StoryEditorOCM
DubrovnikODGOVORNO LJETUJTE

Prevencije nikada dosta: 112 izbacio letak za turiste sa sigurnosnim uputama, a iz dubrovačkog HGSS-a poručuju kako je informiranje zaslužno što nemaju puno intervencija

Piše K.Filičić
27. srpnja 2022. - 21:34

Na izlet u prirodu ne idite sami i prikladno se odjenite, pratite informacije o upozorenjima na opasne vremenske pojave, ne ostavljajte djecu i životinje u parkiranom vozilu, ako uočite plamen ili dim odmah nazovite 112 ili vatrogasce na 193... - dio je to preporuka odnosno uputa građanima i turistima kako bi znali ispravno i na vrijeme reagirati u situacijama koje su najčešće u ljetnim mjesecima. Korisne informacije sabrane su na letku 'Odgovorno ljetovanje' Ravnateljstva civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova, s ciljem edukacije i podsjećanja građana i gostiju na odgovorno ponašanje, odnosno na sve što mogu sami poduzeti kako bi prevenirali eventualnu štetu, kaže nam voditeljica Službe civilne zaštite Dubrovnik Ana Miličić.

image

Ana Miličić, voditeljica Službe civilne zaštite Dubrovnik 

Tonči Plazibat/Cropix

- S obzirom na klimatske promjene, sve su učestaliji toplinski valovi ali i iznenadne promjene vremena, poput grmljavinskog nevremena s olujnim udarima vjetra i tučom, koja mogu prouzročiti veliku štetu, oštećenja na imovini, lokalne bujične poplave. Dugo sušno razdoblje pojačava vjerojatnost za izbijanje požara, a najčešći uzrok požara je ljudski nehaj i nepažnja. Veliki broj turista znači i pojačane aktivnosti žurnih službi, ljeti se povećava broj poziva na broj 112, pod opterećenjem djeluje i hitna medicinska pomoć, Često se zbog neodgovornog ponašanja planinara poveća i broj intervencija Hrvatske gorske službe spašavanja. Stoga je bitno podsjećati naše sugrađane i turiste na odgovorno ponašanje, što i jest svrha letka – kaže Miličić.

'Žar opuška izazvao požar', 'U zaključanom automobilu sa zatvorenim prozorima 45 minuta ostavili sedmomjesečnu bebu'..., takvi i slični naslovi pune medijski prostor. Zanima nas imaju li aktivnosti poput spomenutog letka učinka?

- Sve edukativne, preventivne i ostale aktivnosti za smanjenje rizika od katastrofa značajno pridonose ne samo smanjenju neželjenih događaja nego i njegovih posljedica. Pojačana i dodatna dežurstva, pravodobne informacije i brze reakcije sprječavaju eskalaciju događaja i upravo tome možemo zahvaliti da ove sezone u našoj Županiji još nismo imali 'velikih akcija', bilo da se radi o požaru, potrazi ili nečem drugo – ističe voditeljica Službe civilne zaštite te iznosi podatke Županijskog centra 112 Dubrovnik koji je također u sastavu Službe. Tako se putem žurnog broja bilježi trend rasta poziva za pomoć i intervenciju, a osobito broj poziva na stranim jezicima. Valja napomenuti kako je broj intervencija zasigurno veći, budući da dio poziva ide izravno žurnim službama: vatrogascima, policiji ili hitnoj medicinskoj pomoći.

U travnju je tako broj za hitne intervencije 112 zabilježio 2564 poziva, u svibnju ih je bilo stotinjak više, u lipnju 3343, dok je u srpnju evidentirano 3587 poziva i dojava. Porastom broja poziva učestali su i pozivi turista. Primjerice, u travnju i u svibnju je bilo osam poziva na stranom jeziku, sljedeći mjesec 59, a u srpnju čak 193. Najviše poziva kroz spomenuto razdoblje odnosilo se na medicinske intervencije pa ih je u srpnju preko broja 112 bilo 887, od čega 15 helikopterskih. Znakovite su brojke vatrogasnih intervencija. U travnju se od zaprimljenih 278 poziva za vatrogasnom intervencijom pet odnosilo na požar, u srpnju je zabilježeno 25 dojava o požaru putem broja 112.

image

Letak 'Odgovorno ljetovanje'

Mladen Tadic/Ravnateljstvo Civilne Zaštite

Iako se čini kako svi znaju da na planinu ne možeš u japankama ili da ne smiješ paliti vatru na otvorenom u toplom razdoblju godine, događaji kojima svakodnevno svjedoče žurne službe za zaštitu i spašavanje to demantiraju. Informirati ljude kako se ispravno ponašati u određenim situacijama i kako pravovremeno reagirati radi prevencije, očito je svakodnevna potreba. Pa informacije radi, letke s preporukama može se naći na službenim stranicama Ravnateljstva civilne zaštite.

Provjerili smo kakva je situacija po pitanju povećanja intervencija odnosno potraga u dubrovačkoj stanici Gorske službe spašavanja. Kod njih, za sada, ljeto prolazi relativno mirno, kaže pročelnik stanice Marijo Begić te dodaje kako na području naše Županije najviše intervencija imaju na otoku Mljetu, ali 'to su slučajevi koje mi, na sreću, brzo rješavamo'.

- Na području Dubrovnika i Konavala imamo vrlo malo slučajeva. Sve to rezultat je našeg konstantnog rada na prevenciji, ljude se informira, objašnjava im se kako se treba ponašati u određenim situacijama. Vidimo značajne učinke prevencije, sve ono što kroz medije često govorimo izgleda dolazi do ušiju javnosti, ima efekta – kaže Begić.

image

Letak 'Odgovorno ljetovanje'

Mladen Tadic/Ravnateljstvo Civilne Zaštite

Stanica Dubrovnik je sastavni dio GSS-a pa pripadnici dubrovačke gorske službe spašavanja u slučaju potrebe pomažu na području cijele Hrvatske.

- U svim većim višednevnim potragama koje su bile na području RH sudjelovao je i netko od naših članova, ide se u akciju kad god treba. Imali smo nedavno jednu potragu za nestalom osobom na području Konavala koja je trajala četiri, pet dana, osoba nažalost nije pronađena. Uglavnom za sada nemamo velikih intervencija, ljeto je dosta mirno a kako će nastaviti, vjerujte to zna jako iznenaditi – poručuje Begić.

27. travanj 2024 01:45