stdClass Object ( [id] => 1020527 [title] => POVRATAK U ‘OFFLINE‘ ŠKOLSKE KLUPE U DUBROVAČKIM OSNOVNIM ŠKOLAMA Set pravila za 34 učenika - nosit će papuče i ne smiju razmjenjivati knjige i zadaće [alias] => povratak-u-offline-skolske-klupe-u-dubrovackim-osnovnim-skolama-set-pravila-za-34-ucenika-nosit-ce-papuce-i-ne-smiju-razmjenjivati-knjige-i-zadace [catid] => 357 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => U školske klupe u ponedjeljak će ponovno sjesti 34 učenika od prvog do četvrtog razreda dubrovačkih osnovnih škola. U najvećoj gradskoj školi, OŠ Lapad, od 11. svibnja na nastavu će dolaziti samo jedna učenica drugog razreda. S druge strane, najviše ih je u OŠ Marina Držića gdje će dolaziti 13 učenika. Škole će, tvrde ravnatelji, spremno dočekati ponovni početak rada, a olakotna okolnost u ispunjavanju propisanih epidemioloških mjera je jako mali broj učenika.

---
image
Mješovitim oblikom rada, učiteljice djeci više ne bi isporučivale materijale i učenici kod kuće bi bili osuđeni samo na praćenje nastave na trećem televizijskom programu
CROPIX
---

Iako je ministrica obrazovanja Blaženka Divjak dosad govorila kako je odluka, hoće li slati djecu u nižim razredima natrag u klupe ili će nastaviti s virtualnom nastavom, na samim roditeljima, upitnici koji su stigli na njihove adrese elektroničke pošte početkom tjedna nisu ostavljali baš neki izbor. Od roditelja koji žele djecu poslati u školu tražilo se da jamče kako dijete nema simptome COVID-19, da nije bilo u kontaktu s oboljelima od ove bolesti, da ukućani nisu u samoizolaciji, nemaju neku od popisanih kroničnih bolesti, štoviše da nije u doticaju s kroničnim bolesnicima (što bi značilo da dijete roditelja atmatičara ili dijabetičara ne bi trebalo ići u školu), pa se čak traži i da potpisom jamče istinitost tvrdnje da su „oba roditelja zaposlena, ne rade od kuće, i ne postoji nikakva druga mogućnost zbrinjavanja djeteta u vrijeme održavanja nastave“. Dječji vrtići Dubrovnik od roditelja zahtijevaju čak i podatke o poslodavcu, radnom mjestu i vremenu, pitaju ih imaju li odobrenje liječnika ili epidemiologa za povratak na posao.

---
POVRATAK I U VRTIĆE 120 djece
Podaci Dječjih vrtića Dubrovnik, prikupljeni do sredine ovog tjedna, kažu kako bi se k njima od 11. svibnja trebalo vratiti oko 120-ero djece, no ta brojka nije konačna. Vrtići imaju svoje specifičnosti, pa se preporučuje da se krevetići za dnevni odmor djece i stolovi za jelo razmiču tako da djeca leže odnosno sjede na udaljenosti od dva metra, i to svako dijete uvijek na istom mjestu. HZJZ preporučuje da roditelji vrtićku djecu predaju ispred vrtića, gdje je to moguće.
- Ovaj će prvi tjedan biti težak, ali smo dobro isplanirali povratak djece. Mjere popuštaju, sve će se polako otvarati, a kako se pokaže potreba, naravno da možemo otvarati i dodatne grupe. I dosad smo dežurali i primali, ovisno o danu, od jednog do sedmero djece – kaže Boja Milan Mustać, ravnateljica Dječjih vrtića Dubrovnik.
---
 

U papučama u učionicu


Prema uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, koje vrijede iduća dva tjedna, u učionicama ne smije biti više od devet učenika. Ministarstvo obrazovanja je objavilo kako će tamo gdje je pojedini razredni odjel prekobrojan i ne postoji mogućnost da se osposobi novi razredni odjel, ravnatelj škole odrediti prioritete na način da djeca čija oba roditelja rade izvan kuće imaju prednost. Iz toga bi se dalo tumačiti kako ostali nisu a priori isključeni.

