StoryEditorOCM
DubrovnikMOST STON I OBILAZNICA STONA

Počeo ukrcaj dva nova segmenta Mosta Ston. Dugi su 85 i 83,8 metara, a teški ukupno 622,7 tona

Piše Ahmet Kalajdžić
9. veljače 2022. - 12:57

U pristaništu splitskog škvera upravo je započeo ukrcaj dva nova segmenta čelične konstrukcije Mosta Ston koji predstavlja ključni element Stonske obilaznice i priustupnih cesta Pelješkom mostu uopće. Djelatnici Brodosplita su navedene segmente izradili već sredinom prošle godine, od kad su u škveru čekali na transport maunom do gradilišta mosta u Stonskom kanalu.

image
U splitskom škveru je počeo ukrcaj dva nova segmenta Mosta Ston
Beodosplit

Kako nas je izvijestio glasnogovornik splitskog "Brodosplita" Josip Jurišić, riječ je o segmentima "E" i "F", od kojih je "segment E" dužine 85 metara i težine 297,7 tona, dok je "segment F" dužine 83,8 metara i težine 325 tona. Uz pomoć snažnih dizalica u škveru krcaju se na maunu "Golia" koju će remorker "Storione" otegliti do Stonskog kanala, gdje će iskrcaj najvjerojatnije uslijediti u petak 11. veljače.

image
U splitskom škveru je počeo ukrcaj dva nova segmenta Mosta Ston
Beodosplit

Podsjetimo kako su na gradilište Mosata Ston koncem siječnja istom maunom već dopremljena prva dva dijela budućeg mosta kojem će ukupna dužina biti 485 a visina 40 metara. Tada su stigli "segment A" dužine 93,80 metara i težine 323,3 tona, te "segment B" dužine 60 metara i težine 352,7 tona. Segmenti su već montirani na stupove mosta te predstoji njihovo spajanje, dok istodobno traju i završni radoviu u tunelima Polakovica (s zapadne) te "Supavo" s istočne ) strane Mosta Ston.

05. svibanj 2024 06:21