StoryEditorOCM

Poskupljenje komunalne naknade: ’Nako, ko Monako

Piše Jadran Kapor
21. listopada 2023. - 07:55

Mrzim poskupljenja. Ne zanimaju me obrazloženja, argumenti - ništa. Čim nešto poskupi, diže mi se tlak i tu nema pomoći. Jedino poskupljenje koje mi se čini opravdanim jest cijena moga rada. I vašeg, naravno. Želim da svi imamo više para, da se na poslu ne ubijamo toliko, da nas u Studenca ne kolju onakvim cijenama.

Ukratko, želim da svi živimo bolje i normalnije.

Ne volim ni što je HDZ-ova gradska vlast odlučila podignuti iznos komunalne naknade za 25 posto. Važno je istaknuti da će baš HDZ podignuti iznos komunalne naknade jer niti jedna druga stranka to ne bi napravila. Ni u ludilu! Nema te inflacije, a trenutno je na 25 posto, koja bi njih natjerala da podignu cijenu za taj iznos. Eto, baš tako je govorio i Ivica Puljak, predsjednik stranke Centar. Sve dok nije postao gradonačelnik Splita, pa je cijenu vrtića podigao i više nego što je planirao napraviti HDZ. Ne volim ni kad političari lažu i petljaju, ali, što ćeš, naviknuli smo.

Ajmo sad malo o argumentima, pa ćemo kasnije o mogućim rješenjima.

Komunalna naknada bila je 0,8 eura (ili 6,03 kune) godišnje po četvornom metru, a sada će krešit na euro (odnosno 7,5345 kn). Oprostite što ću ostati na kunama, ali aktualne cijene komunalne naknade u Rijeci su 15,24 kn, u Zagrebu 10,44, Samoboru 10,20 kn, Splitu 9,24 kn, Šibeniku 8,40 kn, Osijeku 7,8 i Zadru 7,68 kn po četvornom metru godišnje. Dakle, i s povećanjem, Dubrovnik će imati najnižu naknadu među ovim gradovima. Da, ali troškovi života su u Zagrebu niži, zar ne? Jesu, ali ne za tih 28 posto koliko im je skuplja komunalna naknada.

Dubrovnik bi, kažu, trebao više zaraditi od drugih aktivnosti, pa bi nam i komunalna naknada mogla biti manja. Točno. Zato smo i smijenili Andra Vlahušića jer je od Dubrovnika napravio filmsku kulisu, jer je na Stradun posadio gomilu kućica s kobasičetinama i umjetnim snijegom, jer je cijenu obilaska zidina podigao u nebo, jer turisti plaćaju najskuplji parking na svijetu i okolici. Dobro, ovo zadnje mu nismo dirali. Pretvorio je grad u butigu i to nam se nije svidjelo.

Grad bi trebao biti štedljiviji u investicijama, kažu. Evo, primjer place u Gružu. Što se mene tiče, nije je trebalo ni radit’. Preskupo mi je hranit’ se na placi. Jest zdravo i domaće, ali od nečega valja i umrijeti. Ali ajde, slažem se da se moglo jeftinije. Lapadsku obalu oblagat u kamen? A čuj, ako nismo do sada polomili noge, mogla je još izdurat. Prometnica iza Kineskog zida? Meni ne treba. Javna rasvjeta Štikovice? ‘Ko tamo ide?! Vrtići, igrališta? Zašto se djeca više ne penju po košćelama. Azil za životinje? A što ćemo s ljudima? Dvosmjerna cesta Tamarić da bi djeca sigurnije išla u školu? Pa neka roditelji i vozači malo paze i eto nam uštede. Čak bi mogli i smanjiti iznos komunalne naknade.

Tako bi i bilo da se mene pita. Srećom, nije moja stražnjica centar svijeta. Ljudi hoće živjet u Gradu, a ne u rupi. A to košta.

28. travanj 2024 13:34