Školski dan će od ponedjeljka izgledati drugačije. Bez gužve na ulazu prije osam sati ujutro, jer učenici ulaze po razrednim odjelima, obuvaju papuče u garderobi (gdje takvo što postoji), skidaju jaknu i peru ruke sapunom i vodom prije ulaska u učionicu. Nastavnici također prije nastave moraju obuti zamjensku obuću ili dezinficirati potplate, ali i svoje mobitele. Svaki razredni odjel koristit će svoj zahod, hrana za učenike u produženom boravku bit će im dostavljena na pred vrata i jest će se u učionicama, treba se držati razmak od dva metra, djeca ne bi smjela razmjenjivati pribor ni knjige. Učitelji mogu, ako žele, nositi maske, a djeca ih ne nose. Kako su roditelji obaviješteni, učenici će ta iduća dva tjedna u školi u prosjeku provesti tri do četiri školska sata dnevno, osim onih u produženom boravku. Roditelji se u ta dva tjedna ne mogu predomisliti i naknadno poslati djecu u školu.

---
PO ŠKOLAMA Povratnici u školske klupe
OŠ Antuna Masle: 1 učenik u PŠ Lopud
OŠ Ivana Gundulića: 6 učenika, 3 u produženom boravku
OŠ Marina Držića: 12 djece i 1 učenik u školi za djecu s posebnim potrebama.
OŠ Marina Getaldića: 8 učenika, 4 u produženom boravku
OŠ Lapad: 1 učenik
OŠ Mokošica: 5 učenika, 1 u produženom boravku
---

- Imamo samo jednu učenicu u drugom razredu tako da nastava počinje u osam sati i nemamo učenika u produženom boravku. Već smo nabavili DS barijere, dezinfekcijska sredstava za čišćenje cipela, uz presvlačenje obuće prilikom ulaska u učionicu, postavljaju se dozeri za dezinfekciju ruku i sve je očišćeno. Učenica će imati svoj zasebni WC, a drugi je samo za učiteljicu. Bit će potpuno odvojeni od ostatka djelatnika. Ukoliko im što zatreba, mailom ili telefonom će kontaktirati osoblje i to će im se dostavljati pred vrata – kaže ravnateljica OŠ Lapad Nikolina Soko, odgovarajući na pitanje kako će to izgledati od ponedjeljka u najvećoj gradskoj školi.
 

Epidemiološka čistoća


- Roditelji su jako zadovoljni nastavom na daljinu. Manji broj roditelja je po anketi bio zainteresiran za povratak u školu, ali su odustali jer bi njihova djeca bila sama u razredu i, osim toga, zadovoljni su isporukom materijala koje im šalju učiteljice. Mješovitim oblikom rada, njihove učiteljice im više ne bi isporučivale materijale i učenici kod kuće bi bili osuđeni samo na praćenje nastave na trećem televizijskom programu, što roditeljima nije bilo zadovoljavajuće – objašnjava ravnateljica Soko.

U OŠ Marina Getaldića koja inače ima 312 učenika, od toga 151 u razrednoj nastavi, od ponedjeljka će u razrede ući osmero učenika, polovica u produženom boravku.

---
image
Treba se držati razmak od dva metra, djeca ne bi smjela razmjenjivati pribor ni knjige
Arhiv Dubrovačkog vjesnika
---

- Sve je spremno za nastavu, a s obzirom na broj učenika, svaki će moći na svoj WC. O povratku su se informirali i roditelji koji rade od kuće, ali kad su vidjeli nedostatke i kad su čuli za preporuku da djeca i učitelji nakon škole ne bi trebali ostvarivati veliki broj kontakata, kako bi održali našu jezgru epidemiološki čistom, odustali su – kaže Silvana Bjelovučić, ravnateljica OŠ Marina Getaldića.

