StoryEditorOCM
DubrovnikNAKON ROKOVOG ISPADA

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova: Nije riječ samo o patrijarhalnom narativu, već o eklatantnom seksizmu i promicanju nasilja nad ženama kroz prostituciju!

Piše A.H.
30. lipnja 2023. - 11:10

O incidentu gradskog vijećnika Ivice Roka koji se dogodio na prošloj sjednici dubrovačkog Gradskog vijeća, 21. lipnja,po službenoj dužnosti oglasila se i Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić. Pravobraniteljica je naime predsjedniku Gradskog vijeća Marku Potrebici, poslala reagiranje u kojem oštro osuđuje seksističke izjave gradskog vijećnika te njegovo zalaganje za prostituciju koja je u skladu sa sprečavanjem nasilja nad ženama, zakonom zabranjena.

image

Dopis Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova

Gv Dubrovnik/

Ljubičić podsjeća kako se Roko i na toj sjednici zalagao za otvaranje javne kuće u Dubrovnik te o zatražio očitovanje gradonačelnika Mata Frakovića. - Niste omogućili otvaranje javne kuće u Dubrovniku. To niste omogućili. Interes građana je ogroman. Stalno me zaustavljaju i pitaju. Ja bih došao prvi odmah- poručio je Roko nakon čega mu je izrečena opomena od strane predsjednika Gradskog vijeća Marka Potrebice, dok je gradonačelnik upozorio vijećnika na neprimjerenu komunikaciju, što pravobraniteljica pozdravlja. – Međutim, vijećnik lvica Roko, bez obzira na upućene mu opomene i poziv za odgovarajućim izražavanjem u javnom diskursu, nastavlja sa svojim istupom te navodi:,,A dobro,zadovoljan sam odgovorom. Ali ne vidim...pa šta misliš ti Marko, ja idem, ja bančim po gradu, ja sam bi, vidili ste svi na Facebooku je išlo. Ja znam da to ima. Ako žena hoće... ja bih prvi pošao, ja bih sada. Joj, da mi je sada jedna mala plava...Ajde, nose te vragovi, ima ih koliko hoćeš. Prolio sam ti vodu, platit ću ti 5 EUR- cititar Ljubičić vijećnika Roka dodajući kako je pri tome na kraju svoje replike pročelnici Nadi Medović bacio na stol novčanicu te izazvao nelagodu kod pročelnice ali i drugih u gradskoj Vijećnici.

Nije samo patrijarhalni narativ

- Iako je vijećnik nakon treće izrečene opomene od strane predsjedavajućeg sjednicom isključen sa sjednice, njegov istup iz perspektive nadležnosti Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova smatramo problematičnim iz više razloga. Prije svega, diskurs koji imenovani vijećnik koristi u javnom govoru u konkretnoj situaciji izrazito je rodno utemeljen, u pravilu usmjeren prema ženama koje pružaju seksualne usluge i koje su žrtve kaznenog djela prostitucije te promiče seksizme, a ujedno i zagovara otvaranje javne kuće u Dubrovniku, kao i korištenje usluga žena žrtava kaznenog djela prostitucije, odnosno promiče prostituciju. Stoga se ovdje ne radi o pukom još uvijek prisutnom patrijarhalnom narativu u kojem se osobe oštecene kaznenim djelom prostitucije smatra,,robom"koju se bez ikakvih sankcija može kupiti te se pokušavajući ostaviti šaljiv dojam nastoji zagovarati,javni interes građana" u otvaranju javne kuće, već se radi o eklatantnom seksizmu, kao i neizravnom promicanju nasilja nad ženama koje su oštećene ovim kaznenim djelom, a na pojavnost kojih na svim političkim razinama, od lokalne do nacionalne, Pravobraniteljica kontinuirano upozorava.

image

vica Roko

Bozo Radic/Cropix

Iako je sponi događaj popratila reakcija predsjedatelja sjednicom koja je u skladu sa poslovničkim mogućnostima, mišljenja smo da u ovakvim situacijama postoji prostor za daljnje unaprjeđenje u smislu dosljednog i beskompromisnog poštivanja poslovničkih odredbi i isključivanja vijećnika sa sjednica bez odgode i u trenutku neprimjerenog izražavanja- stoji među ostalim u očitovanju koje je Potrebici uputila Ljubičić. Osvrnula se na Rokovo neprimjereno ponašanje prema pročelnici Nadi Medović te ističe kako, iako se radi o službenici na lokalnoj razini, dodatno skreće pozornost na činjenicu da je pitanje zastupljenosti žena u političkom životu usko vezano uz pitanje seksizma, kao i spolnog uznemiravanja i nasilja, a o čemu govore i brojni međunarodni dokumenti, pa Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova oštro osuđuje seksističku retoriku, kao i neizravno promicanje nasilja nad ženama kroz prostituciju koje zagovara vijećnik Ivica Roko te poziva na jasnu osudu.

image

Sjednica Gradskog vijeća

Grad Dubrovnik/

– Iako se vijećnik Roko naknadno ispričao, Pravobraniteljica upozorava da su osobe koje obnašaju javne funkcije prve koje svojim ponašanjem i komunikacijom moraju biti odraz društvene odgovornosti jer postavljaju standarde javne komunikacije i dužni su svojim ponašanjem i izjavama biti primjer drugima.Pozivam Vas da poduzmete odgovarajuće aktivnosti kako bi se u Gradskom vijeću Grada Dubrovnika osiguralo odsustvo seksističkog govora te u slučaju njegove pojave adekvatno, sukladno Ustavu Republike Hrvatske, Poslovniku o radu Gradskog vijeća te drugim propisima na isti bez odgode i toleriranja ovakvog ponašanja reagiralo – ističe Pravobraniteljica koja predlaže upute za predsjedavajuće sjednicama vezano uz odgovarajuće promptno reagiranje u smislu jasne osude te ostalih poslovničkih mogućnosti na seksistički i diskriminatorni govor te govor mržnje. - Također Vas pozivam i da javno na sjednici kao predsjednik Gradskog vijeća uputite osudu takvog govora te pružite punu podršku značaju poštivanja ustavnog načela ravnopravnosti spolova u izjavama vijećnika i vijećnica – poručila je Ljubičić predsjedniku Gradskog vijeća marku Potrebici te ga pozvala da je u zakonskom roku od 30 dana obavijesti o poduzetim mjerama i radnjama.

02. svibanj 2024 17:02