StoryEditorOCM
DubrovnikILI POŽABE, ILI NA CESTU

Preko nogostupa kao kroz prašumu! Vrtlar će podrezati podivljalu smokvu, a evo kome ide račun

Piše Kristina Filičić
31. srpnja 2023. - 18:11

Preko puta Inine benzinske postaje u Ulici Vladimira Nazora u neposrednoj blizini autobusne stanice stablo smokve doslovno se nadvilo iznad nogostupa pa su pješaci primorani taj dio pločnika zaobići preko prometnice. Stablo smokve se toliko razgranalo da se ispod njega može proći doslovno puzeći, eventualno ako te leđa dobro služe sagnuti se skoro do poda pa naprijed. Ukazao nam je na to čitatelj te priču potkrijepio fotografijama koje zorno pokazuju da se ovim dijelom javne površine nesmetano mogu kretati samo manja djeca. Ona mlađa od šest godina.

‘Zelene‘ zapreke na putu nisu novost. Nije prvi put da razgranato stablo visi preko prolaza za pješake, da vas u glavu udaraju grane dok ih u slalomu pokušavate zaobići. Još ako ste sreće pa vam to bude smokva koja zna opeći, ljepljiva oleandra ili nedajbože - kaktus. Šalu na stranu, dodatno opasno je što, u ovom slučaju, pješak treba izaći na cestu kako bi prošao pored nogostupa. Čak i automobili taj dio moraju zaobilaziti u luku jer grane smokve strše čak i preko prometnice.

Pitali smo u gradskoj upravi što se može napraviti po ovom pitanju jer očito je da vlasnika ne brine smokva koja, s obzirom na dimenzije, već dulje vrijeme stvara problem pješacima na tom dijelu javne površine. Iz Grada ističu kako su navedenu prijavu zaprimili putem on line platforme Dubrovačko oko.

image

Smokva nad nogostupom

čitatelj/

- Prijava je žurno proslijeđena Upravnom odjelu za komunalne djelatnosti i mjesnu samoupravu te je izdan nalog društvu Vrtlar da izvede orezivanje stabla čije grane ometaju kretanje nogostupom. Iz Vrtlara nam je odgovoreno da će radove orezivanja krošnje izvesti tijekom današnjeg dana - kažu iz gradske uprave.

U slučaju prijave preraslog zelenila na javnu površinu s privatne čestice, komunalni redari izlaze na teren i utvrđuju činjenice te u slučaju da se radi o preraslom zelenilu, prilikom samog postupanja na terenu i usmenog naloga vlasnicima, većina takvih slučajeva se riješi. 

- U slučaju da ne uspije otkloniti problem usmenim nalogom, komunalni redar pokreće upravni postupak i izdaje pismeno rješenje o orezivanju ili uređenju zelenila te ga dostavlja vlasniku ili vlasnicima. U pravilu rješenjem se nalaže vlasnicima takvih čestica da u određenom roku otklone problem, a na što bi se vlasnik u slučaju neispunjenja rješenja prisilio izricanjem opetovanih novčanih kazni.

image

Smokva nad nogostupom

čitatelj/

Naglašavaju kako je u 2023. godini Komunalno redarstvo zaprimilo devedesetak prijava o preraslom zelenilu dok su komunalni redari u 39 slučajeva pokrenuli upravni postupak, dok je ostatak riješen usmenim nalozima.

- Do sada nismo evidentirali slučaj gdje je netko odbio podrezati zelenilo tako da nismo imali nesavjesne vlasnike i daljnjih postupaka prema njima - kažu u Komunalnom redarstvu.

U Odluci o komunalnom redu stoji: ‘drveće uz javne prometne površine... vlasnici moraju redovito održavati i orezivati tako da ne prelaze zamišljenu graničnu crtu javne prometne površine, ne zaklanjaju preglednost, ne ometaju normalno kretanje pješaka i sigurnost prometa, ne zaklanjaju prometnu i svjetlosnu signalizaciju te javnu rasvjetu‘.

Također, ako dvorište, vrt, okućnice i ostale površine i ograde uz javnu površinu nisu uređeni na način propisan odredbama Odluke, komunalni redar rješenjem će narediti vlasniku odnosno korisniku prostora otklanjanje uočenih nedostataka‘. Također, naredit će mu se i potrebni zahvati na stablu ukoliko ‘postoji opasnost od rušenja stabla na javnu površinu i ozljeđivanja ljudi i oštećenja imovine‘. Ukoliko nedostaci ne budu uklonjeni u zadanom roku, nedostatke će otkloniti ovlaštena pravna ili fizička osoba o trošku i riziku vlasnika odnosno korisnika‘.

image

Smokva nad nogostupom

čitatelj/

Propisi su jasni, ne smije se ometati sigurnost niti smanjiti preglednost normalnog kretanja pješaka po površinama koje su im namijenjene kao i prometovanja vozila na prometnicama. Samo da ih se još pridržavati.

image

Smokva nad nogostupom

čitatelj/
image

Smokva nad nogostupom

čitatelj/
image

Smokva nad nogostupom

čitatelj/
image

Smokva nad nogostupom

čitatelj/
image

Smokva nad nogostupom

čitatelj/
05. svibanj 2024 01:45