---
NA VEZI Gradivo nije usklađeno
"Škola će, prema uputama, nastojati zadovoljiti sve higijenske mjere koje se od nas traže. Dio propisanog standarda, kao što je broj WC-a, izlazi na dvorište i garderobe, u ovome trenutku zaista nije moguće zadovoljiti", objašnjava Vedrana Elez, ravnateljica OŠ Ivana Gundulića, te nastavlja: „ Učitelji će se organizirati i prilagoditi novom načinu rada jer sada imaju učenike u razredu i učenike kod kuće. Upute su u tom slučaju da učenici prate samo Školu na Trećem. To će biti izuzetno teško, jer gradivo nije usklađeno, učenici su se već navikli na jednu vrstu rada. Nastojat ćemo i u ovom periodu iznaći najbolja rješenja za učenike. Online nastava i dalje ide za sve učenike koji ostaju kod kuće, a i učenici koji dolaze u školu sve izborne predmete pratit će također online“. 
--- [video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => U ponedjeljak neće biti gužve na ulazu u škole prije osam sati ujutro, jer učenici ulaze po razrednim odjelima. Nastavnici također prije nastave moraju obuti zamjensku obuću ili dezinficirati potplate, ali i svoje mobitele [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => POČINJE | [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) ) [extra_fields_search] => U ponedjeljak neće biti gužve na ulazu u škole prije osam sati ujutro, jer učenici ulaze po razrednim odjelima. Nastavnici također prije nastave moraju obuti zamjensku obuću ili dezinficirati potplate, ali i svoje mobitele POČINJE | 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-05-07 13:13:11 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Silvia Rudinović [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-05-11 05:53:56 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2020-05-10 17:46:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 216 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 357 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Dubrovnika [menu-meta_keywords] => vijesti, dubrovnik [secure] => 0 [page_title] => Dubrovnik [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/05\/07\/424670.jpg","\/images\/slike\/2020\/05\/07\/528509.jpg","\/images\/slike\/2020\/05\/07\/222252.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["CROPIX","CROPIX","Arhiv Dubrova\u010dkog vjesnika"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Ve\u0107ina u\u010denika i dalje nastavlja virtualnu nastavu\u00a0","Mje\u0161ovitim oblikom rada, u\u010diteljice djeci vi\u0161e ne bi isporu\u010divale materijale i u\u010denici kod ku\u0107e bi bili osu\u0111eni samo na pra\u0107enje nastave na tre\u0107em televizijskom programu","Treba se dr\u017eati razmak od dva metra, djeca ne bi smjela razmjenjivati pribor ni knjige"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","k_424670_1280.jpg":"1280x1280","k_424670_1024.jpg":"1024x1024","k_424670_640.jpg":"640x640","k_424670_480.jpg":"480x480","k_424670_340.jpg":"340x340","k_424670_220.jpg":"220x220","o_424670_1280.jpg":"1280x853","o_424670_1024.jpg":"1024x682","o_424670_640.jpg":"640x426","o_424670_480.jpg":"480x320","o_424670_340.jpg":"340x226","o_424670_220.jpg":"220x146","h_424670_1280.jpg":"1280x854","h_424670_1024.jpg":"1024x683","h_424670_640.jpg":"640x427","h_424670_480.jpg":"480x320","h_424670_340.jpg":"340x227","h_424670_220.jpg":"220x147","pp_424670_1280.jpg":"1006x1280","pp_424670_1024.jpg":"805x1024","pp_424670_640.jpg":"503x640","pp_424670_480.jpg":"377x480","pp_424670_340.jpg":"267x340","pp_424670_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1316","k_528509_1280.jpg":"1280x1280","k_528509_1024.jpg":"1024x1024","k_528509_640.jpg":"640x640","k_528509_480.jpg":"480x480","k_528509_340.jpg":"340x340","k_528509_220.jpg":"220x220","o_528509_1280.jpg":"1280x877","o_528509_1024.jpg":"1024x701","o_528509_640.jpg":"640x438","o_528509_480.jpg":"480x329","o_528509_340.jpg":"340x233","o_528509_220.jpg":"220x150","h_528509_1280.jpg":"1280x854","h_528509_1024.jpg":"1024x683","h_528509_640.jpg":"640x427","h_528509_480.jpg":"480x320","h_528509_340.jpg":"340x227","h_528509_220.jpg":"220x147","pp_528509_1280.jpg":"1006x1280","pp_528509_1024.jpg":"805x1024","pp_528509_640.jpg":"503x640","pp_528509_480.jpg":"377x480","pp_528509_340.jpg":"267x340","pp_528509_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x853","k_222252_1280.jpg":"1280x1280","k_222252_1024.jpg":"1024x1024","k_222252_640.jpg":"640x640","k_222252_480.jpg":"480x480","k_222252_340.jpg":"340x340","k_222252_220.jpg":"220x220","o_222252_1280.jpg":"1280x568","o_222252_1024.jpg":"1024x454","o_222252_640.jpg":"640x284","o_222252_480.jpg":"480x213","o_222252_340.jpg":"340x151","o_222252_220.jpg":"220x97","h_222252_1280.jpg":"1280x854","h_222252_1024.jpg":"1024x683","h_222252_640.jpg":"640x427","h_222252_480.jpg":"480x320","h_222252_340.jpg":"340x227","h_222252_220.jpg":"220x147","pp_222252_1280.jpg":"1006x1280","pp_222252_1024.jpg":"805x1024","pp_222252_640.jpg":"503x640","pp_222252_480.jpg":"377x480","pp_222252_340.jpg":"267x340","pp_222252_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 357 [name] => Dubrovnik [alias] => dubrovnik [description] => [parent] => 320 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"318","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7380317 Threads: 6 Questions: 1526591949 Slow queries: 4642039 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110553563 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '246' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dubrovnik/zupanija/dubrovnik ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 357 [name] => Dubrovnik [alias] => dubrovnik [parent] => 320 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dubrovnik/zupanija/dubrovnik ) ) [link] => /dubrovnik/zupanija/dubrovnik/povratak-u-offline-skolske-klupe-u-dubrovackim-osnovnim-skolama-set-pravila-za-34-ucenika-nosit-ce-papuce-i-ne-smiju-razmjenjivati-knjige-i-zadace-1020527 [printLink] => /dubrovnik/zupanija/dubrovnik/povratak-u-offline-skolske-klupe-u-dubrovackim-osnovnim-skolama-set-pravila-za-34-ucenika-nosit-ce-papuce-i-ne-smiju-razmjenjivati-knjige-i-zadace-1020527?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 603767 [name] => škola na daljinu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-03-16 09:04:51 [main_article_id] => 0 [alias] => skola-na-daljinu [link] => /tag/skola-na-daljinu ) [1] => stdClass Object ( [id] => 607976 [name] => Nastava u doba korona [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-05-10 20:01:38 [main_article_id] => 0 [alias] => nastava-u-doba-korona [link] => /tag/nastava-u-doba-korona ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => U ponedjeljak neće biti gužve na ulazu u škole prije osam sati ujutro, jer učenici ulaze po razrednim odjelima. Nastavnici također prije nastave moraju obuti zamjensku obuću ili dezinficirati potplate, ali i svoje mobitele [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => POČINJE | [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => POVRATAK U ‘OFFLINE‘ ŠKOLSKE KLUPE U DUBROVAČKIM OSNOVNIM ŠKOLAMA Set pravila za 34 učenika - nosit će papuče i ne smiju razmjenjivati knjige i zadaće [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-11-17-20-51-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/05/07/424670.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => CROPIX [mainImageDesc] => Većina učenika i dalje nastavlja virtualnu nastavu  [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/05/07/424670.jpg [title] => Većina učenika i dalje nastavlja virtualnu nastavu  CROPIX ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/05/07/528509.jpg [title] => Mješovitim oblikom rada, učiteljice djeci više ne bi isporučivale materijale i učenici kod kuće bi bili osuđeni samo na praćenje nastave na trećem televizijskom programu CROPIX ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/05/07/222252.jpg [title] => Treba se držati razmak od dva metra, djeca ne bi smjela razmjenjivati pribor ni knjige Arhiv Dubrovačkog vjesnika ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}U školske klupe u ponedjeljak će ponovno sjesti 34 učenika od prvog do četvrtog razreda dubrovačkih osnovnih škola. U najvećoj gradskoj školi, OŠ Lapad, od 11. svibnja na nastavu će dolaziti samo jedna učenica drugog razreda. S druge strane, najviše ih je u OŠ Marina Držića gdje će dolaziti 13 učenika. Škole će, tvrde ravnatelji, spremno dočekati ponovni početak rada, a olakotna okolnost u ispunjavanju propisanih epidemioloških mjera je jako mali broj učenika.

