StoryEditorOCM
DubrovnikPOVODOM PITANJA NA GRADSKOM VIJEĆU

Provjerili smo jesu li zaposlenici Dubrovačkih muzeja i Boninova zadovoljni plaćama

Piše Silvia Rudinović
24. ožujka 2023. - 20:00
Mnoge je prije godinu dana iznenadila plaća kustosa u Dubrovačkim muzejima. Danas se kreće oko 6.500 kunaBozo Radic/Cropix

Što je s plaćama u Boninovu i Dubrovačkim muzejima, pitao je Ivica Roko na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Dubrovnik. Gradonačelnik Mato Franković mu je odgovorio kako nema saznanja da se zaposlenici žale na plaće, ali je pritom najavio da će zaposlenicima Muzeja one rasti za pet posto u lipnju ove godine.

- Svako povećanje plaće je dobrodošlo. U proteklih godinu dana vraćeno nam je onih 10 posto umanjenja u koroni, a u međuvremenu je potpisan i novi kolektivni ugovor pa je došlo do povećanja osnovice – kaže Darko Milošević, povjerenik Sindikata djelatnika u kulturi podružnice Dubrovački muzeji.

Mjesečna neto plaća kustosa u Dubrovačkim muzejima sada je oko 6.500 kuna ili 860 eura, kaže sugovornik. Na pitanje, je li to povećanje bilo dostatno i jesu li zaposlenici zadovoljni, odgovara: „Nikad niste posve zadovolji plaćom. Trenutačno je stanje kakvo jest, ovisimo o tome kako se puni gradska blagajna. Ukoliko se vidi da sezona ide dobro, gradonačelnik je najavio dodatno povećanje od pet posto na osnovicu. Nadali smo se i većem povećanju, znamo koliko su porasli troškovi života - mnogo više od pet posto, ali, ponavljam, i to je dobro".

image

Darko Milošević, povjerenik Sindikata djelatnika u kulturi podružnice Dubrovački muzeji

Bozo Radic/Cropix

Po potpisivanju kolektivnog ugovora, usklađene su plaće u svim javnim ustanovama u kulturi kojima je Grad Dubrovnik osnivač. Ranije su postojale uočljive razlike. Dubrovački muzeji su se do uvođenja Dubrovačke kartice izdvajali po udjelu vlastitih prihoda. Od prodaje karata su pokrivali 80 posto troškova zaposlenika, što je bilo značajno više nego u drugim ustanovama. No, plaće nisu bile bolje ni tada. Izvor prihoda je isti, bilo da se vode kao vlastiti ili dotacija osnivača, smatra Darko Milošević.

Prije godinu dana javno se vodila rasprava o plaćama zaposlenih u javnom prijevozniku Libertas i u Dubrovačkim muzejima. Mnoge je iznenadio podatak o prosječnoj plaći kustosa, s visokom stručnom spremom. Za veljaču 2022. godine iznosila je 5.483 kune neto, samo 1.733 kune više od tadašnjeg minimalca. Istodobno, prosječna plaća Libertasovog vozača sa svim dodacima tada je iznosila 6.504,22 kuna neto.

U gradskom društvu za pogrebne usluge Boninovo, koje je također spomenuto na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća, prosječna mjesečna neto plaća iznosi oko tisuću eura, kaže sindikalni povjerenik Vedran Mihočević.

image

Prosječna plaća zaposlenih u gradskom poduzeću za pogrebne usluge je oko tisuću eura

Tonći Plazibat/cropix/Tonći Plazibat/cropix

- Plaće nam pet, šest godina nisu rasle, a troškovi su sve veći. Vrtimo se oko tisuću eura neto, nekad više drugi put manje, ovisno skupi li se prekovremenih sati. Prije deset godina je to bila odlična plaća, a danas više nije – kaže Mihočević.

Sindikat zaposlenika Boninova i predstavnik Nadzornog odbora namjeravaju potaknuti pitanje povećanja plaća.

- Prije sedam godina smo zvali tadašnjeg gradonačelnika Andra Vlašušića da dođe kod nas na Boninovo. Došao je u ured, razgovarao s radnicima, na kraju od toga nije bilo ništa, ali tako to ide kod nas – kaže Mihočević, ali i dalje vjeruje kako bi bilo dobro da i sadašnji gradonačelnik dođe u ovo gradsko društvo na razgovor s kolektivom.

19. travanj 2024 22:17