StoryEditorOCM
DubrovnikRADNI SASTANAK MINISTRA TOMISLAVA ČORIĆA

'Preliti' potencijal Dubrovnika na ostatak županije

14. studenog 2016. - 17:46

Ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Čorić održao je radni sastanak sa zamjenikom župana Davorkom Obuljenom i gradonačelnicima s područja Dubrovačko-neretvanske županije.
- Dubrovačko-neretvanska županija je pozitivan primjer u kontekstu prosječnih podataka u Republici Hrvatskoj što se tiče nezaposlenosti. Sa svojih 11,6 posto nezaposlenih može nas jedino činiti zadovoljnim u odnosu na razini Hrvatske. Međutim, problem je u činjenici što zapravo pojedini dijelovi županije izvan Grada Dubrovnika nisu u toj zaposlenosti zastupljeni na zadovoljavajući način. Sa gospodom iz županije i s gradonačelnikom Vlahušićem razmatrali smo mogućnosti povećanja zapošljivosti u ostatku županije. Osim toga, inicijativa je išla i u smjeru značajnije absorpcije sredstava iz Europskog socijalnog fonda koji su na raspolaganju kako drugim županijama i jedinicama lokalne samouprave, tako i Dubrovačko-neretvanskoj županiji i njezinim jedinicama lokalne samouprave. Gospodin Vlahušić i ostali koji su bili na sastanku upoznali su me kakva je situacija u Dubrovniku i Dubrovačko- neretvanskoj županiji i s problemima s kojima se suočavaju, prije svega zbog visokog potencijala turističkog sektora u ovoj županiji i nedostatka radne snage. Ministarstvo rada i mirovinskog sustava u narednoj godini će intenzivirati sve programe kako u procesu prekvalifikacije, tako i druge programe koje u ovom trenutku pripremamo kako bi izašli u susret sektorima koji imaju problem s nedostatkom ljudi, najavio je ministar te dodao:
-Riječ je o vrlo jakoj županiji kada je riječ o turističkom potencijalu. Radit ćemo na tome da se taj potencijal koji nosi Dubrovnik "prelije" i na ostatak županije. Naši posjeti imaju za cilj raspraviti problem nezaposlenosti odnosno raspraviti perspektive rješavanja tog problema u pojedinim dijelovima. Imam za cilj proći sve županijske centre i na taj način detektirati ključne probleme, odnosno sektore u kojima imamo potencijala za povećanje broja zaposlenih. U narednom nas razdoblju očekuje određivanje kvote radnika za 2017. godinu kojima će biti dopušten rad u Republici Hrvatskoj, a ovaj će mi posjet odnosno povratne informacije i analize pomoći da tome priđem detaljnije- kazao je ministar Čorić.
Na sastanku je bio i gradonačelnik Andro Vlahušić:
- Upoznali smo ministra s pozicijom Grada Dubrovnika koji ima negdje oko 3 tisuće zaposlenih izvan naše županije. Govorili smo o tome kako da olakšamo dolazak ljudi iz drugih dijelova naše županije u Grad Dubrovnik. Puno je novih ideja i neobično mi je drago da imamo ministra koji govori vrlo konkretnim jezikom, a to su brojke. A brojke znače nove poslove za nove ljude- zaključio je dubrovački gradonačelnik nakon sastanka.

26. travanj 2024 07:25