StoryEditorOCM
DubrovnikBUDUĆA GRADSKA ČETVRT|

POBREŽJE Mato gradi cestu. Bit ćemo u gradu, a opet na selu - s kokošima, kozama i maslinama

Piše Ahmet Kalajdžić
29. studenog 2020. - 09:54
Otkako se našlo na trasi širenja grada, naselje Pobrežje sve je bliže centru. Počelo je s izgradnjom Mosta dr Franja Tuđmana te se nastavilo dijelom rekonstruiranom starom cestom gdje se dovršavaju posljednji zahvati: betoniraju preostali kanali oborinske odvodnje s obje strane kolnika, a uskoro stiže i signalizacija. Cestari već daju 'zadnju ruku' prometnici koju čeljad s Pobrežja čeka tako dugo da se ni najstariji ne sjećaju koja im ju je vlast prva obećala.
 

Predivna priroda


Stariji mještani kažu da se uvijek pamti onaj tko je nešto dovršio, ali i da svaka cesta, pa i ova, nosi prednosti i mane. Dobro je da će mjesto živnuti, da će doći mlađarija kuće graditi, ali ih brinu očekivane gužve i veći promet:

image
Pitomo Pobrežje uskoro će postati veliko gradsko naselje
Tonći Plazibat/CROPIX


- Bit će problem prijeći na drugu stranu ulice! Godine me sustižu, djeca su već odrasla, ali je autobus i dalje rijedak. Ipak, češći je nego kad su bili mali. Daj Bože, uskoro će i unuci, ali vrtića još uvijek nema kao ni kanalizacije bez koje nema pravog pomaka u komunalnom standardu. Problem je i dalje onome tko nema automobil ili vozački ispit, sve mu je daleko. Inače je život na Pobrežju je idiličan: sve se svodi na posao, objed, vrt i TV. Zrak je divan, čist, sve miriše na prirodu, mnogi od nas još imaju domaće životinje, hrana je zdrava i ekološka, živimo opušteno - kaže sredovječna mještanka koja voli napredak, ali ne hvali sve i bezrezervno. Pomalo je umorna i ne želi van s imenom kao gromobran za tuđe nezadovoljstvo!
Umirovljenici Srećka i Andro Radić znaju da je na dijelu od puta prema moru prodano mnogo parcela i da će se mnogo graditi:- Postoji Donje i Gornje Pobrežje, a ovo gdje su oni je, kažu, pravo:

image
Umirovljenici Srećka i Andro Radić su odavno na Pobrežju
Tonći Plazibat/CROPIX


- Stari smo i voljeli bi da mjesto čim prije dobije i neku trgovinu, da se ne mora po svaku sitnicu ili do liječnika uvijek u Staru Mokošicu koja nam je najbliža. Sad je i grad nadohvat ruke. Istina, kombi prijevoz postoji, ali samo za učenike i dok je škola. Voljeli bi smo češće autobuse, jer što će nam cesta bez dobrog javnog prijevoza. Čuli smo i da će se tu graditi veliko parkiralište, ali je korona sve odgodila - priča Srećka, inače Pelješka, dok je suprug Andro, bivši vozač Todorovića i Čistoće ponosno ističe da je podrijetlom iz Dubrovačkog primorja.
 

Ne želimo gužve


Kuhar Ante Violić (22) radi na Lokrumu i ljubazno nam otkriva:- Sezona je već završila, a sad u kući uživam. Otac je pomorac, majka službenica, a brat od 15 i sestra od 16 godina još su učenici. Ovdje je divno: kad želim, autom odem gdje i vratim se kad hoću, ne moram ga ni zaključavati pred kućom! Prijatelji su mi u Mokošici i u Gradu, sad smo mnogo bliže. Ne želim tamošnje gužve. Mi smo selo u zelenom pojasu i neka tako ostane! A problem imaju oni koji su bez auta, moraju zvati taksi. Ovo je spoj s budućom autocestom. Radujem se, iako će tek tad biti vrlo gust promet. Što ćete, napredak ima cijenu!

image
Ante Violić je prezadovoljan životom na Pobrežju
Tonći Plazibat/CROPIX



Putem susrećemo tesare Radu Draganića i Branka Popovića: Radnici iz susjedne BiH su na kratkoj pauzi. Pozdravljaju nas i kažu:- Dobro je da imamo dosta posla. Ljudi su ljubazni, a mi se trudimo biti brzi i kvalitetni. I zadovoljni smo - vele s malo riječi.

image
Radnici- tesari Rade Draganić i Branko Popović kažu da "posla ima koliko želiš"
Tonći Plazibat/CROPIX


Nedaleko njih mlada majka i trogodišnji sin, Dijana i Petar Ban uživaju pred kućom. Mališan se vratio iz vrtića i sprema se na popodnevni počinak. Dijana je turistički vodič, Zagrepčanka je koja je ovdje upoznala i supruga. Zavoljela je dubrovačku periferiju i hvali se:

image
Dijana Ban i sin Petar ne bi Pobrežje mijenjali za gradsku buku i gužvu
Tonći Plazibat/CROPIX


