StoryEditorOCM
DubrovnikKoliko plaćate macchiato, kapućin ili ‘bijelu‘?

Provjerili smo cijene najdražeg kofeinskog napitka u dubrovačkim kafićima: ‘Bez kave uopće ne mogu zamisliti početak radnog dana, pauzu na poslu ili popodnevnu ćakulu s prijateljima, ali je bezobrazno poskupila‘

Piše Ahmet Kalajdžić
29. travnja 2022. - 20:10

Val poskupljenja sirovina uveliko se i dugoročno odrazio na životni standard građana. Najviše su poskupili gorivo i energenti, što se posljedično odrazilo na poskupljenje svih vrsta mesa i ribe, a skuplji su i ulje, brašno, kruh, jaja, tjestenina, čokolada... Ukratko: lakše bi bilo navesti što nije. Jer, toga jednostavno - nema. Sugrađani se žale na val poskupljenja unatoč činjenici da je hrvatska Vlada smanjila PDV na niz artikala. Ali, još nismo čuli da se netko žali na poskupljenje kave, iako je riječ o proizvodu kojeg dnevno višestruko konzumiramo i poskupljenje kojeg se značajno odražava na naše zadovoljstvo i - takuine.

image

Dan je nezamisliv bez šalice kave

Ahmet Kalajdžić

- Bez kave uopće ne mogu zamisliti početak radnog dana, pauzu na poslu ili popodnevnu ćakulu s prijateljima. Ali da je poskupila, čak bezobrazno poskupila, istina je koju nitko ne može poreći - komentari su brojnih sugrađana koji ležerni izgled u trenu mijenjaju licem urešenim borama.

image

Dan je nezamisliv bez šalice kave

Ahmet Kalajdžić

Nećemo ovaj put ništa o dugoj suši i problemima proizvođača niti o tome kako najveći profit ugostiteljima dolazi upravo od kave. Reći ćemo samo: dan je nemoguć bez tog neokrunjenog toplog napitka opojne arome, tamne tekućine zbog koje obustavljamo sve dnevne obveze i kao rijetko kad, uspijevamo se isključiti od svih vanjskih podražaja. Njezino veličanstvo kava, u svim pojavnim oblicima, skuplja je i u kafićima, a letimični "inspection trip" od robne kuće Srđ do place u Gružu i poslovnog centra grada uvjerio nas je kako su – s izuzetkom jednog, kojeg zbog neplaćene reklame, kao ni ostale, nećemo imenovati - svi vlasnici podigli cijene, uglavnom za jednu kunu. Tako se za šalicu espressa i "Americana" treba izdvojiti 9-12 kuna, za macchiato 10-13, a za bijelu kavu 10-16 kuna. Za uživanje uz šalicu cappuccina treba izdvojiti 11-16, za veliki macchiato 10-16 kuna, a za "caffe late" ili bijelu kavu 10-18 kuna. Tko naruči bezkofeinsku kafu platit će 9-16 kuna, a za šalicu "nessice" odnosno za Nescaffe 14-18 kuna.

image

Dan je nezamisliv bez šalice kave

Ahmet Kalajdžić

Ali, gusti su gusti pa koliko košta da košta!

17. travanj 2024 01:12