StoryEditorOCM
DubrovnikPAPA IVAN PAVAO II. |

PRIJE 18 GODINA SVETI OTAC POSJETIO JE GRAD ‘S radošću dođoh u ovaj stari i slavni Dubrovnik, što stoji ponosan na svoju povijest i na svoju baštinu‘

Piše Dv
6. lipnja 2021. - 11:23

Zvonjava crkvenih zvona u cijeloj Dubrovačkoj biskupiji tog petka, 6. lipnja 2003. godine najavila je dolazak pape Ivana Pavla II. zrakoplovom Croatia airlinesa u Zračnu luku Dubrovnik u 10 sati. 

Papa Ivan Pavao II. stigao je luku Gruž u papamobilu u pratnji tadašnjeg dubrovačkog biskupa mons. Želimira Puljića i svoga osobnog tajnika Stanislawa Dziwisza. U luci je je pred 60 tisuća ljudi predvodio svečano misno slavlje.

- S radošću dođoh u ovaj stari i slavni grad Dubrovnik, što stoji ponosan na svoju povijest i na svoju baštinu slobode, pravde i promaknuća općega dobra, istaknuo je papa Ivan Pavao II. u svojoj homiliji na misi proglašenja blaženom sestre Marije Propetoga Petković u Dubrovniku.

Kada se papa Ivan Pavao II. u popodnevnim satima uputio od Biskupskog dvora prema Stradunu, zazvonila su sva zvona na dubrovačkim crkvama. Papa u papamobilu prolazio je ulicama Liechtensteinov put - Josip Kosor - Ivo Vojnović - Pero Čingrija - dr. Ante Starčević – Pile - Iza grada te je kroz Vrata od Ploča došao na Stradun koji je bio ispunjen brojnim Dubrovčanima i turistima.

Dubrovnik je Sveti Otac posjetio u okviru trećeg pastoralnog posjeta Hrvatskoj, od 5. do 9. lipnja 2003. godine.  

Papa Ivan Pavao II. proglašen je počasnim građaninom Dubrovnika 2004. godine; na gradskom zvoniku i zvoniku crkve sv. Križa Dubrovčani su podigli spomen ploče, u Gružu je otkriven spomenik papi Ivanu Pavlu II., a Gruška je obala preimenovana u Ulicu pape Ivana Pavla II.

Preminuo je 2. travnja 2005., 2011. papa Benedikt XVI. proglasio ga je blaženim, a papa Franjo 2014. svetim. 

25. svibanj 2024 13:58