StoryEditorOCM
Dubrovnik‘FESTIVAL SLOBODE‘

Prosvjedi protiv anti-korona mjera širom Hrvatske pa i na Brsaljama

Piše Maja Rilović Koprivec
Foto Tonći Plazibat
5. rujna 2020. - 17:49
Dolje maske! Želimo drugo stručno mišljenje! Imamo pravo na kisik i slobodno djetinjstvo!  Samo su neke od parola koje su prosvjedujući danas na Brsaljama nosili dubrovački  sudionici  okupljanja "Festival slobode" koji je nastao kao odgovor na mjere za suzbijanje koronavirusa u organizaciji inicijative "Prava i slobode". Njih tridesetak pridružilo se na taj način istovremenom prosvjedu koji se održavao na zagrebačkom Trgu bana Jelačića  i u drugim gradovima. 
Organizator tvrdi da su se od trenutka pojave bolesti COVID-19 nametale presedanske mjere kojima su se građanima ograničila temeljna prava i slobode. Cilj je založiti se za očuvanje tekovina demokratskog društva u kojemu se ne može tolerirati donošenje odluka na temeljima panike i propagande ili prepisivanja umjesto preispitivanja.
Žele poručiti da inzistiraju na zadržavanju ljudskih prava, sloboda, znanja, solidarnosti i međusobnog uvažavanja te da je zdravlje fenomen na psihičkoj, fizičkoj, emocionalnoj i mentalnoj, a ne samo na korona razini.
Također, u prijepodnevnim satima organizirali su događaje s glazbenom pratnjom ispred nekoliko domova za starije i nemoćne osobe, gdje su štićenike zamolili da otvore svoje prozore i balkone kako bi im prenijeli poruku da nisu zaboravljeni i kako bi ih razvedrili glazbom i porukama ohrabrenja.
05. svibanj 2024 11:18