StoryEditorOCM
DubrovnikGRAD PO MJERI GRAĐANA

Povećanje satnice asistentima u nastavi, bazenu u Gružu dizalica topline vrijedna 11 milijuna kuna, omogućen povrat dokumentacije za Dubrovačku stanogradnju

Piše Grad Dubrovnik
22. srpnja 2022. - 09:54

USVOJEN REBALANS PRORAČUNA GRADA DUBROVNIKA ZA 2022.

Povećanje satnice asistentima u nastavi

Uslijed oporavka gospodarstva i odgovornog upravljanja financijama, Proračun Grada Dubrovnika za 2022. godinu rebalansom je povećan za 37,6 milijuna kuna, a pogodnosti će osjetiti direktno građani. Naime, na 13. sjednici Gradskog vijeća Grada Dubrovnika, većinom glasova donesen je Prijedlog izmjena i dopuna Proračuna Grada Dubrovnika za 2022. godinu, kao i Prijedlog odluke o izmjeni i dopuni Odluke o izvršavanju Proračuna Grada Dubrovnika za 2022. godinu.

U uvodnom izlaganju, gradonačelnik Mato Franković pojasnio je planirane rashode po stavkama. Kao najvažnije novosti u Proračunu, naveo je izradu projektne dokumentacije za Centar za pružanje usluge u zajednici, kao i povećanje satnice asistentima u predškolskom odjelu i asistentima u osnovnim školama s 25 kuna po satu na 35 kuna.

image

Asistenti u nastavi zavređuju više pažnje

Niksa Stipanicev/Cropix

"Uveli smo mjeru povećanja satnice asistentima s 25 na 35 kuna, što i oni sami apelom ističu kao problem. Plaćeni su premalo za težak i zahtjevan posao", naglasio je gradonačelnik Franković. Proračun Grada je razvojan i okrenut ljudima, što se u novom rebalansu očituje i povećanjem sredstava za obrazovanje, šport, ustanove u kulturi. Više od šest dodatnih milijuna kuna namijenjeno je vrtićima i školama, a povećane su i dotacije za privatne vrtiće.

Za dubrovački šport osigurano je dodatnih 5.6 milijuna kuna, između ostalog za sportsko igralište kod Gimnazije Dubrovnik te za projektnu dokumentaciju za projekt multifunkcionalne dvorane u Gospinom projektu koja će biti kruna ulaganja u sportsku infrastrukturu ove gradske uprave.

Gradska uprava nastavlja i realizaciju niza projekata u smjeru energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije, a s tim ciljem je u rebalans uvršten i projekt javne rasvjete na otoku Lopudu, za što su odobrena i bespovratna sredstva resornog ministarstva u iznosu od 50 posto vrijednosti projekta.

Spomenik braniteljima

U ovoj godini pokrenuta je realizacija projekata gradnje spomenika za branitelje i spomenika poginuloj djeci. Prvi korak je raspisivanje dva natječaja za izradu likovnih rješenja.

 

EUROPSKIM SREDSTVIMA DO REALIZACIJE GRADSKIH PROJEKATA

Gradonačelniku Frankoviću ministrica Tramišak uručila ugovor vrijedan 11 milijuna kuna

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak uručila je ovog tjedna gradonačelniku Grada Dubrovnika Matu Frankoviću ugovor u vrijednosti od 1.457.557,37 eura, odnosno 11 milijuna kuna, za projekt Ugradnje sustava dizalica topline s morskom vodom za potrebe gradskog bazena u Dubrovniku.