- Imamo jarca, kokoši, magarca, masline, vrt... Djeca mogu biti sama vani, tu su svekar i svekrva, pomažemo se i kao četveročlana obitelj tu živimo već devet godina. Sve više je susjeda, a jedan od onih koji su kupili kuću doselio je iz Južnoafričke Republike. Osobno nisam nikad požalila dolazak iz Zagreba. S autom smo u Mokošici za 7 minuta, a novom cestom do grada će trebat će još toliko - kaže Dijana i poziva Libertas da uskladi autobusne linije, posebno nedjeljom!
Umirovljenik Nikola Tomaš, bivši konobar, vatrogasac i skladištar već je starosjedilac u tom naselju. Doselio je 1982., kad je i "otvorio" gradilište na Pobrežju. O cesti što prolazi ispred njegove kuće kaže:

image
Nikola Tomaš kaže da je doselio među prvima i "otvorio gradilište" naa Pobrežju
Tonći Plazibat/CROPIX


-To je promjena koja dobro dođe! Čudim se što već nisu iskopali kanale i položili cijevi za buduću kanalizaciju da ne moraju kasnije raskopavati- priča Nikola i pokazuje prema Gružu i Dančama. Vide se kao na dlanu. Na puškomet, nekih tristotinjak metara, udaljeno je brdo nedavno iskopane zemlje:- To je od gradnje studentskog doma. Tu će biti buduće naselje za medicinske sestre i tehničare. Moraju prvo dovršiti kanalizaciju, ali trebamo strpljenja. Rekli su nam za planirani vrtić, dječja igrališta, a raduje me da će se i Gornja sela bolje povezati. Ovdje će se ubuduće širiti Dubrovnik.


image
U prvom planu je zemlja iz iskopa pri gradnji Studentskog doma, a u pozadini parcela za medicinske sestre
Tonći Plazibat/CROPIX

 

Raj za djecu


U Donjem Pobrežju, ispod predjela Knezovi i Petrova sela, ispred obiteljske kuće zatekli smo Luku Tomića, Peru Bušlju i Vlaha Pjevića. Prijatelji su u ugodnoj ćakuli. Zajedno su a opet na pristojnoj udaljenosti i bez maski koje bi smetale dok pijuckaju bevandu te méze sir i šunku. Svi su vozači, voljni pomoći došljacima:

image
Vozači i prijatelji Pero Bušlje, Luka Tomić i Vlaho Pjević
Tonći Plazibat/CROPIX


-Ovaj predio je Milakov do, a cesta će mnogo značiti za cijelo Pobrežje. Sad smo gradu bliže čak za 12 kilometara! U ovoj ulici je deset kuća i nekiuh 50 stanovnika. Tko god još dođe, dobrodošao je! Znam da je kanalizacija slijedeća jer je Gradsko vijeće usvojilo program Aglomeracije. Tad će ovdje biti još ljepše, kad izgrade vrtić. A djece je već sada dovoljno da ga već mogu otvoriti - govori Luka Tomić koji sa suprugom živi u prizemlju, dok dvojica sinova s obiteljima žive na katu obiteljske kuće.

image
Nova prometnica samo što nije potpuno dovršena
Tonći Plazibat/CROPIX


Dobre vijesti za Pobrežje
Vrijednost nove ceste je oko 43,6 milijuna kuna bez PDV-a. Izvodi se od spoja D-8 i Mosta dr. Franja Tuđmana do postojeće ceste prema Pobrežju, koja će se do kraja projektiranog zahvata rekonstruirati- odgovor je gradske uprave uz napomenu da su Petrovo selo i Pobrežje obuhvaćeni projektom Aglomeracije Dubrovnik:- Više o dinamici radova objavit ćemo po sklapanju ugovora s izvođačem radova i početkom realizacije. Ssustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda obuhvata naselja Bosanka, Čajkovica, Čajkovići, Donje i Gornje Obuljeno, Dubrovnik, Knežica, Komolac, Lozica, Mokošica, Nova Mokošica, Osojnik, Petrovo Selo, Pobrežje, Prijevor, Rožat, Sustjepan i Šumet. Ulažemo značajna sredstva u kapacitete i unapređenje rada u objektima predškolskog odgoja i obrazovanja, s ciljem ispunjenja pedagoških standarda i podizanja kvalitete usluge koju vrtići pružaju najmlađima. Lani je otvoreno 13 novih vrtićkih i jasličkih grupa, proveden postupak razdvajanja postojeće ustanove Dječji vrtići Dubrovnik na dvije ustanove. Po otvaranju ceste nove ceste očekujemo da će Pobrežje i Gornja sela značajno prosperirati u budućnosti, a širenjem grada očekujemo i veći broj djece. Stoga nastavljamo ulaganje u predškolsku infrastrukturu, a širenje kapaciteta odvija se sukladno potrebama. Jedna od većih investicija svakako je rekonstrukcija s nadogradnjom dječjeg vrtića „Pčelica“ u Mokošici za što je u tijeku ishođenje građevinske dozvole. Nakon rekonstrukcije broj grupa će sa sadašnjih 8 porasti 15 i to 9 vrtićkih i 6 jasličkih. Imat će kuhinju, praonicu i ozelenjeni prohodni krov s igralištem.
27. travanj 2024 00:17