StoryEditorOCM
DubrovnikSVI NA STRADUN, ALI UZ DISTANCU

Počinje Advent u Gradu: Doznajte što nudi ‘Obelix i Čudomix‘, gdje možete pojesti najbolji burger u Hrvata, što vas čeka na ‘Čičimku‘...

Piše Kristina Filičić Foto: Božo Radić/Cropix
27. studenog 2021. - 09:20

Eto nam još jednog Adventa. U još jednoj korona godini. Ali ovaj put s kućicama. Pripreme se privode kraju, kreće mnogima najljepši dio godine. Vrijeme zajedništva a ne podjela, vrijeme radosti i dobrog raspoloženja. Na Pilama,na četiri tamošnje kućice, toga sigurno neće nedostajati. Među njima je 'Obelix i Čudomix', slana kućica ekipe getana, po rođenju i po duši.

- Ova korona je pojela sve, idemo malo zabave napravit. Idemo oživit ovo mrtvilo. Nek se ljudi vesele – kaže nam Nikola Nikić, jedan od četvorke koja će na Pilama na svoje dvije kućice ponuditi pozitivan blagdanski mix.

image
Nikola Nikić i njegova geto ekipa na slanoj kućici 'Obelix i Čudomix' neće nuditi kobasice nego ćevape
Bozo Radic/Cropix

Ožicom za pojest

- Uvijek su na kućicama kobasice, e mi donosimo jedan dobar ćevap u somunu, ali baš dobar. Trudimo se iz petnih žila da bude najbolji, a probali smo ih stotinu. Nudimo i dobru piletinu s kajmakom, a bit će tu i ožicom za pojest. Ne pretjerano, ali ono što bude, bit će dobro. Koja marendica i kad dođe vrijeme, naravno, bakalar. Kuhano vino obavezno, kokteli, ma svega – nabraja Nikić pa spominje i ostatak poduzetne ekipe 'Paki, Knez i moj brat Zlaja'. Uz slanu, imaju oni i slatku kućicu.

- 'Ivicu i Maricu' ćemo ukrasit' u posebnom štihu da se dječica osjećaju tu ugodno i da nas s gustom posjete.

Grad će biti pun prikli, pa će oni ponuditi nešto skroz drugačije. Što, ne otkriva, ali djeci će biti ugodno iznenađenje.

- Nadam se da ćemo biti za svačiji špag. Neviđeni ćevapi u somunu s lukom i ajvarom bit će 45 kuna, ali baš da se ubiješ k'o zvijer – odgovara dubrovački ugostitelj na pitanje o cijenama i dodaje:

- Nismo mi tu došli zaradit solde niti nam je to cilj. Mi smo ekipa s basketa, ima nas svih generacija i očekujemo finu zabavu u granicama normale i propisanih mjera. Jer dosta je ove korone, neka malo štimunga. Naše getanske kućice otvorene su za sve, a možda bude i koji stranac, samo daj Bože lijepoga vremena - poželio je Nikić.

image
Marko Bautović na kućici 'Guloso' imat će i 'Santa Clausa' i 'Grincha'
Bozo Radic/Cropix

Na kućici 'Guloso' na Gundulićevoj poljani naći će se i 'Santa Claus' i 'Grinch'. Burgeri su to u režiji ugostitelja Marka Bautovića, čiji je 'Gospar' nedavno ponio titulu najboljeg burgera u Hrvata. Kako nema poveruna, 'Gospar' će na ovom adventu izostati, no 'Santa' i 'Grinch', u crvenom odnosno zelenom pecivu bit će dostojna zamjena. Prvi, ljudima draži, za širu je masu a drugi za one koji će ga 'uzet iz despeta'.

- U ponudi će biti još tri naša burgera, među njima i 'Huncut' koji je također bio na festivalu. Da budemo u skladu s ambijentom, imat ćemo jednu kobasicu, istarsku s kupusom, pa hot dog za djecu za 15 kuna, od priloga pomfrit, pomfrit s tartufima i onion ringse, a za slatko lava cake – kaže Bautović koji je prvi put na Adventu bio 2019. i 'bilo je vrhunski' pa se nada kako će i ovog biti isto. Otkriva nam i cijene: burger s pomfritom i dva umaka između 50 i 55 kuna, kobasica s dinstanim kupusom 30, a kuhano vino, džin i malibu 20, 25 kuna. Zakupci četiri kućice na poljani, kaže nam, očekuju razumijevanje nadležnih i dozvolu da o svom trošku dovedu glazbu u živo. Super su ekipa, drže se zajedno a to će rezultirati domaćom, prijateljskom atmosferom podno Gundulića.

