StoryEditorOCM
DubrovnikNikad riješeni slučaj smrti Australke

Prije točno 15 godina tijelo Britt Lapthorne pronađeno ispred Boninova, jedan od sudionika potrage danas se prisjeća: ‘Bilo je svakakih glasina, a provjeravali smo i navode vidovnjaka!‘

Piše Ahmet Kalajdžić
6. listopada 2023. - 16:54

Prije točno 15 godina, upravo na današnji dan, u moru na predjelu Boninova pronađeno je poluraspadnuto tijelo za koje su forenzičari zagrebačkog Centra za kriminalistička vještačenja Ivan Vučetić DNK-analizom utvrdili kako je riječ o nestaloj australskoj djevojci, tad 21-godišnjoj Britt Lapthorne.

image

Tog 6. listopada 2008. pronađeno je tijelo ispred Boninova

Admir Buljubasic/Cropix

Ostatke trupla bez ruku i nogu mrežom je izvukao dubrovački ribar koji nije sudjelovao u potrazi, nego je stjecajem okolnosti tog dana iz svoje kočarice bacio mrežu upravo na toj lokaciji.

Raspadnuto truplo

Prva je procjena govorila kako je riječ o mlađoj ženskoj osobi visine 1,50 do 1,60 metara, a uočena poodmakla faza raspadanja tijela kasnije je pokazala da je tijelo u moru bilo 18 dana.

Mlada je backpackerica posljednji put viđena oko 3,30 sati u noći s 17. na 18. rujna 2008. godine u tadašnjem noćnom klubu ”Fuego” na Pilama, nakon čega joj se gubi svaki trag. Nestanak je pobudio veliku pozornost medija, kako u Hrvatskoj tako i u dalekoj Australiji, odakle su stigle novinarske ekipe i boravile u Dubrovniku svo vrijeme trajanja potrage tijekom koje je PU dubrovačko-neretvanska intenzivno surađivala s INTERPOL-om koji im je dostavio izvješća iz Rusije, Australije i Poljske, zemalja odakle su dolazili prijatelji nestale Australke. O širini pokrenute potrage govori i podatak da su obavijesni razgovori obavljeni s više od 340 osoba.

image

Roditelji Britt Lapthorne u prosincu 2008. došli su u Dubrovnik otkriti uzrok smrti svoje kćeri 

Admir Buljubasic/Cropix

Teorije urote

Glasine koje su kolale u javnosti stvorile su brojne teorije Brittina nestanka. Spekuliralo se da je djevojka nakon provoda s društvom u clubu Fuego sama krenula u hostel na Babinom kuku i putem pala u more, te da su potom valovi tijekom snažne bure truplo odvukli prema pučini. Kolale su i priče da su nepoznate osobe Britt odvukle te silovale ili su to tek pokušale te je potom bacile u more kako bi prikrile tragove nedjela. Neki su pak govorili da su neznanci zatočili Brit Lapthorne i nakon nekog je vremena bacili u more. Postojala je i teorija prema kojoj je Britt okrutno ubijena i s utezima na nogama bačena u more kako bi je more što kasnije izbacilo na površinu.

image

Obitelj nastradale Britt Lapthorne na mjestu gdje je pronađeno njezino tijelo bacili su latice bijelih ruža, okupili su se tog 16. listopada 2008. momak pokojnice Simon, brat Darren i otac Dale Lapthorne

Admir Buljubasic/Cropix

Istraga o do danas nerazjašnjenoj smrti mlade Australke trajala je sve do 2010. godine, kad su iz Australije u Dubrovnik došla dva federalna istražitelja s zadaćom da iznova detaljno pregledaju svu dokumentaciju. Australske novine “Herald Sun” pisale su da je dubrovačka policija obitelji Lapthorne u veljači 2010. preko Veleposlanstva Australije u Zagrebu javila kako je ispitala deset novih osoba za koje se sumnjalo da bi mogle znati nešto više o toj smrti, ali je tadašnji ravnatelj policije Oliver Grbić izjavio kako ”nažalost, u tim razgovorima nije došlo do ikakvih korisnih podataka za istragu o smrti” te naveo kako je jedan trag policiju čak ”odveo do osobe koja se nikako nije mogla povezati s nestankom i smrću mlade Australke”.

image

Po cijelom Dubrovniku bile su izlijepljene obavijesti o nestanku Britt Lapthorne, djevojke iz Australije, a obećana je nagrada od 20 000,00 eura za korisne informacije, listopad 2008. 

