StoryEditorOCM
DubrovnikGRAD DUBROVNIK

Preuređuje se Spomen soba poginulih dubrovačkih branitelja, odabrano rješenje spomenika za djecu poginulu u Domovinskom ratu, novčani dar djeci samohranih roditalja

Piše Grad Dubrovnik
8. prosinca 2023. - 15:35

PREDSTAVLJEN PROJEKT UNUTARNJEG UREĐENJA I OPREMANJA

Preuređuje se Spomen soba poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

U sklopu ovogodišnjeg programa proslave Dana dubrovačkih branitelja i herojske obrane grada te uoči samog Dana dubrovačkih branitelja u Velikoj vijećnici Grada Dubrovnika predstavljen je projekt preuređenja i opremanja Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u palači Sponza.

Cjelovitim radovima unutrašnjeg uređenja i opremanja postojeće Spomen sobe obuhvatit će se povijest ratnog stradanja Grada, njegovih stanovnika i hrabrih branitelja, s posebnim naglaskom na najveću žrtvu – izgubljene živote onih koji su ga branili. Uređenje spomen sobe podudara se i s dvadesetom godišnjicom otvaranja Spomen sobe u današnjem prostoru unutar palače Sponza.

image

Preuređuje se Spomen soba poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Odabrano rješenje predstavili su njegova autorica, hrvatska autorica, dizajnerica interijera i samostalna umjetnica, autorica nagrađivanih muzejskih postava i izložbi Nikolina Jelavić Mitrović i gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković.

Novoprojektirani kontemplativni prostor, primjeren žrtvi koju su dali branitelji, bit će podijeljen u tri cjeline. Središnja će prikazivati poginule dubrovačke branitelja, čije će fotografije s imenom i ostalim važnim podacima biti aplicirane na podlozi od drva česvine i stakla te izložene na brončanim stijenkama koje će tvoriti novu jezgru unutar prostorije. Svjetiljka koja podsjeća na svjetlost svijeće, projicirat će svjećice koje gore za poginule.

Na uvodnom dijelu bit će informacije o počecima i tijeku Domovinskog rata na dubrovačkom području, u središtu prostorije nalazit će se podna karta stare jezgre Dubrovnika s označenim agresorskim pogodcima i sjećanje na stradale branitelje, dok će treći dio biti opremljen velikim ekranom s prikazom niza filmova i fotografija ratnih zbivanja i agresorskog razaranja Grada. Interaktivni LED display video zid sadržavat će brojne ilustrativne materijale i informacije o Domovinskom ratu i braniteljima, ali i o obnovi Grada i važnosti mira.

Autorica Nikolina Jelavić Mitrović rekla je kako je Spomen soba posveta ovom gradu kao simbolu slobode te da muzeji, kao čuvari našeg identiteta, moraju nuditi mogućnost povezivanja s osobnom emocijom.  –„Prilikom osmišljavanja ovog projekta željela sam da se žrtva branitelja prikaže na jedan dostojan način, jer svaki od njih je osoba s imenom i prezimenom s kojoj se posjetitelj može povezati“, rekla je autorica.

image

Preuređuje se Spomen soba poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

-„Uređenje i opremanje Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja dio je aktivnosti koje Grad Dubrovnik provodi u cilju pružanja pijeteta i očuvanja sjećanja na žrtvu hrvatskog naroda – branitelja i civila koji su svoje živote izgubili tijekom agresije na Dubrovnik i područje Dubrovnika kao i njegovu obranu u Domovinskom ratu“, rekao je gradonačelnik Mato Franković.

Uz Sobu poginulih dubrovačkih branitelja ti projekti uključuju i Spomen obilježje za djecu poginulu u Domovinskom ratu za koji je odabrano idejno rješenje te novi spomenik braniteljima kao i uređenje postojeće memorijalne staze s križnim putem na Srđ te gradnje simboličko-ceremonijalnog ulaza u podnožju staze.

Gradonačelnik je istaknuo kako se sve radi u suradnji s predstavnicima udruga proisteklih iz Domovinskog rata i udruga branitelja.

Autorica nove Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi Nikolina Jelavić Mitrović ističe se radom na projektima brojnih stalnih muzejskih postava u Hrvatskoj. Za stalni postav Gradskog muzeja Vukovar dobitnica je nagrade Silletto EMYA (The European Museum of the Year Award/Europski muzej godine) za 2015. godinu, dok je za stalni postav Muzeja Sinjske alke dobitnica je nagrade „Izložbe hrvatskog dizajna 1516“ Hrvatskog dizajnerskog društva.

Muzej Domovinskog rata u Turnju, koji je otvoren 2019. godine, nominiran je za nagradu EMYA 2021. U sklopu muzeja projektirala je i realizirala prostoriju posvećenu poginulim karlovačkim braniteljima.

Izvođenje radova uređenja započelo je 10. studenoga, a rok izvedbe je 60 dana. Autor grafičkog oblikovanja je Orsat Franković. Autori teksta su ravnateljica Muzeja Domovinskog rata Varina Jurica Turk i viši kustos Mišo  Đuraš,  a urednica teksta je Lidija Crnčević. Svi tekstovi su dvojezični, na hrvatskom i engleskom jeziku, a prevoditelj na engleski jezik je Graham McMaster. Autor glazbe je renomirani glazbenik Đelo Jusić. Nakon uređenja Spomen sobom upravljat će Muzeja Domovinskog rata Dubrovnik.

