StoryEditorOCM
DubrovnikKonačno je počela obnova kuće Radimira Čačića

Propao mu saborski mandat, pa ima više vremena za radove u Zlatarskoj!

Piše Ahmet Kalajdžić
20. travnja 2024. - 18:19

Nakon prigovora brojnih susjeda, bivši gradonačelnik Varaždina i prvi čelnik stranke HNS-reformisti Radimir Čačić sa suprugom Marijom prionuo je obnovi objekta u Zlatarskoj ulici. Dva desetljeća čekalo se na taj potez koji se vremenski poklopio s Čačićevim gubitkom mandata na parlamentarnim izborima, a protokom vremena trošna kuća u Zlatarskoj ulici 9 postala je ne samo ruglo, već i opasnost po sigurnost građana i turista.

-Ne treba čekati da komad krova ili fasade nekome doleti u glavu! Nije to samo brontulanje nego stvar poštivanja propisa RH. Nitko ne smije svojim neradom dovoditi u opasnost ljude koji prolaze ispod njegove nekretnine. Zakon predviđa žurnu sanaciju tih objekata od lokalne samouprave, a na primjeru Čačićeve kuće sretni smo da nitko nije ostao bez glave kad se dogodilo urušavanje dijela zida i krovišta. Crijepovi su mogli pasti na nečije dijete, oca ili majku, što se ne smije događati! Kad se takvo što dogodi na gradilištu, netko završi u zatvoru. Ovdje ne- priča predsjednik gradskog kotara Grad Marin Krstulović i napominje kako prema postojećem pravilniku, gradska uprava ima pravo na hitnu intervenciju na trošak vlasnika:

Oko Čačićeve kuće objekti su uglavnom pretvoreni u apartmane i nema sugovornika. Stanovnici povijesne jezgre hvale odnos Dubravka Merlića i Željke Ogreste te odvjetnika Bosiljka Mišetića prema svojim nekretninama. No, mnogi nisu takvi i pokazalo se da, ako je kupnja nekretnine samo investicija uz koju će za pet godina preprodajom zaraditi novac, što je česti slučaj, tad je i izostanak ulaganja u objekt skoro normalno. Krstulović kao primjer unutar Grada, u Karmenu i Ulici Gjura Baglivija navodi prije 15 godina postavljenu skelu koja prijeti padom, a stanari i dan-danas ne vide sunca:

Cijeli tekst pročitajte u novom broju Dubrovačkog vjesnika. 

 

05. svibanj 2024 06:55