Projektom je predviđena rekonstrukcija strojarnice, pri čemu je cilj zamijeniti staru fosilnu tehnologiju lož ulja s modernim sustavom obnovljivih izvora energije koji pruža neprekidan izvor grijanja s morskom vodom koja djeluje kao stabilan i pouzdan toplinski izvor i ponor. U svom obraćanju, uz značaj europskih sredstava za realizaciju gradskih projekata, gradonačelnik Franković naglasio je i buduću uštedu na energentima od milijun kuna godišnje.

image

Bazen Dubrovnik

Gdu/

"Zahvaljujem ministrici Tramišak na dolasku u naš grad. U posljednjih šest godina smo povukli više od milijardu kuna bespovratnih europskih sredstava u naš grad i s ponosom ističemo činjenicu kako smo u tih šest godina ulagali i u spomeničku baštinu, i u energetsku obnovu mnogih školskih i predškolskih ustanova, u infrastrukturu i brojne druge projekte, s ciljem povećanja kvalitete života svih naših sugrađana", kazao je gradonačelnik Franković.

Gradonačelnik je rekao i kako je na početku prvog mandata ove gradske uprave postavljen jasan cilj – ne trošiti vlastita sredstva na projekte za koje su na raspolaganju europski novci.

"Cijela nova europska perspektiva je ispred nas, niz novih operativnih programa, a sve dočekujemo spremni s nizom gotovih građevinskih dozvola, velikim kapitalnim infrastrukturnim projektima i očekujemo samo raspisivanje natječaja. Koliko smo uspješni u privlačenju europskih sredstava govore brojke, dosada smo povukli više od milijardu kuna, zacrtali smo cilj u ovom mandatu tri milijarde i vjerujem kako ćemo taj cilj dosegnuti", rekao je gradonačelnik Franković.

Ministrica Tramišak istaknula je zadovoljstvo potpisivanjem vrijednog ugovora od iznimne važnosti za Grad Dubrovnik. "Ugovor je to prema kojem ćete koristiti obnovljive izvore energije, upravo one energije iz resursa koji je vama itekako dostupan, a to je energija iz mora. Vi ste među našim inovativnim projektima u ovom razdoblju i financirano je sve sredstvima Europskog gospodarskog prostora i Financijskog mehanizma Kraljevine Norveške.

Vidimo kako pratite trendove u Gradu Dubrovniku. Osim ovih milijardu kuna vrijednih projekata financiranih iz fondova EU i nacionalnih sredstava, možemo potvrditi kako s područja Grada Dubrovnika gospodarstvenici, poduzetnici i institucije koje koriste sredstva povukli dvije i pol milijarde kuna. Brojke su zaista impresivne te govore i kvaliteti i načinu na koji razmišljate o vašem gradu i onome što želite ostaviti u budućnosti," rekla je ministrica.

Ugradnja dizalice topline

Projekt ugradnje dizalice topline financiran je u sklopu programa "Energija i klimatske promjene" . Sve je to u okviru Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora za razdoblje 2014.-2021.

 

DUBROVAČKA STANOGRADNJA

Omogućen povrat dokumentacije

Na održanoj sjednici Gradskog vijeća usvojena je Odluka o povratu dokumentacije zaprimljene na temelju provedenog Javnog poziva od 5. veljače 2022. godine. Time su ispunjeni preduvjeti da podnositelji zahtjeva koji nisu objavljeni na Končanoj listi reda prvenstva zatraže od Grada Dubrovnika povrat predane dokumentacije.

Kako bi podnositelji zahtjeva ostvarili navedenu mogućnost potrebno je podnijeti Zahtjev za povrat dokumentacije na Obrascu A koji je dostupan na službenoj web stranici Grada Dubrovnika.

Rok za predaju Zahtjeva je do 16. kolovoza 2022. godine. Zahtjev se predaje osobno na pisarnicu Grada Dubrovnika ili preporučenom pošiljkom na adresu Grad Dubrovnik, Pred Dvorom 1, 20 000 Dubrovnik. Nakon isteka navedenog roka, Povjerenstvo za administrativnu provjeru pripremit će, sukladno zaprimljenim zahtjevima, dokumentaciju za povrat te obavijestiti podnositelje zahtjeva o vremenu preuzimanja iste.

10. svibanj 2024 03:08