StoryEditorOCM
DubrovnikDruštveno odgovorno ponašanje

Policijski službenici započeli s edukacijom hrvatskog znakovnog jezika

Piše dv
6. veljače 2024. - 15:26

Na inicijativu Kristine Samac, prevoditeljice na jednoj od televizijskih postaja Dubrovačko-neretvanske županije, Hrvatski savez gluhih i nagluhih u suradnji s Udrugom gluhih i nagluhih dubrovačko-neretvanske županije započeo je program edukacije policijskih službenika i djelatnika Policijske uprave dubrovačko - neretvanske županije o pristupu i komunikaciji s gluhim i nagluhim osobama.

Radi se o programu edukacije za zaposlenike javnog sektora koji pružaju usluge građanstvu i aktivnoj ulozi u podršci društveno odgovornog ponašanja.

Program će kroz 10 sati provoditi edukatori iz Hrvatskog saveza gluhih i nagluhih, uključujući gđu Kristinu Samac, te izvorni govornici hrvatskog znakovnog jezika gluhi članovi Udruge gluhih i nagluhih dubrovačko-neretvanske županije. Program predviđa, uz uvodno upoznavanje sa sustavima komunikacije s gluhim i nagluhim osobama, i učenje osnovnih pojmova na znakovnom jeziku, te vježbu i provjeru znanja uz izvorne govornike.

U dubrovačko -neretvanskoj županiji je preko 400 članova Udruge gluhih i nagluhih od kojih je značajan broj korisnika znakovnog jezika, ne uzimajući u obzir znatno veći broj gluhih i nagluhih osoba koji nisu članovi a kojima je također potrebna podrška u komunikaciji.

Policijska uprava dubrovačko - neretvanske županije među prvima je prepoznala važnost inicijative te izrazila spremnost educirati svoje zaposlenike o pristupu i komunikaciji s gluhim i nagluhim osobama.

Za Policijsku upravu dubrovačko - neretvansko je ovo prilika bez presedana i jako nas veseli što se možemo uključiti. Naime djelatnici PU dubrovačko - neretvanske svakodnevno dolaze u interakciju sa 700 korisnika naših usluga, a naš cilj je omogućiti svakom korisniku adekvatan pristup usluzi.

Suradnja je započela u prosincu prošle godine kada je načelnik Policijske uprave dubrovačko - neretvanske Ivan Pavličević s policijskim službenicima na znakovnom hrvatskom jeziku poželio sugrađanima sretan Božić i Novu godinu.

27. travanj 2024 13:26