StoryEditorOCM
DubrovnikNADA I VJERA

Poruka dubrovačke književnice Džemile Bukovice povodom Uskrsa: Srce mi se slama gledajući zlo u Ukrajini. Svima želim mir, a djeci odrastanje uz radosnu i moćnu pjesmu ljubavi koja će nadjačati smrtonosne zvukove oružja

Piše Dv
16. travnja 2022. - 08:13

Naša sugrađanka i autorica, Džemila Bukovica, povodom Uskrsa napisala je posebnu poruku, čestitku u kojoj se osvrnula i na sve patnje koje proživljavaju ljudi u Ukrajini:

Svojom energijom, toplinom, optimizmom i ljubavi u raznolikosti su me toliko dojmili da sam sliku i zvuk zbora ljupke djece iz Leedsa, dobi od devet do jedanaest godina, spremila i čuvala u srcu. Sjećam se, evo sada, da je to bila globalna pjesma mira i zajedništva, protiv zlostavljanja drugih, a za uživanje u životu, u vjerovanju u sebe, pozitivi. Moćna je to bila poruka ljudskosti i božanske ljubavi.

Bljedoliki plavokosi mršavko, debeljuca rumenih obraza, crvenokosa dulje kose, bijeli, crni, jedni s očalima, drugi bez njih, s dvije deblje pletenice ili s puno onih afro sitnih, različiti a jednaki, svi dirljivo razdragani, emotivni, očaravajući. Puni nade za vrijeme pred njima.

image

Džemila Bukovica

Cropix

A mi smo pred velikim blagdanom kad se dublje zaviruje u sebe i kad bi se snažnije i iskrenije trebalo odmicati od površnosti. Kad bi trebalo prolazne nevažnosti zamijeniti onim najbitnijim - dobrotom. I to usaditi u srca zbog sebe i drugih. Kao što je bila i inspirativna dječja poruka.

U ovom vremenu, međutim, opet se povijest vrti u krug. I kad pomisliš da je to nemoguće, nadasve i nakon našega, čini se nedavnog iskustva, srce se slama gledajući zlo u Ukrajini. Oni su mi. Mi bismo opet mogli biti oni. Suze i krv Ukrajine samo su, na žalost, dio suza i krvi svijeta.

Putin kaže da su ruski ciljevi u Ukrajini plemeniti. To je onkraj normalnog ljudskog shvaćanja. Krik sjećanja čemerom odzvanja, ali ne dopire do zaglušenih ušiju. Kako zlo zaustaviti? Valja uvijek učiti ispočetka.

Zacementirana tuga i jad našega probijaju. Guše me. Ponestaje mi zraka. Znam ja da uz dobro i zlo postoji. Ali, tko može ubiti ljude? Tko može razoriti gradove? Tko može istjerati miroljubive ljude iz njihovih mirnih života? A tko su ti koji mogu ubiti djecu? Zadnji slabašni i tihi izdisaji, ili prestrašene dječje suzne oči, prepune čuđenja, se ne zaboravljaju. Osjećam osobnu bolnu nemoć.

Sva su djeca svijeta jednaka. Bezazlena. Neiskvarena. Zaigrana. Puna nade. I djeca Ukrajine žele mir, radost, ljubav. Uskrsom slavimo nadu i vjeru. Pa rodbini, prijateljima, svim ljudima koji slave ili ne slave, a osobito Ukrajincima i mnogima u nas i po svijetu koji pate, boluju ili gladuju, želim mir, dobro zdravlje, ugodan ili barem podnošljiv život. Svakom djetetu želim ljubav, vjeru i nadu za bolji život. I odrastanje u miru uz radosnu i moćnu pjesmu ljubavi koja će nadjačati smrtonosne zvukove oružja.

04. svibanj 2024 03:11