---
image
Mješovitim oblikom rada, učiteljice djeci više ne bi isporučivale materijale i učenici kod kuće bi bili osuđeni samo na praćenje nastave na trećem televizijskom programu
CROPIX
---

Iako je ministrica obrazovanja Blaženka Divjak dosad govorila kako je odluka, hoće li slati djecu u nižim razredima natrag u klupe ili će nastaviti s virtualnom nastavom, na samim roditeljima, upitnici koji su stigli na njihove adrese elektroničke pošte početkom tjedna nisu ostavljali baš neki izbor. Od roditelja koji žele djecu poslati u školu tražilo se da jamče kako dijete nema simptome COVID-19, da nije bilo u kontaktu s oboljelima od ove bolesti, da ukućani nisu u samoizolaciji, nemaju neku od popisanih kroničnih bolesti, štoviše da nije u doticaju s kroničnim bolesnicima (što bi značilo da dijete roditelja atmatičara ili dijabetičara ne bi trebalo ići u školu), pa se čak traži i da potpisom jamče istinitost tvrdnje da su „oba roditelja zaposlena, ne rade od kuće, i ne postoji nikakva druga mogućnost zbrinjavanja djeteta u vrijeme održavanja nastave“. Dječji vrtići Dubrovnik od roditelja zahtijevaju čak i podatke o poslodavcu, radnom mjestu i vremenu, pitaju ih imaju li odobrenje liječnika ili epidemiologa za povratak na posao.

