StoryEditorOCM
DubrovnikOČITOVANJE MINISTARSTVA PRAVOSUĐA O POTOPU U ZGRADI SUDA

Potop u zgradi suda- oštećena računala i sudski spisi

Piše Ahmet Kalajdžić Foto: Ahmet Kalajdžić
21. listopada 2016. - 20:03

Zbog nepravilnog izvođenja radova sanacije zgrade Županijskog suda u Dubrovniku, nakomn obilnih je padavina došlo do poplave u sudnici dubrovačkog Općinskog suda. Naime, građevinari koji rade na sanaciji tarace na drugom katu, na kojem se inače nalaze prostori Županijskog suda, skinuli su izolaciju s tarace. Kiša koja je u međuvremenu počela padati tijekom noći je probila kroz strop sudnice i oštetila računala te brojne sudske spise.
Ne treba ni opisivati koliko su neugodno bili iznenađeni sudski službenici kad su ujutro vidjeli u kakvom je stanju sudnica u kojoj su tog dana trebali održati suđenja. Stoga su rasprave premještene u drugu sudnicu, ovlaženi su dokumenti poslani na sušenje a za računala su pozvani u pomoć informatičari.
Očitujući se na naš upit o tom incidentu, Ministarstvo pravosuđa RH je navelo kako je tijekom srpnja i kolovoza ove godine provelo postupak tzv. bagatelne javne nabave za Sanaciju zgrade Županijskog suda u Dubrovniku. Nakon toga je izdano više narudžbenica: 17. kolovoza 2016. u ukupnom iznosu od 173.612,50 kuna s PDV-om isporučitelju Medius d.o.o.- Mlini a 12. rujna za stručni i obračunski nadzor te za koordinatora II u ukupnom iznosu od 12.250 kuna s PDV-om isporučitelju SRHOJ 1 d.o.o., Dubrovnik. Izvođač je uveden u radove početkom rujna a nakon obilne kiše predsjednica Županijskog suda u Dubrovniku je obavijestila Ministarstvo pravosuđa o poplavi u sudnici koji su nastali zbog nepravilnog izvođenja radova. Ministarstvo pravosuđa je po dobivenoj obavijesti izdalo nalog nadzornom inženjeru da naloži izvođaču radova da odmah zaštiti objekt od prouzrokovanja daljnjih šteta te da u roku od 10 dana sanira svu nastalu štetu- ističe se u odgovoru Ministarstva pravosuša RH.
Recimo na kraju i to da smo neslužbeno doznali podatak koji je do sada uspješno prikrivan: u nedjelju 9. listopada sličan se incident s poplavom dogodio na Katastru, ali nismo uspjeli doznati koliko je dokumenata tamo oštećeno i koji je stupanj tog oštećenja. Ne znamo tko obavlja radove u tom dijelu zgrade pravosuđa ali je za očekivati da nakon poraznih referenci u ovom angažmanu ubuduće ne bi trebali dobivati poslove po natječajima javne nabave.

08. svibanj 2024 07:11