StoryEditorOCM
DubrovnikEKSKLUZIVNO

Posjetili smo dubrovački restoran ‘Forty Four‘ velike NBA zvijezde Bojana Bogdanovića: Pogledajte što nudi i koji su slavni sportaši u njemu uživali

Piše Anđelka Kelava
11. lipnja 2022. - 07:20

- Dubrovnik sam zavolio još dok sam kao dijete dolazio s roditeljima i zato sam presretan što sam mogao ispuniti dječačku želju i kupiti kuću lijepu kuću u samom centru grada – kazao je jednom prilikom proslavljeni košarkaš NBA lige Bojan Bogdanović. U toj njegovoj kući u povijesnoj jezgri Dubrovnika danas se nalazi restoran 'Forty Four' u koji svraćaju svjetske sportske zvijezde, gosti, ali i domaći. Posjetili smo ga i mi.

image
Tonči Plazibat/cropix/

Zvijezda Utah Jazza

Na samom ulazu u ukusno uređen interijer dočekuje nas voditelj restorana gospar Slavko Gašpar. Nakon što je popričao s mladim parom iz Makedonije, koji nisu krili oduševljenje dolaskom u naš grad i restoran proslavljenog košarkaša Utah Jazza, gospar Slavko nam započinje priču:


image

Slavko Gašpar, voditelj restorana 'Forty Four' 

Tonči Plazibat/cropix/

- U gornjem dijelu objekta je hotel sa sobama, otvoren nakon pet godina velikih ulaganja, a interijer se lijepo uklopio s ovim dijelom zgrade, a nakon toga se krenulo i u adaptaciju nekadašnjeg restorana Dalmatino. Zahvaljujući Bojanu i cijeloj njegovoj obitelji, njegovom rođaku Damiru Bogdanoviću, ovaj je objekat je doživio jednu lijepu priču. Nije lako bilo doći do razine u kojoj se sada nalazi. Prepoznali su ljudi sav taj trud, a on se itekako isplatio. Sada smo došli do toga da dosta dobro kotiramo na tržištu kada su u pitanju recenzije i kvaliteta usluga, ponude hrane i svega ostaloga. Sretni smo kao i ostali ugostitelji u Gradu da se vraćamo nakon dvije teške godine pandemije. Krenuli smo s prvim danima travnja i sudeći prema predsezoni i svemu što se događa sada prezadovoljni smo posjetom i nadamo se da će tako i ostati – kaže nam gospar Slavko.

image

Ivan Šeparović i Dragan Marić, djelatnici restorana 

Tonči Plazibat/cropix/

Gostiju i u hotelu i restoranu ne nedostaje, a pitamo odakle sve dolaze:

- U sobama su 90 posto gosti iz Sjedinjenih Američkih Država jer smo nakon otvaranja hotela surađivali s agencijama koje su ih prepoznale. A što se tiče restorana, tu je doista šaroliko, gosti dolaze iz svih dijelova Europe, potom Brazila, Južne Afrike, Kanade, Amerike....Napomenuo bih da je dosta gostiju iz Kine i Japana koji su veliki gurmani. Dosta nas posjećuju i domaći gosti iz cijele Hrvatske, a i dođe nam i dosta Dubrovčana, što nam je posebno drago.

image
Tonči Plazibat/cropix/

Pitamo našeg domaćina znaju li gosti da je riječ o restoranu jednog od najboljih košarkaša na svijetu i dolaze li baš zbog toga:

- Iskreno ću vam reći, do prošle godine nismo uopće to forsirali niti smo željeli da u našoj priči to bude najvažnije, nismo to ni spominjali. Gosti su bili ti koji su uvijek prvi pitali. Uvijek su bili iznenađeni, nisu ni znali. Prošle godine smo prvi put stavili Bojanova dva dresa na zid u restoranu i naravno posjetitelji koji poznaju sport i košarku odmah su to prepoznali. Bojan nikad nije htio forsirati tu temu, niti mu je važna, no ipak je došlo do toga da sad svi znaju o čijem restoranu je riječ.

image
Tonči Plazibat/cropix/

Bogdanovići vole Grad

Bojan je sa budućom suprugom ovih dana u Hrvatskoj, a često navrati i u restoran. Kad je u Gradu, košarkaš je uvijek na relaciji Lozica-Grad, a kako kaže gospar Slavko, dođe, podruži se s personalom, te kuša neke od specijaliteta.

Voditelj restorana nam kaže kako je doista pravo zadovoljstvo raditi za Bogdanoviće:

- Veličina ove obitelji, pogotovo Bojana, u tome je što su to skromna i poštena čeljad. Bojan je postigao planetarni uspjeh, ali ostao je nerazmetljiv. Posebno su vezani za Dubrovnik, kao da su tu rođeni, kao da su dio ovog grada. Roditelji žive u Mostaru, sestre u Zagrebu, a Bojan veći dio slobodnog vremena provede tu i doista uživa u Dubrovniku – kaže gospar Slavko i dodaje kako je pravo zadovljstvo raditi za Bogdanoviće, baš onako 'laganini', a njihov odnos prema svima je dosita na nivou.

image

Bojan Bogdanović na dresu Utah Jazza nosi broj 44, po kojem je nazvao dubrovački restoran

Alex Goodlett/AFP

Restoran nema veliki jelovnik, ali je on sav fokusiran na freške namirnice, zahvaljujući lokalnim OPG-ovima nude samo domaće namirnice.

Od specijaliteta kuće, među predjelima tu su rižot od jakobovih kapica s tartufima i suhim pomadorama, ravioli od crne sipe, crni ravioli punjeni gamborima u ribljem umaku i malim školjkicama. Što se tiče glavnog jela, u ponudi je jadranska tuna, a od mesa janjeći kotlet i biftek koji se dobiva od dobavljača iz Slavonije.

 

Poznati gosti

Elitni Bogdanovićev dubrovački restoran postao je nezaobilazan za brojne sportske zvijezde koje posjete naš grad. Tko je ovih dana tu bio i Manuel Neuer njemački nogometni vratar Bayern Munchena. Navratio je je i Juan Manuel Mata, igrač Manchester Uniteda i španjolski reprezentativac. Od naših sportaša Bojanov restoran je izabrao Lovre Kalinić sa suprugom koji se u restoranu družio s vlasnikom.

U restoranu su posebno ponosni što je restoran posjetila Vanessa Bryant, supruga tragično preminule košarkaške legende Kobea Bryanta. Uživala je u delicijama koje su za nju pripremili u restoranu 'Forty Four'.

Tri nekretnine

Uz hotel i restoran Bojan Bogdanović ima još dvije nekretnine u Dubrovniku. Riječ je o renoviranoj kamenoj kući smještenoj na sredini Straduna, površine 270 kvadratnih metara te kući u Lozici od stotinjak metara kvadratnih, uz još 265 kvadrata okućnice.

05. svibanj 2024 03:55