---
POVRATAK I U VRTIĆE 120 djece
Podaci Dječjih vrtića Dubrovnik, prikupljeni do sredine ovog tjedna, kažu kako bi se k njima od 11. svibnja trebalo vratiti oko 120-ero djece, no ta brojka nije konačna. Vrtići imaju svoje specifičnosti, pa se preporučuje da se krevetići za dnevni odmor djece i stolovi za jelo razmiču tako da djeca leže odnosno sjede na udaljenosti od dva metra, i to svako dijete uvijek na istom mjestu. HZJZ preporučuje da roditelji vrtićku djecu predaju ispred vrtića, gdje je to moguće.
- Ovaj će prvi tjedan biti težak, ali smo dobro isplanirali povratak djece. Mjere popuštaju, sve će se polako otvarati, a kako se pokaže potreba, naravno da možemo otvarati i dodatne grupe. I dosad smo dežurali i primali, ovisno o danu, od jednog do sedmero djece – kaže Boja Milan Mustać, ravnateljica Dječjih vrtića Dubrovnik.
---
 

U papučama u učionicu


Prema uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, koje vrijede iduća dva tjedna, u učionicama ne smije biti više od devet učenika. Ministarstvo obrazovanja je objavilo kako će tamo gdje je pojedini razredni odjel prekobrojan i ne postoji mogućnost da se osposobi novi razredni odjel, ravnatelj škole odrediti prioritete na način da djeca čija oba roditelja rade izvan kuće imaju prednost. Iz toga bi se dalo tumačiti kako ostali nisu a priori isključeni.

Školski dan će od ponedjeljka izgledati drugačije. Bez gužve na ulazu prije osam sati ujutro, jer učenici ulaze po razrednim odjelima, obuvaju papuče u garderobi (gdje takvo što postoji), skidaju jaknu i peru ruke sapunom i vodom prije ulaska u učionicu. Nastavnici također prije nastave moraju obuti zamjensku obuću ili dezinficirati potplate, ali i svoje mobitele. Svaki razredni odjel koristit će svoj zahod, hrana za učenike u produženom boravku bit će im dostavljena na pred vrata i jest će se u učionicama, treba se držati razmak od dva metra, djeca ne bi smjela razmjenjivati pribor ni knjige. Učitelji mogu, ako žele, nositi maske, a djeca ih ne nose. Kako su roditelji obaviješteni, učenici će ta iduća dva tjedna u školi u prosjeku provesti tri do četiri školska sata dnevno, osim onih u produženom boravku. Roditelji se u ta dva tjedna ne mogu predomisliti i naknadno poslati djecu u školu.

---
PO ŠKOLAMA Povratnici u školske klupe
OŠ Antuna Masle: 1 učenik u PŠ Lopud
OŠ Ivana Gundulića: 6 učenika, 3 u produženom boravku
OŠ Marina Držića: 12 djece i 1 učenik u školi za djecu s posebnim potrebama.
OŠ Marina Getaldića: 8 učenika, 4 u produženom boravku
OŠ Lapad: 1 učenik
OŠ Mokošica: 5 učenika, 1 u produženom boravku
---

- Imamo samo jednu učenicu u drugom razredu tako da nastava počinje u osam sati i nemamo učenika u produženom boravku. Već smo nabavili DS barijere, dezinfekcijska sredstava za čišćenje cipela, uz presvlačenje obuće prilikom ulaska u učionicu, postavljaju se dozeri za dezinfekciju ruku i sve je očišćeno. Učenica će imati svoj zasebni WC, a drugi je samo za učiteljicu. Bit će potpuno odvojeni od ostatka djelatnika. Ukoliko im što zatreba, mailom ili telefonom će kontaktirati osoblje i to će im se dostavljati pred vrata – kaže ravnateljica OŠ Lapad Nikolina Soko, odgovarajući na pitanje kako će to izgledati od ponedjeljka u najvećoj gradskoj školi.
 

