StoryEditorOCM
DubrovnikNEUJEDNAČENA PRAKSA

Produženi boravak u školama ne košta roditelje jednako u cijeloj Hrvatskoj. Evo kakve su cijene u Slavonskom Brodu, Rijeci, Zagrebu, a kolike u Dubrovniku

Piše Silvia Rudinović
3. studenog 2023. - 21:16

Vijest o poskupljenjima cijena produženog boravka u Slavonskom Brodu, gdje roditelji s najnižim primanjima plaćaju 25 eura, a oni čija su primanja viša od 663 eura po članu kućanstva plaćaju čak 125 eura mjesečno, ukazala je na neujednačenu praksu naplate među hrvatskih gradovima.

Postoje gradovi poput Slavonskog Broda ili Rijeke, gdje se produženi boravak plaća prema visini dohotka unutar kućanstva. Neki gradovi u svojim odlukama navode kako je kod njih program produženog boravka besplatan, ali da roditelji plaćaju prehranu i tu su razlike u cijenama osjetne te znaju varirati među školama u istoj jedinici lokalne samouprave koja je osnivač škole. Svi roditelji iz Dubrovnika plaćaju jednako, bez obzira na školu i na cenzus, izuzev primatelja zajamčene minimalne naknade Centra za socijalnu skrb koji su oslobođeni plaćanja. Za drugo dijete u produženom boravku plaća se 50 posto cijene, a za treće i svako sljedeće roditelji su oslobođeni plaćanja.

Usluga nije jeftina, a nije ni najskuplja u državi. Cijena produženog boravka ovdje je 3,32 eura dnevno ili do 73 eura mjesečno, ovisno o broju nastavnih dana.

Roditelji čija djeca nemaju prebivalište na području Dubrovnika, uz dnevnu cijenu usluge produženog boravka, plaćaju i participaciju koja pokriva 50 posto ostalih izdataka.

image

Cijena produženog boravka u Dubrovniku je 3,32 eura dnevno

Tonci Plazibat/Cropix

U Zagrebu, gdje preko 15 tisuća djece koristi ovu uslugu, roditelji plaćaju jedinstven mjesečni iznos od 26,54 eura za učenike, prvog, drugog ili trećeg razreda, a 46,45 eura za četvrtaše. U Šibeniku, iz gradskog proračuna se izdvaja za plaće učitelja i ostale troškove, osim za prehranu djece koju plaćaju roditelji. Cijena je do 100 eura mjesečno, opet ovisno o broju nastavnih dana. Kako navode roditelji prvašića iz Šibenika, za rujan su platili 66 eura.

Kako to izgleda u Dubrovniku?

Program produženog boravka u nekoj od dubrovačkih škola uključuje organiziranu skrb o učenicima prvih i drugih razreda, čiji se roditelji odluče plaćati ovu uslugu, a traje od 8 do 17 sati. Svaka grupa u programu produženog boravka može imati najmanje 14 a najviše 28 djece.

Uslugu produženog boravka u svih sedam dubrovačkih osnovnih škola lani je koristilo 514 učenika prvih i drugih razreda, a ove školske godine 536-ero djece. Gradski odjel za obrazovanje u svom godišnjem programu navodi kako pet škola kojima su osnivači imaju dobre uvjete za organiziranje produženog boravka, „što znači da imaju uređene učionice i školske kuhinje u kojima se svakodnevno priprema hrana za djecu”.

Učenici OŠ Marina Getaldića hrane se izvan škole, u jednom od gradskih ugostiteljskih objekata, dok učenicima OŠ Antuna Masle, u Orašcu, obrok priprema Dječji vrtić Pčelica.

Na poslovima produženog boravka u osnovnim školama je zaposleno 26 učiteljica i osam kuharica.

Ono što Dubrovnik još uvijek nije uspio realizirati, unatoč anketama koje su se više puta provodile među roditeljima, je produženi boravak u trećem i četvrtom razredu osnovne škole.

02. svibanj 2024 11:50