StoryEditorOCM
DubrovnikOBRTNIČKA KOMORA DNŽ |

PREDSJEDNIK CEHA MATO OBERAN Ribarska luka u Sustjepanu bit će velika pomoć ribarima u njihovom svakodnevnom poslu

Piše dv
5. svibnja 2021. - 15:11

Predsjednik Ceha za ribarstvo i marikulturu pri Obrtničkoj komori DNŽ Mato Oberan osvrnuo se na važnost izgradnje ribarske luke u Sustjepanu. Podsjeća kako je nedavno ministrica poljoprivrede Marija Vučković uručila ravnatelju Županijske lučke uprave Dubrovnik Željku Dadiću Odluku o dodjeli sredstava u okviru mjere I.23./I.24 „Ribarske luke, iskrcajna mjesta, burze riba i zakloništa“ (poboljšanje infrastrukture u ribarskoj luci Sustjepan) u iznosu od 37.312.500 kuna.

- Dosadašnje iskrcajno mjesto za ribare, transformacijom u ribarsku luku značit će veliko olakšanje i pomoć našim ribarima u svakodnevnom poslu oko iskrcaja, skladištenja i transporta ribe te  u obavljanju mnogobrojnih aktivnosti ribara koja su najčešće izvan oka običnog potrošača a koja ribarima puno znače - kaže Oberan i dodaje:

- Ribarima je najvažnije da nakon iscrpljujućeg i neizvjesnog posla na moru, mogu doći u sigurnu luku koja im pruža zaklon od vremenskih nepogoda, u kojoj mogu neometano iskrcati svoj ulov, sigurno ga transportirati na željenu destinaciju te obaviti druge potrebne radnje kao što je skladištenje ribe, odlaganje opreme ili snabdijevanje broda i posade. To će imati ribari koji gravitiraju Dubrovniku ali i svi oni koji sezonski u potrazi za ribom love u našem akvatoriju, kada se zahvaljujući ovim značajnim sredstvima izgradi ribarska luka u Sustjepanu, u neposrednoj blizini Dubrovnika.

Višegodišnji napor i angažman predstavnika ribara i Ceha za ribarstvo županijske Obrtničke komore u realizaciji ideje o ribarskoj luci dobio je, kaže Oberan, bezrezervnu podršku i razumijevanje županijskih vlasti. Svi zajednički napori rezultirali su pozitivnim ishodom te će ribari najkasnije do kraja 2023. godine moći koristiti infrastrukturu ribarske luke Sustjepan.

- Županijska lučka uprava Dubrovnik odabrana je za nositelja projekta te kao takva ispunjava uvjete za sufinanciranje projekta u stopostotnom iznosu, a sredstva dolaze iz EU fondova iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo 2014.-2020. - poručuje predsjednik Ceha za ribarstvo i marikulturu Mato Oberan.

03. svibanj 2024 13:59