Epidemiološka čistoća


- Roditelji su jako zadovoljni nastavom na daljinu. Manji broj roditelja je po anketi bio zainteresiran za povratak u školu, ali su odustali jer bi njihova djeca bila sama u razredu i, osim toga, zadovoljni su isporukom materijala koje im šalju učiteljice. Mješovitim oblikom rada, njihove učiteljice im više ne bi isporučivale materijale i učenici kod kuće bi bili osuđeni samo na praćenje nastave na trećem televizijskom programu, što roditeljima nije bilo zadovoljavajuće – objašnjava ravnateljica Soko.

U OŠ Marina Getaldića koja inače ima 312 učenika, od toga 151 u razrednoj nastavi, od ponedjeljka će u razrede ući osmero učenika, polovica u produženom boravku.

---
image
Treba se držati razmak od dva metra, djeca ne bi smjela razmjenjivati pribor ni knjige
Arhiv Dubrovačkog vjesnika
---

- Sve je spremno za nastavu, a s obzirom na broj učenika, svaki će moći na svoj WC. O povratku su se informirali i roditelji koji rade od kuće, ali kad su vidjeli nedostatke i kad su čuli za preporuku da djeca i učitelji nakon škole ne bi trebali ostvarivati veliki broj kontakata, kako bi održali našu jezgru epidemiološki čistom, odustali su – kaže Silvana Bjelovučić, ravnateljica OŠ Marina Getaldića.

---
NA VEZI Gradivo nije usklađeno
"Škola će, prema uputama, nastojati zadovoljiti sve higijenske mjere koje se od nas traže. Dio propisanog standarda, kao što je broj WC-a, izlazi na dvorište i garderobe, u ovome trenutku zaista nije moguće zadovoljiti", objašnjava Vedrana Elez, ravnateljica OŠ Ivana Gundulića, te nastavlja: „ Učitelji će se organizirati i prilagoditi novom načinu rada jer sada imaju učenike u razredu i učenike kod kuće. Upute su u tom slučaju da učenici prate samo Školu na Trećem. To će biti izuzetno teško, jer gradivo nije usklađeno, učenici su se već navikli na jednu vrstu rada. Nastojat ćemo i u ovom periodu iznaći najbolja rješenja za učenike. Online nastava i dalje ide za sve učenike koji ostaju kod kuće, a i učenici koji dolaze u školu sve izborne predmete pratit će također online“. 
--- [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
CROPIX CROPIX Arhiv Dubrovačkog vjesnika
CROPIX
Većina učenika i dalje nastavlja virtualnu nastavu 
CROPIX
Mješovitim oblikom rada, učiteljice djeci više ne bi isporučivale materijale i učenici kod kuće bi bili osuđeni samo na praćenje nastave na trećem televizijskom programu
Arhiv Dubrovačkog vjesnika
Treba se držati razmak od dva metra, djeca ne bi smjela razmjenjivati pribor ni knjige
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dubrovnik/zupanija/dubrovnik/povratak-u-offline-skolske-klupe-u-dubrovackim-osnovnim-skolama-set-pravila-za-34-ucenika-nosit-ce-papuce-i-ne-smiju-razmjenjivati-knjige-i-zadace-1020527 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=3310dbac130957696e2a41d9984168daed8174f6 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=POVRATAK+U+%E2%80%98OFFLINE%E2%80%98+%C5%A0KOLSKE+KLUPE+U+DUBROVA%C4%8CKIM+OSNOVNIM+%C5%A0KOLAMA+Set+pravila+za+34+u%C4%8Denika+-+nosit+%C4%87e+papu%C4%8De+i+ne+smiju+razmjenjivati+knjige+i+zada%C4%87e&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdubrovnik%2Fzupanija%2Fdubrovnik%2Fpovratak-u-offline-skolske-klupe-u-dubrovackim-osnovnim-skolama-set-pravila-za-34-ucenika-nosit-ce-papuce-i-ne-smiju-razmjenjivati-knjige-i-zadace-1020527 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdubrovnik%2Fzupanija%2Fdubrovnik%2Fpovratak-u-offline-skolske-klupe-u-dubrovackim-osnovnim-skolama-set-pravila-za-34-ucenika-nosit-ce-papuce-i-ne-smiju-razmjenjivati-knjige-i-zadace-1020527 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => U ponedjeljak neće biti gužve na ulazu u škole prije osam sati ujutro, jer učenici ulaze po razrednim odjelima. Nastavnici također prije nastave moraju obuti zamjensku obuću ili dezinficirati potplate, ali i svoje mobitele [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => POČINJE | [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) )
StoryEditorOCM
DubrovnikPOČINJE |

