StoryEditorOCM
DubrovnikBLIŽI LI SE KRAJ TRAKAVICI?

Ponovno odabran isti ponuditelj za rekonstrukciju gruške place, oporba negoduje: ‘Riječ je o kontroverznom i netransparentom projektu! I po cijenu penala, cijeli postupak treba obustaviti!‘

Piše Bruno Lucić
6. listopada 2022. - 19:10

Ponuda projekta rekonstrukcije i obnove place u Gružu zajednice ponuditelja Magnum Supra iz Dubrovnika i Elektrocentar Petek iz Ivanić-Grada ponovno je odabrana kao najpovoljnija. Upravo je zajednica ponuditelja bila odabrana prvi put, ali tvrtka Alfaplan građenje uložila je u lipnju ove godine žalbu na njihov odabir dok je njezina ponuda iznosila nešto manje od 17 milijuna kuna s PDV-om.

image

Budući izgled gruške place

Sanitat Dubrovnik/

Prašina se u proljeće ove godine digla jer je cijena u šest mjeseci s 8 milijuna porasla na 18,5 milijuna kuna s PDV-om. Cijena ponude bez PDV-a iznosi 14,7 milijuna kuna. Inače, ista zajednica ponuditelja zadužena je za izgradnju Centra za gospodarenje otpadom Lučino razdolje.

Gradskom vijećniku Đuru Caporu (Srđ je grad) ova odluka nije neočekivana.

- Teško da nas išta više u vezi ovog projekta ustvari može iznenaditi nakon neuspješnih pokušaja da nas odgovorni u Gradu Dubrovniku uvjere da je ta cijena opravdana, sad opet sve ide u smjeru da posao dobije tvrtka poznata po nekim drugim aferama, što nimalo ne ulijeva povjerenje u postupak obnove gruške place. Treća stvar, dodatno u ovom zabrinjava da je ta tvrtka, nakon što su joj se valjda ugasile i te sinekure s pokojnim gradonačelnikom Bandićem i nedavno u Janafu, pronašla plodno tlo na poslovima Centra za gospodarenje otpadom i obnove gruške place, a jedan i drugi projekt su poprilično kontraverzni i netransparentni, upozorava srđevac.

image

Đuro Capor

Tonći Plazibat/Cropix

Čelnik čovjek dubrovačkog MOST-a Maro Kristić nije promijenio stav o ovom projektu.

- Ne ulazeći u sam odabir izvođača radova i dalje smatram, kao što sam dosad smatrao na samom početku, da je jedna takva investicija u ovom trenutku gdje je cijena izvođenja radova eksponencijalno porasla, nepotrebna. Ne bih rekao nepotrebna u smislu da je nikad ne treba realizirati, ali u vremenu u kojemu živimo smatram da je riječ o investiciji koja nije racionalna, trebalo bi obustaviti cijeli postupak pa čak i po cijenu da treba platiti neke penale jer mislim da se za ovaj projekt za tolike novce moglo dobiti puno više - s boljim, kvalitetnijim planiranjem i rješenjima smo mogli postići puno više, ističe Kristić te podsjeća na izgradnju potpuno nove place u Metkoviću:

image

Maro Kristić 

Tonći Plazibat/Cropix

- Vidjeli ste da je, u usporedbi s jednom placom u Metkoviću koja je također funkcionalna i dobra, ovdje riječ o tri puta većoj investiciji, a zapravo vrlo je teško detektirati na što se zapravo tih 18 milijuna kuna odnosi jer ne vidimo tu neke velike građevinske zahvate niti neke velike iskope, mislim da je to jedna vrlo skupa, neracionalna i u ovom trenutku nepotrebna investicija. Naravno, u budućnosti je svakako treba realizirati, ali opet u nekim racionalnijim okvirima. Nije vrijeme za realizaciju jednog takvog projekta po toj cijeni, mislim da samo treba pričekati, poručuje Kristić.

28. travanj 2024 02:12