StoryEditorOCM
DubrovnikUOČI PRESELJENJA U LAPAD

Prodavači u strahu da će se radovi na gruškoj placi odužiti sve do Božića! ‘Još nam nitko nije rekao ni gdje parkirati u Lapadu, kuda prići i kako prenijeti robu. Ne znamo što nas čeka!‘

Piše Ahmet Kalajdžić
16. siječnja 2023. - 20:03
Prodavači na gruškoj tržnici ogorčeni su zbog odnosa prema njima nanajave skorog preseljenja iz Gruža u LapadTonci Plazibat/Cropix/Cropix

Prošlog tjedna je direktorica gradske tvrtke ”Sanitat” Klaudia Barčot najavila kako će 6. veljače početi radovi preuređenja place Gruž i da će trajati maksimalno devet mjeseci, za koje vrijeme će prodavači s zelene place privremeno iz Gruža preseliti na prostor zelene place u Lapadu. Radove će izvoditi tvrtke ”Magnum Supra” i ”Elektrocentar Petek” koji su na raspisanom natječaju izabrani kao najpovoljniji s cijenom od 14,790 milijuna kuna.

Međutim, najava početka radova i preseljenje u Lapad neugodno su iznenadili prodavače koji na placi u Gružu svakog dana nude svoje proizvode. Iako najava nije i službena, doznali smo kako je dio ogorčenih vlasnika OPG-a i poljoprivrednih proizvođača najavio i skoro javno potpisivanje peticije te prosvjed zbog najavljenog preseljenja. Iz razgovora s ljudima koji dnevno voćem i povrćem opskrbljuju sugrađane i ugostitelje doznali smo da bi ”Sanitatu” bilo bolje da su dogovorili privremeno preseljenje u obližnji park Luja Šoletića ili na plato Luke Dubrovnik. Mnogi su zakupci banaka gruške place zabrinuti onim ”što ih čeka tijekom predugih devet mjeseci trajanja radova u Gružu, posebno zbog neriješenog pristupa lapadskoj placi i parkingu privatnog koncesionara”.

image

Ana Bagoje iz Dunava u Konavlima, na placi Gruzu je vec 44 godine
 

Tonci Plazibat/Cropix/Cropix

Simpatična i razgovorljiva, uvijek vesela Ana Bagoje iz konavoskog sela Dunave već pune 44 godine dolazi na grušku Placu. Dosad su je samo rat i prognaništvo mogli spriječili da ne dođe u Gruž, a o tome što slijedi kaže:

-Kako ćemo se snaći? Nikako! Mogli su nam ponuditi obližnji park ili luku Gruž! Znaju li kupci naše troškove? Ja mjesečno plaćam 300 kuna za banke plus svaki dan po 60 kuna i još 10 kuna vagu, iako imam svoju! To nije malo para i mogli su iznaći bolje rješenje. Plaćam i 120 kuna mjesečno parking u ”Radeljevića”: daleko je, ali barem imam gdje parkirati bez opasnosti od kazne. A Lapad je užasno riješen: nema pristupa ni parkinga, samo je pet banaka na otvorenom i 10 natrkivenih. Pitam se: da bih imala gdje prodavati hoću li ponovno morati, kao kad su prvi put radili placu, ustajati u 3 po ponoći da bih stigla u grad ”zauzeti” banak? Čak su radili ”izvlačenje” banaka cedulja za položaj banka te je placar svojoj punici osigurao bolju poziciju! Zbog toga sam 15 dana bila u depresiji i posjećivala liječnika, ali ga nisam prijavila da ne izgubi posao. Ako dođe do najavljenog prosvjeda osobno ću se pridružiti. No, valja znati i to kako ribarnice bez zeleni nema! I obrnuto! Tko će prvo u Lapad pa onda u Gruž? Malo tko. Stoga su park ili luka pravo rješenje. Jer, devet mjeseci je predugo? Jođš će zakasniti pa se Gruž neće otvoriti ni do Božića!

image

Dragica Marinović s poljoprivrednim proizvodima dolazi iz Mikulića

Slično govori i Konavoka Dragica Marinović iz nešto udaljenijih Mikulića:- Nas iz Gruža nitko iz Sanitata nikad nije pitao za prijedlog rješenja. Jednostavno su objavili direktivu da moramo preseliti u Lapad, iako bi mi bili najzadovoljniji s preseljenjem u park. Svi bi otpad bacali u posebne vrećice, pa nismo nekulturni! Za Lapad nam još nitko nije rekao ni gdje parkirati, kuda prići i kako prenijeti robu, nemamo predožbu što nas čeka. Prije deset godina, kad se radila placa Gruž, mogli smo stati kraj kružnog toka. Stupića tad nije bilo, mogli smo ući i brzo iskrcati robu, nikom ne smetajući. Parking ispred Tommya bio je prihvatljiv a sad je uz privatnu koncesiju preskup. Jesu li uopće planirali parkirna mjesta za zakupce banaka ili za kupce? Sigurno nisu! Ali, glavni problem je: ako na placi nema ribe, ne prodaje se ni verdura! Sanitat je mogao banke premjestiti i u obližnjem bivšem vrtu (rasadniku) ”Vrtlara” gdje je dovoljno prostora za sve. Ali, strah me da to ne odgovara nekim velikim igračima...

image

Dragica Marinović snimljena prošlog ljeta na placi u Gružu

Ahmet Kalajdžić/

U svezi predstojećih radova Upravu ”Sanitata” i direktoricu Klaudiu Barčot pitali smo što će učiniti kako bi pomogli vlasnicima OPG-a i prodavcima na lapadskoj placi tijekom radova u Gružu, jesu li bilo što učinili kako bi njima i našim sugrađanima osigurati povoljniji parking te očekuju li probleme zbog poslovnih teškoća u kojima se nalazi jedan od izabranih izvođača radova. Navodno, prijeti im i stečaj, što rok završetka radova na placi u Gružu s listopada ove godine može odgoditi ne samo za Božić i kraj 2023. godine, nego i za uskrs 2024. godine. Odgovor  još nismo dobili, a kad objavit ćemo ga kad stigne.

25. travanj 2024 20:58