Zeljko Tutnjevic/Cropix

Nepovjerenje roditelja

Ipak, novinari su redovito podsjećali policiju da ”istragu drže na životu”. Pridonijeli su tomu i djevojčini roditelji Elke i Dale Lapthorne koji su redovito, na obljetnicu smrti, pohodili Dubrovnik. Redovito bi tada govorili kako nemaju puno povjerenja u našu policiju. Tvrdili su da joj je tijelo bačeno u more te je isplutalo na površinu 18 dana nakon nestanka. Ne znajući podatak da su u danima nakon njezina nestanka puhali jaki vjetrovi koji su, vjerojatno, tijelo odvukli na otvoreno more, a onda ”zavukli” pod neku stijenu u podmorju i australski je mrtvozornik na početku istrage tvrdio kako je tijelo trebalo iz mora isplivati unutar dva-tri dana. U sklopu ”kopnene potrage” policija je detaljno pregledala snimke svih, tada ne baš brojnih nadzornih kamera na Pilama i u Fuegu, a upravo je ta smrt bila povod da mediji potaknu gradske vlasti i policiju da se na više mjesta postave nadzorne kamere. Istragu su redovito ometale brojne glasine, a pozornost javnosti je s te istrage skrenula na druga dva tragična događaja u Zagrebu koji su široko odjeknuli i zbog kojih se Hrvatska tih dana našla pod povećalom europske javnosti. Naime, tog listopada 2008. došlo je do ubojstva Ivane Hodak a kratko potom i atentata na Iva Pukanića i Nika Franića.

image

Britt Lapthorne je nestala u Dubrovniku 17. rujna 2008. i zadnji put viđena u dubrovačkom noćnom klubu. Na slici su Britt Lapthorne i Tara Reynolds snimljene u Ljubljani prije nego što se Britt uputila prema Hrvatskoj
 

Facebook

Valja podsjetiti kako je kao posljedica te tragedije, tih dana došlo i do smjene načelnika PU dubrovačko-neretvanske Ivana Krešića kojeg je zamijenio tadašnji načelnik za granicu Zlatko Sokolar.

Navodimo i svjedočanstvo jednog od sudionika te istrage, prvog pročelnika HGSS Dubrovnik Zorana Ateljevića:

Riječ sudionika potrage

-Ta se potražna akcija dogodila davno i nekako se poklopila s osnutkom postaje Hrvatske gorske službe spašavanja u Dubrovniku. Bio sam zapovjednik te akcije sa strane HGSS-a, a pretraživali smo i kopno i more. Djevojka je zadnji put viđena na Pilama, a ubrzo nakon nestanka u javnosti su počele kružiti priče kako je viđena tamo ili onamo. Svako planiranje potrage je takvo da se prvo pretražuje teren u neposrednoj blizini mjesta nestanka te smo i mi tako pretraživali, a istraga se u koncentričnim krugovima postupno širila te smo je tražuili i na području Lozice, Petrova sela...

image

Policijski službenici su 2. listopada 2008. pretražili kuću u kojoj je boravila Australka

 

Admir Buljubasic/Cropix

Svaku novu informaciju provjeravali smo tijekom terenske potrage. Dodatno bih naglasio kako smo imali jako dobru suradnju s policijom i vatrogascima. Kako se radilo o nestanku na urbanom prostoru, potragu je vodio MUP odnosno policija, dok je HGSS bio zadužen za neurbani prostor. U pomoć su nam stigli i članovi HGSS iz skoro cijele Hrvatske, pretraživali smo teren i s potražnim psima. Mislim da smo temeljem dostupnih informacija učinili najbolje što se moglo, a vjerojatno je mnogima zanimljiv i podatak kako smo provjeravali i podatke koje smo dobivali od stvarnih i samozvanih vidovnjaka. No, potvrdilo se ono što u vezi njih znam iz iskustva: slaba je ili nikakva korist od toga, ali smo i to odradili - prisjetio se Ateljević.

04. svibanj 2024 10:28