StoryEditorOCM
DubrovnikI SMRT JE SKUPA

Poskupljenje grobnica na Dupcu je neizbježno! Na Boninovu još uvijek ‘nema gužve‘, a evo koliko stoji kremiranje

Piše Bruno Lucić
18. siječnja 2023. - 07:28

U Dubrovniku je skupo živjeti, ali ni počivati u miru nije baš sitnica. Da grobno mjesto u gradu podno Srđa vrijedi više nego išta i da je vrlo traženo, poznato je i izvan granica Dubrovnika. Upravo zbog toga sve su oči uprte u izgradnju groblja Dubac, a njegov direktor, Đuro Lonza otkriva u kojoj fazi je izgradnja.

image
Groblje Dubac

- Sukladno ugovoru s izvođačem, izgradnja druge etape pokrenuta je polovicom lipnja i sukladno dinamičkom i financijskom planu, radovi se odvijaju svojim tempom. Doduše, bilo je nešto manje kašnjenja na izvođenju betonskih radova, ali to je većim dijelom uzrokovano lošim vremenskim prilikama budući da su krajem studenog i kroz prosinac bila dugotrajna kišna razdoblja tako da nismo bili u stanju pratiti dinamiku baš kako je to bilo zamišljeno, ali smo u iskopima ispred plana tako da vjerujem da će to sve biti u skladu kako smo i ugovorili. Dakle, koncem ove godine većina toga trebala bi biti gotova, očekujem završetak do proljeća 2024., ali veći dio će svakako biti gotov do kraja ove godine, kazao je Lonza ističući kako jedan dio groblja ima prioritet kako bi se na njemu mogli obavljati privremeni ukopi:

image

Groblje Dubac iz zraka

Općina Župa dubrovačka

- Nadam se da bi koncem veljače ili u ožujku to trebalo biti gotovo. Naravno, ne ovisi to samo o meni jer izvođač ima problem s radnom snagom, nije danas lako u građevini pronaći potrebne radnike, sve to utječe na radove, ne samo na našem gradilištu, nego i općenito. Dijelimo sudbinu svih ostalih investitora, a poskupljenje cijena je tema za sebe. Sigurno ćemo doći i do zahtjeva za povećanjem cijene izvođenja radova, međutim, mi ćemo svakako moramo reagirati i u dogovoru s načelnikom (Silvijem Nardellijem nap. a.) i gradonačelnikom (Matom Frankovićem nap. a.) od 1. svibnja ili 1. lipnja morati povećati cijenu grobnog mjesta. To je načelno dogovoreno, Svi koji su podnijeli zahtjev i dobili privremeno rješenje na njih se to ne odnosi, oni su dobili po starim cijenama, a svi oni koji još to nisu napravili, imat će vremena kupiti grobno mjesto po starim cijenama, a nakon 1. svibnja ili 1. lipnja morat ćemo početi primjenjivati nove cijene. Bez PDV-a, cijene grobnih mjesta kreću se između 36.200 do 73.000 kuna. Budući da na svaku prodanu grobnicu moramo obračunati PDV, cijena će sad kroz najavljeno poskupljenje ići 20 posto gore, pojasnio je Lonza.

Otkrio je i koliko je grobnih mjesta dosad prodano.

image
Općina Župa dubrovačka

- Imamo 1.340 prodanih grobnih mjesta. Izdali smo 1.540 rješenja i to iz razloga što na jednu grobnicu negdje ide više osoba. Vjerujem da ćemo do polovice godine prodati ovo što imamo ugovoreno. Sad ćemo graditi 1640 grobnih mjesta tako da će biti na raspolaganju nešto više od onog što smo prodali. Svi oni koji eventualno žele i hoće kupiti grobno mjesto, imaju na to priliku po staroj cijeni, napominje direktor Groblja Dubac.

Izgradnja novog groblja u Župi dovest će do znatnog rasterećenja groblja u Dubrovniku, a potvrđuje to i direktor gradskog pogrebnog poduzeća Boninovo d.o.o. Marijan Dadić. Ističe kako trenutno na Boninovu imaju posla kao i obično.

image

Interes za kremiranje nije velik

Klaus-dietmar Gabbert/Dpa Picture-alliance Via Afp

- Grobnih mjesta još imamo, nemamo ih puno, ali pokušavamo još izgraditi zajedničkih grobnica, govori Dadić.

Interes Dubrovčana za kremiranje nije velik.

- Godišnje imamo možda 15-ak do 20 kremiranja, a to rade Gradska groblja Zagreb. Mi dogovorimo sve sa strankom i s Gradskim grobljima. Tu je uključeno jako puno usluga, počevši od preuzimanja pokojnika iz doma, do čuvanja tijela u rashladnom uređaju, do samog prijevoza do Zagreba i natrag, usluge kremiranja, kupovine same urne, polaganje urne u grob... Kremiranje nije tu najveća stavka, ima tu jako puno faktora, posebno ako je uključen ispraćaj. Cijena se kreće oko 1.700 eura odnosno otprilike 12, 13 tisuća kuna, ističe Dadić.

image
Shutterstock

Inače, urna se čuva na Boninovu sve do ukopa, a zakonski je zabranjeno urne s ostacima pokojnika nositi doma.

28. travanj 2024 14:44