- Očekujem da se zabavimo jer nužno je da se ljudi druže. I ove podjele oko cijepljenih i necijepljenih, mi želimo da smo ovdje svi Dubrovčani da provedemo u miru ove blagdanske dane.

image
Đurđica Kapor s kućice 'Župaho' očekuje 'wow efekt' na Pilama, koje bi ovog Adventa mogle briljirati
Bozo Radic/Cropix

Buncek to go

Vraćamo se na Pile, do Župljana i njihove kućice 'Župaho'. Inovativni i šaroliki, svojom ponudom to svakako pravdaju. Imat će sve domaće kobasice, osim debrecinke i hot doga. Od ličke, velebitske do tradicionalne župske, što ne čudi kad svi dolaze iz Župe. Đurđica Kapor posebno ističe kobasicu 'Župaho' s barbecue umakom i Coleslaw salatom.

- Imat ćemo i buncek to go, to je jedan preokret s obzirom da smo pet godina na Adventu i do sad nitko to nije napravio. Svaki dan će biti kuhana marenda od mesnog do gulaša od sipe, sarme, graha, kiselog zelja... Romana Romanović će nam raditi dubrovačke slastice, od torte od skorupa do stonske torte, po receptima starim preko 150 godina. Idemo ponovno i s našim knedlama – kaže Kapor pa spominje kuhano vino, džin i viski 'sve na licu mjesta kuhano' i po 20 kuna.

- Kuhani džin radimo s našim domaćim sirupima jer dosta brijemo na bio-bio svijet. S njima ćemo aromatizirati džin, znači samo herbalno ništa umjetno, ni okusi ni bojila. Zima je uvijek bila naše doba, vrijeme kad lokalno stanovništvo ide vani. Rakijamo i pijemo, gurmani smo i volimo probat nove stvari, tako ćemo na kućici napraviti iskorak ka street foodu.

Najskuplja, 35 kuna, bit će kobasica od divljači, a ostale između 25 i 30 kuna, marende 45 kuna. Pripremaju i posebno iznenađenje, a bit će tu i voka uz župskog chefa. I zakupcima kućica na Pilama želja je da, uz dozvolu nadležnih, organiziraju domaću muziku 'od klapskih do lokalnih svirača harmonike i gitare'.

- Ipak su Pile ulaz u Grad, ovdje treba biti 'wow efekt'. Mislim da bi Pile mogle briljirat, jako je dobra ekipa, svi smo čaknuti na pozitivan način, zdrava smo konkurencija – kaže Đurđica Kapor.

Na Stradunu pred 'Čičimkom' srećemo Nikšu Kordića, Marijanu Milatić i glavnog chefa Antu Dropulića. Kako im je moto 'Dođite do Čičikma, probajte!' ne otkrivaju mnogo o ponudi. Tek doznajemo da neće pripremati klasično kuhane kobasice, imat će dvije vrste, ali kvalitetne, i u sendviču. Neće imati prikle, ali imat će slasticu koju, kažu nam, ljudi obožavaju. I kuhano vino bit će 'malo drugačije, ali vrhunsko i domaće'.

image
Nikša Kordić, Marijana Milatić, Ante Dropulić s kućice 'Čičimak' koja je na Adventu od 2015. godine
Bozo Radic/Cropix

Miriše na Božić

- Očekujem k'o i svake godine da nas pusti vrijeme i da nas puste da radimo, da bude ljudi i da nas korona ne omete – kaže Kordić, a na pitanje je li bilo predomišljanja za zakup kućice s obzirom na sveprisutnu neizvjesnost zbog covida kaže:

- Možda malo, ali bilo bi mi žao ne nastavit tradiciju kad smo od prve godine tu. Kućice dovedu ljude. Na Stradunu ni kučka ni mačka zimi, a čim je kućica svi se sjate ovdje.

Ovaj trojac s iskustvom u ugostiteljstvu jedva čeka njima najljepši dio godine.

- Od 2015. smo tu. Krenulo se od studentske, a evo danas je ovo poduzetnička kućica. 'Čičimak' je već prepoznatljiv na Adventu, a trudili smo se smanjiti cijene koliko god možemo. Baš se veselimo, mislimo da će ovo podignut pozitivu i svijest ljudi jer je svijet baš ušao u nekakvu negativnu kolotečinu – kaže Milatić.

I slatka kućica 'Prekala' ovo će blagdansko vrijeme širiti ugodne mirise po Stradunu. Nudit će svoj prepoznatljivi slatki program, slastice uz tople slatke napitke.

- Na kućici će biti churrosi, ni prikla ni uštipak nego nešto između, uglavnom tradicionalna španjolska slastica koja se odlično slaže s čokoladom. I baš miriše na Božić. Čut će se miris na Stradunu – kaže nam Boris Čupić o ponudi koja će biti po pristupačnim cijenama.

- Situacija je takva da nema pretjeranih očekivanja. Ljudi su željni izlaska na vanjski prostor, željni koncerata, nekog pozitivnog raspoloženja što će Festival sigurno donijeti. Dosta je negative, neka nama kontroliranog druženja, da bude što bliže onom starom normalnom. Probajmo se približiti jedni drugima uz distancu.

03. svibanj 2024 18:05