 

OTVORENA IZLOŽBA NATJEČAJNIH RADOVA

Odabrano rješenje za Spomen obilježje za djecu poginulu u Domovinskom ratu u Dubrovniku

 

U sklopu ovogodišnjeg programa proslave Dana dubrovačkih branitelja i herojske obrane grada te uoči samog Dana dubrovačkih branitelja, danas je u Studentskom domu otvorena izložba natječajnih radova za budući javni gradski park sa Spomen obilježjem za djecu poginulu u Domovinskom ratu u Dubrovniku. Uz odabrano rješenje akademskog kipara Dalibora Stošića i dizajnera i arhitekta Hrvoja Bilandžića, na izložbi su prikazana četiri najbolje vrednovana rada te svi ostali pristigli radovi.

Otvorenju su nazočili gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, uz predsjednicu ocjenjivačkog suda arhitekticu Bernardu Silov, članove ocjenjivačkog suda: akademskog kipara Alema Korkuta, arhitekte Romana Duića, Tončija Čerinu te predstavnicu Udruge civilnih stradalnika DNŽ Mariju Lukšić.

 

Naime, u čitav proces, od samog početka i odabira lokacije, pa do sudjelovanja u Ocjenjivačkom sudu za odabir idejnog rješenja uključeni su roditelji stradale djece okupljeni u Udrugu civilnih stradalnika.

image

Odabrano rješenje za Spomen obilježje za djecu poginulu u Domovinskom ratu u Dubrovniku

-"Djeca poginula u napadima na Dubrovnik u vrijeme Domovinskog rata najveća su žrtva koju je ovaj grad podnio u svojoj obrani i borbi za oslobođenje. Nema veće žrtve i težine od gubitka djeteta i zato je bilo vrlo važno pronaći adekvatnu lokaciju koja će pričati priču ne samo sadašnjim generacijama negó i svim generacijama koje dolaze, ali i posjetiteljima našeg grada. Gruž je prostor kojem trebamo dati jednu novu vrijednost koja prepoznaje žrtvu, najveću patnju i priča priču o gradu koji je više od sedam mjeseci bio okružen s kopna, mora i zraka, jedinom gradu u Republici Hrvatskoj koji je bio u takvoj strateškoj poziciji, a da nije pao“, rekao je gradonačelnik Mato Franković. Uputio je zahvalu svima koji su sudjelovali u žiriranju i koji su sudjelovali u natječajnom postupku prezentirajući svoje ideje i rad.  

„Spomenik je zamišljen kao kompozicija šarenih olovaka koja zamrzava prošlu svakodnevicu u kojoj se djeca bezbrižno igraju. Prizor djeteta koje crta sam je život, a šarene olovke i radost crtanja sjećanja su iz svačijeg djetinjstva.“, navodi se u obrazloženju pobjedničkog rada.

Cilj i svrha natječaja bilo je dobiti rješenje koje svojom kvalitetom dostojno obilježava sjećanje na stradalu djecu, ali i promiče međunarodne vrijednosti koje se oslanjanju na zaštitu ljudskih prava i ukazuje na europske vrijednosti koje baštinimo. Usto, Natječaj je bio trećeg stupnja složenosti jer njegov značaj prelazi nacionalne okvire u pogledu teme koju obrađuje i lokacije na kojoj se provodi. Žrtve Domovinskog rata, a posebice stradala djeca, ostavila su dubok trag u povijesti Republike Hrvatske i međunarodne zajednice.

Sjećanje na žrtve Domovinskog rata tema je koja nadilazi nacionalne okvire i vezuje se uz međunarodne konvencije o zaštiti ljudskih prava i sloboda. Smještajem spomen obilježja u zoni međunarodne luke Dubrovnik, dodatno se naglašava važnost isticanja pijeteta prema stradaloj djeci te se prema svim posjetiteljima i građanima Dubrovnika upućuje poruka zajedničkih međunarodnih vrijednosti zaštite građana, posebice djece, tijekom ratnih sukoba.

Vrijednost samog spomenika je nešto manja od 100 tisuća eura, a zajedno s drugom fazom, koja bi se trebala financirati novcem iz EU, cijeli projekt javnog parka sa spomenikom će iznositi 850 tisuća eura bez PDV-a.

Natječaj je provelo Udruženje hrvatskih arhitekata, a trajao je od 5. listopada do 21. listopada 2023., te je zaprimljeno ukupno devetnaest radova idejno likovnih i arhitektonsko–urbanističko–krajobraznih rješenja. Izložba ostaje otvorena do 12. prosinca 2023.

 

UZ BLAGDAN SV. NIKOLE

Isplaćen novčani dar djeci samohranih roditelja

 

U povodu blagdana svetog Nikole, putem Upravnog odjela za obrazovanje, sport, socijalnu skrb i civilno društvo Grad Dubrovnik isplatio je novčani dar za 48 maloljetne djece nezaposlenih samohranih roditelja. Dar iznosi 138,25 eura po djetetu te je za ovu namjenu ukupno isplaćeno 6.636,00 eura.

image


Bozicni ukrasi

Darko Tomas/Cropix/Cropix

Naime, jedna od mjera Socijalnog programa Grada Dubrovnika za 2023. godinu usmjerena je na pomoć djeci nezaposlenih samohranih roditelja u vidu novčanog dara koji se isplaćuje povodom blagdana svetog Nikole.

Nezaposleni samohrani roditelji pravo na godišnju potporu ostvaruju prema evidenciji nadležnog upravnog odjela i Hrvatskog zavoda za socijalni rad- područni ured Dubrovnik.

22. svibanj 2024 23:40