POVRATAK U ‘OFFLINE‘ ŠKOLSKE KLUPE U DUBROVAČKIM OSNOVNIM ŠKOLAMA Set pravila za 34 učenika - nosit će papuče i ne smiju razmjenjivati knjige i zadaće

Piše Silvia Rudinović
10. svibnja 2020. - 19:46
U školske klupe u ponedjeljak će ponovno sjesti 34 učenika od prvog do četvrtog razreda dubrovačkih osnovnih škola. U najvećoj gradskoj školi, OŠ Lapad, od 11. svibnja na nastavu će dolaziti samo jedna učenica drugog razreda. S druge strane, najviše ih je u OŠ Marina Držića gdje će dolaziti 13 učenika. Škole će, tvrde ravnatelji, spremno dočekati ponovni početak rada, a olakotna okolnost u ispunjavanju propisanih epidemioloških mjera je jako mali broj učenika.

image
Mješovitim oblikom rada, učiteljice djeci više ne bi isporučivale materijale i učenici kod kuće bi bili osuđeni samo na praćenje nastave na trećem televizijskom programu
CROPIX


Iako je ministrica obrazovanja Blaženka Divjak dosad govorila kako je odluka, hoće li slati djecu u nižim razredima natrag u klupe ili će nastaviti s virtualnom nastavom, na samim roditeljima, upitnici koji su stigli na njihove adrese elektroničke pošte početkom tjedna nisu ostavljali baš neki izbor. Od roditelja koji žele djecu poslati u školu tražilo se da jamče kako dijete nema simptome COVID-19, da nije bilo u kontaktu s oboljelima od ove bolesti, da ukućani nisu u samoizolaciji, nemaju neku od popisanih kroničnih bolesti, štoviše da nije u doticaju s kroničnim bolesnicima (što bi značilo da dijete roditelja atmatičara ili dijabetičara ne bi trebalo ići u školu), pa se čak traži i da potpisom jamče istinitost tvrdnje da su „oba roditelja zaposlena, ne rade od kuće, i ne postoji nikakva druga mogućnost zbrinjavanja djeteta u vrijeme održavanja nastave“. Dječji vrtići Dubrovnik od roditelja zahtijevaju čak i podatke o poslodavcu, radnom mjestu i vremenu, pitaju ih imaju li odobrenje liječnika ili epidemiologa za povratak na posao.

POVRATAK I U VRTIĆE 120 djece
Podaci Dječjih vrtića Dubrovnik, prikupljeni do sredine ovog tjedna, kažu kako bi se k njima od 11. svibnja trebalo vratiti oko 120-ero djece, no ta brojka nije konačna. Vrtići imaju svoje specifičnosti, pa se preporučuje da se krevetići za dnevni odmor djece i stolovi za jelo razmiču tako da djeca leže odnosno sjede na udaljenosti od dva metra, i to svako dijete uvijek na istom mjestu. HZJZ preporučuje da roditelji vrtićku djecu predaju ispred vrtića, gdje je to moguće.
- Ovaj će prvi tjedan biti težak, ali smo dobro isplanirali povratak djece. Mjere popuštaju, sve će se polako otvarati, a kako se pokaže potreba, naravno da možemo otvarati i dodatne grupe. I dosad smo dežurali i primali, ovisno o danu, od jednog do sedmero djece – kaže Boja Milan Mustać, ravnateljica Dječjih vrtića Dubrovnik.

 

U papučama u učionicu


Prema uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, koje vrijede iduća dva tjedna, u učionicama ne smije biti više od devet učenika. Ministarstvo obrazovanja je objavilo kako će tamo gdje je pojedini razredni odjel prekobrojan i ne postoji mogućnost da se osposobi novi razredni odjel, ravnatelj škole odrediti prioritete na način da djeca čija oba roditelja rade izvan kuće imaju prednost. Iz toga bi se dalo tumačiti kako ostali nisu a priori isključeni.

