StoryEditorOCM
DubrovnikZAVRŠIO ‘LOCKDOWN‘ |

POPUŠTANJE MJERA Dubrovački domovi za starije otvoreni za posjete, korisnici oduševljeni, još da prođe 15 dana od cijepljena pa kreću u đir Stradunom

Piše Silvia Rudinović
Foto: Tonći Plazibat/CROPIX
1. veljače 2021. - 19:26

Dubrovački domovi za starije osobe opet su otvoreni su za posjete. Konačno, kažu ravnateljica Doma za starije Dubrovnik Marina Sambrailo i korisnice koje su nas dočekale pred vratima zgrade, ali odmah dodaju kako im u vrijeme 'lockdowna' baš ničega nije nedostajalo osim bliskog susreta s obitelji i prijateljima te šetnja.

- Vrijeme zatvaranja bilo je teško. Krevet, trpezarija, pa opet krevet, ako je vrijeme lijepo prošetali bismo oko zgrade, ali ipak falili su Grad, Porporela i Stradun. S vremenom se čovjek navikne, pa nađe načina kako se i radovati. Upravo sam u nedjelju proslavila 87. rođendan i ne osjećam se k'o u domu, toliko mi je bilo divno da sam plakala od radosti. Moji su donijeli tortu, ma bilo mi je bolje nego doma – smije se Milica Portolan, žena nevjerojatne energije: „Netko se tuži, ali valja shvatiti da smo ovdje velika familija i da, iako smo različiti, moramo paziti jedni na druge. Volim društvo, išla sam u glazbenu školu, pjesma mi je duša.

S mojim prijateljem Pavom odmah ujutro zapjevam. Svaki se dan čujem sa svojim sinom točno u pet sati, kad mogu, posjećuju me on i nevjesta, donesu sve što mi treba. Bogu hvala, još uvijek se mogu smijati, nemam ni baguline, što bolje očekivati u ovim godinama?“.

image
Milica Portolan: "U nedjelju sam proslavila 87. rođendan, toliko mi je bilo divno da sam plakala od radosti"
Tonći Plazibat/CROPIX

Primila je cjepivo protiv bolesti COVID-19, jedva čeka drugu dozu i potom rok od 15 dana da konačno krene u tu šetnju do Straduna. Propustit će ovogodišnju Festu svetoga Vlaha, kaže sa sjetom, ali i to prihvaća kao nužnost.

- Jako je važno imati rutinu, tako da moj dan prođe začas. U toj rutini važan dio ima čitanje knjiga iz vlastite i domske knjižnice. Duševno sam ispunjena. Velika je pogreška očekivati da to za vas čini netko drugi. Treba živjeti u trenutku i ne vraćati se previše u prošlost, a ako već moramo, onda se treba prisjećati samo sretnih dana, nezaboravnih izleta, upečatljivih pročitanih knjiga, onoga što vam pričinja radost. Smeta mi samo kuknjava. Svi smo stari, svih nas boli, ali što imamo od kukanja – u dahu izgovara Ružica Mirčevski i nakon znakovite pauze najavljuje važnu poruku čitateljima: „Ovo stavite u naslov tih vaših novina: Starost je stanje duha!“.

image
Ružica Mirčevski: "Treba živjeti u trenutku i ne vraćati se previše u prošlost, a ako već moramo, onda se treba prisjećati samo sretnih dana, nezaboravnih izleta, upečatljivih pročitanih knjiga"
Tonći Plazibat/CROPIX

Korisnice ovog doma na Pilama kažu kako imaju vrlo susretljivo medicinsko osoblje i kako nisu preveć strahovale od koronavirusa. Treba prigrliti mogućnost cijepljenja, smatra Ružica Mirčevski koja je već primila obje doze.

Za osobe koje nemaju obitelji ni prijatelja, koji bi se pobrinuli za neke dodatne potrepštine ili makar razgovor, kažu nam da u domu imaju jako dobru uslugu, a tu su i Crveni križ te socijalni radnici koji vode računa o njima.

Marina Sambrailo, ravnateljica Doma, kaže kako će 15 dana nakon druge doze korisnici konačno imati slobodu kretanja, a oni koji nisu cijepljeni to neće moći. Nepokretni korisnici imat će pravo na posjete, uz određena ograničenja i poštivanje epidemioloških mjera.

image
Marina Sambrailo, ravnateljica Doma za starije Dubrovnik: "Dosad je cijepljeno gotovo 70 posto korisnika i samo nas šestero od ukupno 82 zaposlenika"
Tonći Plazibat/CROPIX

- Dosad je cijepljeno gotovo 70 posto korisnika i samo nas šestero od ukupno 82 zaposlenika. Prevladala sam vlastite sumnje, a voljela bih da su svi vidjeli s kakvim osmjehom su cjepivo primili korisnici, koji kažu: Bolje da umrem od cjepiva, nego od korone! Vjerujem da će se s vremenom i ostali cijepiti, jer ako to ne učinimo svi koji možemo, bojim se da je borba izgubljena – komentira ravnateljica Sambrailo.

Dom izrađuje raspored posjeta prema pozivima koje prime. Drugi dubrovački dom, unutar gradskih zidina, također dopušta posjete. Mirjana Vujnović, ravnateljica Doma za stare i nemoćne Domus Christi, kaže kako dosad nisu imali zarazu unutar ustanove. Jedan se korisnik zarazio dok je bio na liječenju u zdravstvenoj ustanovi. I dosad su, kaže Vujnović, nastojali održavati vezu korisnika s najbližima, znajući koliko im je to važno, makar se samo kratko vidjeli s veće udaljenosti na otvorenom.

- Posjeti su i sada u dvorištu doma od devet do 15 sati, uz prethodnu najavu. Obitelji korisnika u terminalnoj fazi mogu ući u dom uz oblačenje zaštitne opreme kako bi vidjeli svoje bližnje. U našem domu je procijepljenost među korisnicima 83 posto, samo njih šestero nije primilo cjepivo, a među zaposlenicima oko 70 posto. Dio je primio drugu dozu još 19. siječnja, dok se drugi dio taj dan cijepio po prvi put – kaže ravnateljica Vujnović.

09. svibanj 2024 19:37