ne znaju za rezervacije‘.