StoryEditorOCM
DubrovnikDRUGO POLUGODIŠTE |

POČETAK NASTAVE U PONEDJELJAK Neće biti poteškoća, sva djeca imaju tablete i virtualne učionice, a samo će određena skupina učenika fizički u školu

Piše Maja Rilović Koprivec
15. siječnja 2021. - 07:29

Drugo polugodište ove školske godine počinje i kasnije nego što je školskim kalendarom predviđeno, a u cilju održavanja što bolje epidemiološke slike u cijeloj zemlji, odlučeno je da se u ponedjeljak fizički u školu vraćaju samo učenici od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola i maturanti. Ta se odluka odnosi na sve učenike diljem zemlje, dok će učenici od petog do osmog razreda osnovnih škola, kao i učenici od prvog do trećeg razreda srednjih škola od ponedjeljka nastavu pratiti online.

Na to su spremne i dubrovačke osnovne škole čije ravnateljice kažu kako neće biti većih poteškoća u praćenju nastave obzirom na lanjsko i povremeno ovogodišnje iskustvo nastave na daljinu. Svi međutim čekaju virtualni sastanak s mjerodavnim ministrom u petak na kojem bi trebali doznati hoće li i kakvih promjena biti?

image
Vedrana Elez, ravnateljica OŠ Ivana Gundulića
Tonći Plazibat/Cropix

- Nastava će biti po modelu B, djelomična nastava uživo za niže razrede, a od 5. do 8. razreda on line. Sve ostale naputke još čekamo iz Ministarstva, a što se tiče organizacije rada neće biti poteškoća. Svi učenici imaju već formirane svoje virtualne učionice na platformi Teams imaju školske tablete, SIM-kartice, nastavnici imaju također mogućnost rada, ili od kuće, ili u školi pa smo sve tehničke uvjete zadovoljili. Vidjet ćemo do kada će to trajati, a za sada imamo informaciju da će ovo trajati do kraja siječnja – govori Vedrana Elez ravnateljica OŠ Ivana Gundulića u Gružu.

Slično je i u OŠ Lapad čija ravnateljica Nikolina Soko online nastavu organizira za 244 učenika od 5. do 8. razreda koji koriste platformu Yammer kako bi se nastava odvijala u realnom vremenu. Nemaju informaciju da bi se pisane provjere znanja učenika održavale u školama, no prva dva tjedna u polugodištu ionako nema pisanih provjera do kada je inače predviđena on line nastava.

– Inače se provjere znanja vrlo praktično mogu održavati i aplikacijama kojima su upoznati i učitelji i učenici i zapravo nema razloga ako se on line nastava odulji da nešto bude drugačije nego je bilo do sada. Djeci kojoj je pomoć i podrška potrebna, mi u školi Lapad imamo organiziran i takav oblik rada. Naša stručno-razvojna služba daje podršku učenicima i oni mogu doći i fizički u školu da im se otklone tehničke poteškoće ili dodatno pojasni neko gradivo – govori Soko, dodajući sve je već uhodano i neće biti poteškoća.

image
CROPIX

Za razliku od uobičajene nastave, OŠ Mokošica imat će jednu jutarnju smjenu na početku drugog polugodišta. Razredi od 1. do 4. razreda pohađat će školu samo ujutro.

 - Sada ćemo imati dovoljan broj učionica pa smo rasporedili razrednu nastavu, a stariji će nastavu pratiti online također u jutarnjoj smjeni – govori ravnateljica Petra Čučuk. Kaže kako je situacija izvanredna pa da sada i ovakva organizacija predstavlja problem za izvannastavne aktivnosti, naročito glazbenu školu.

Nakon preporuke Ministarstva znanosti i obrazovanja, te osnivača Dubrovačko-neretvanske županije, a vezano za pandemiju Covid-19, o izvođenju nastave u drugom polugodištu roditelje je najviše zanimalo kako će se organizirati nastava u glazbenim školama. Ravnatelj dubrovačke, Umjetničke škole Luke Sorkočevića Slobodan Begić donio je odluku kojom škola prelazi na nastavu na daljinu po modelu C, uz izuzetak maturanata.

image
CROPIX

Od ove odluke bit će također izuzeti odnosno nastaviti s radom u glazbenoj školi, učenici u individualnoj nastavi te nastava baleta, do 5 učenika u grupi. Također u školu će i pripremni i 1. i 2. razred osnovne glazbene škole. Svi koji dolaze u školu, dužni su se pridržavati epidemioloških mjera koje su na snazi.

26. travanj 2024 10:51