StoryEditorOCM
DubrovnikMANJE SVJETLOSNO ONEČIŠĆENJE

Potpisan ugovor za modernizaciju javne rasvjete Grada Dubrovnika, očekuju se milijunske uštede

Piše DV
14. prosinca 2022. - 14:33

Više od dva milijuna kuna na godišnjoj razini bit će ušteda koju će Grad Dubrovnik ostvariti modernizacijom javne rasvjete na svom području, sadašnja je procjena, a vrlo konkretno o ostvarenim uštedama moći će se reći nakon što se implementira cijeli sustav.

 

‘‘Imat ćemo ekološki benefit smanjenja svjetlosnog onečišćenja, a s financijske strane značajne uštede. Planirani iznos je bio 14 milijuna kuna, no sada svjedočimo da je ponuđena cijena znatno manja, što znači da ćemo ostvariti dodatne uštede‘‘, kazao je dubrovački gradonačelnik Mato Franković u prigodi potpisivanja ugovora za nabavu i izvođenje radova za projekt ‘Modernizacija javne rasvjete Grada Dubrovnika‘, vrijednog 6.247.500,00 kuna s PDV-om (829.185,75 EUR).

 

Uz gradonačelnika Frankovića ugovor je, u ime odabranog izvođača tvrtke Veritas Esco iz Splita, potpisao Zlatko Rubić. Nakon što se sredinom siječnja 2023. izvođač uvede u posao, rok za njegov završetak je 120 dana. Posao podrazumijeva nabavu 3739 novih LED rasvjetnih tijela, demontažu postojeće javne rasvjete i montažu novih rasvjetnih tijela na području čitavog grada. Riječ je o ekološki prihvatljivoj rasvjeti i projektu koji će pratiti sve propise zaštite okoliša prilikom zbrinjavanja ambalaže te električnog i elektroničkog otpada.

 

Grad Dubrovnik predmetnu investiciju financira kreditom HBOR-a s rokom otplate od sedam godina te fiksnom kamatnom stopom od 0,5 posto. Osim uštede električne energije, dodatno će se značajno smanjiti i troškovi održavanja sustava. S obzirom na rapidan porast cijene svih energenata, pa tako i električne energije, izvjesno je da će konačan iznos koji će Grad Dubrovnik uštedjeti implementacijom ovog projekta biti i dvostruko veći od kreditnog zaduženja.

 

‘‘Srećom, Grad Dubrovnik je krajem 2019. godine sklopio četverogodišnji ugovor s HEP-om o isporuci električne energije s fiksnim cijenama, gdje je prosječna cijena kwh 0,45 kuna, što danas na tržištu iznosi 4 do 5 kuna‘‘, kazao je također gradonačelnik Franković, no s obzirom da će novi, štedljivi sustav biti u funkciji i prije isteka ovog ugovora, nakon čega će cijena električne energije za Grad Dubrovnik značajno porasti, to neće predstavljati udar na gradski proračun.

 
 
 
 
09. svibanj 2024 02:41