Školski dan će od ponedjeljka izgledati drugačije. Bez gužve na ulazu prije osam sati ujutro, jer učenici ulaze po razrednim odjelima, obuvaju papuče u garderobi (gdje takvo što postoji), skidaju jaknu i peru ruke sapunom i vodom prije ulaska u učionicu. Nastavnici također prije nastave moraju obuti zamjensku obuću ili dezinficirati potplate, ali i svoje mobitele. Svaki razredni odjel koristit će svoj zahod, hrana za učenike u produženom boravku bit će im dostavljena na pred vrata i jest će se u učionicama, treba se držati razmak od dva metra, djeca ne bi smjela razmjenjivati pribor ni knjige. Učitelji mogu, ako žele, nositi maske, a djeca ih ne nose. Kako su roditelji obaviješteni, učenici će ta iduća dva tjedna u školi u prosjeku provesti tri do četiri školska sata dnevno, osim onih u produženom boravku. Roditelji se u ta dva tjedna ne mogu predomisliti i naknadno poslati djecu u školu.

PO ŠKOLAMA Povratnici u školske klupe
OŠ Antuna Masle: 1 učenik u PŠ Lopud
OŠ Ivana Gundulića: 6 učenika, 3 u produženom boravku
OŠ Marina Držića: 12 djece i 1 učenik u školi za djecu s posebnim potrebama.
OŠ Marina Getaldića: 8 učenika, 4 u produženom boravku
OŠ Lapad: 1 učenik
OŠ Mokošica: 5 učenika, 1 u produženom boravku


- Imamo samo jednu učenicu u drugom razredu tako da nastava počinje u osam sati i nemamo učenika u produženom boravku. Već smo nabavili DS barijere, dezinfekcijska sredstava za čišćenje cipela, uz presvlačenje obuće prilikom ulaska u učionicu, postavljaju se dozeri za dezinfekciju ruku i sve je očišćeno. Učenica će imati svoj zasebni WC, a drugi je samo za učiteljicu. Bit će potpuno odvojeni od ostatka djelatnika. Ukoliko im što zatreba, mailom ili telefonom će kontaktirati osoblje i to će im se dostavljati pred vrata – kaže ravnateljica OŠ Lapad Nikolina Soko, odgovarajući na pitanje kako će to izgledati od ponedjeljka u najvećoj gradskoj školi.
 

Epidemiološka čistoća


- Roditelji su jako zadovoljni nastavom na daljinu. Manji broj roditelja je po anketi bio zainteresiran za povratak u školu, ali su odustali jer bi njihova djeca bila sama u razredu i, osim toga, zadovoljni su isporukom materijala koje im šalju učiteljice. Mješovitim oblikom rada, njihove učiteljice im više ne bi isporučivale materijale i učenici kod kuće bi bili osuđeni samo na praćenje nastave na trećem televizijskom programu, što roditeljima nije bilo zadovoljavajuće – objašnjava ravnateljica Soko.

U OŠ Marina Getaldića koja inače ima 312 učenika, od toga 151 u razrednoj nastavi, od ponedjeljka će u razrede ući osmero učenika, polovica u produženom boravku.

image
Treba se držati razmak od dva metra, djeca ne bi smjela razmjenjivati pribor ni knjige
Arhiv Dubrovačkog vjesnika


- Sve je spremno za nastavu, a s obzirom na broj učenika, svaki će moći na svoj WC. O povratku su se informirali i roditelji koji rade od kuće, ali kad su vidjeli nedostatke i kad su čuli za preporuku da djeca i učitelji nakon škole ne bi trebali ostvarivati veliki broj kontakata, kako bi održali našu jezgru epidemiološki čistom, odustali su – kaže Silvana Bjelovučić, ravnateljica OŠ Marina Getaldića.

NA VEZI Gradivo nije usklađeno
"Škola će, prema uputama, nastojati zadovoljiti sve higijenske mjere koje se od nas traže. Dio propisanog standarda, kao što je broj WC-a, izlazi na dvorište i garderobe, u ovome trenutku zaista nije moguće zadovoljiti", objašnjava Vedrana Elez, ravnateljica OŠ Ivana Gundulića, te nastavlja: „ Učitelji će se organizirati i prilagoditi novom načinu rada jer sada imaju učenike u razredu i učenike kod kuće. Upute su u tom slučaju da učenici prate samo Školu na Trećem. To će biti izuzetno teško, jer gradivo nije usklađeno, učenici su se već navikli na jednu vrstu rada. Nastojat ćemo i u ovom periodu iznaći najbolja rješenja za učenike. Online nastava i dalje ide za sve učenike koji ostaju kod kuće, a i učenici koji dolaze u školu sve izborne predmete pratit će također online“. 
11. svibanj 2024 19:20