StoryEditorOCM
DubrovnikVeliki uspjeh DORH-a

Pobjeda u arbitraži oko golf igrališta na Srđu! Odbačen zahtjev Razvoj Golfa za odštetu od pola milijarde eura. Prva reakcija Đura Capora iz Srđ je naš

Piše Anton Hauswitschka
24. svibnja 2023. - 15:46

Međunarodni centar za rješavanje ulagačkih sporova u cijelosti odbio tužitelja sa zahtjevom za naknadom štete u sporu oko golf igrališta na platou Srđ iznad Dubrovnika, još je jedan veliki uspjeh Državnog odvjetništva Republike Hrvatske, objavio je DORH na svojoj mrežnoj stranici.

- Riječ je sporu u kojem su tužitelji, kao nizozemski ulagači, pokrenuli arbitražu pred Međunarodnim centrom za rješavanje ulagačkih sporova Washington D.C. (ICSID) protiv Republike Hrvatske prema pravilima Konvencije o rješavanju ulagačkih sporova između država i državljana drugih država iz 1965. (tzv. ICSID – Konvencija) i Ugovora o poticanju i uzajamnoj zaštiti ulaganja zaključenog između Republike Hrvatske i Kraljevine Nizozemske. Tužitelji su tvrdili da su izvršili velika ulaganja u Republiku Hrvatsku radi realizacije projekta Golf Srđ na platou iznad grada Dubrovnika na način da su kupili zemljište i izradili odgovarajuću dokumentaciju. Nadalje, tvrdili su da je postupanje hrvatske strane dovelo do gubitka vrijednosti projekta Golf i povezane imovine što je dovelo do toga da je zemljište izgubilo značajan dio svoje vrijednosti, da je time doveden u pitanje i sam projekt te da je Republika Hrvatska, između ostaloga, indirektno izvršila eksproprijaciju tužiteljevih ulaganja, a sve pozivom na odredbu čl. 6. Ugovora o poticanju i uzajamnoj zaštiti ulaganja između Republike Hrvatske i Kraljevine Nizozemske (Narodne novine - Međunarodni ugovori, br. 10/98, 5/99, 7/99).

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske je uloženim znanjem i snažnom argumentacijom uspjelo osporiti tužbu nizozemskog investitora. Tribunal je svojim pravorijekom utvrdio da Republika Hrvatska nije povrijedila odredbe članka 3. stavka 1., 2. i 4. odnosno poštenog i pravičnog postupanja, legitimnih očekivanja, kao i članka 6. Ugovora o poticanju i uzajamnoj zaštiti ulaganja između Republike Hrvatske i Kraljevine Nizozemske te da nije bilo diskriminatornih postupanja nadležnih tijela. Stoga je Međunarodni centar za rješavanje ulagačkih sporova u cijelosti odbio tužitelja sa zahtjevom što je još jedan veliki uspjeh Državnog odvjetništva Republike Hrvatske – ističe se u priopćenju DORH-a.

image

.

Tonci Plazibat/Cropix/Cropix

Podsjetimo, ova arbitraža je pokrenuta 2017. godine zbog nerealiziranog projekta golfa na Srđu, a investitori su je pokrenuli kako bi osigurali investicije i uložene sredstava njihove hrvatske projektne tvrtke Razvoj Golf u dubrovačkom projektu za koji su tvrdili da im je namjerno blokiran poništavanjem već izdanih dozvola. Iz Razvoj Golfa tvrde da su do 2017. u projekt golf igrališta sa vilama na platou brda Srđ iznad Dubrovnika uložili skoro milijardu ondašnjih kuna, a u svome zahtjevu za odštetu dodali su i planirana buduća ulaganja. Da su pobijedili na arbitražnom sudu, Republika Hrvatska bi investitoru, izraelskom poduzetniku Aaronu Frankelu čija je supruga, najbogatija Hrvatica Maja Brinar, inače bivša zamjenica ministra gospodarstva RH Goranka Fižulića u Račanovoj Vladi, isplatila čak pola milijarde eura. Inače ovo je druga arbitraža o projektu na Srđu jer je Europski sud prvu, između država članica EU, Hrvatske i Nizozemske, proglasio nezakonitim. Frenkel je tada podignuo novu tužbu pred International Centre for Settlement of Investment Disputes sa sjedištem u Washingtonu,temeljem sporazuma između Hrvatske i Izraela.

- Ova arbitražna pobjeda je rezultat svih pravnih postupaka pred hrvatskim sudovima u kojima smo dokazali da su tvrdnje investitora iznesene u arbitraži bile neutemeljene. Netočno su tvrdili da su im dozvole za projekt oduzete tj. proizvoljno ukinute. One su ukinute u zakonskim postupcima pred hrvatskim sudovima zahvaljujući višegodišnjem trudu i procesima pokrenutima od Inicijative Srđ je Naš, Zelene Akcije i Udruženja hrvatskih arhitekata. Arbitraža protiv RH kao i SLAP tužbe uperene protiv Zelene Akcije su bile obično zastrašivanje od strane predstavnika projekta temeljenog na pogodovanju i nezakonitostima. Čestitke svima koji se svo ovo vrijeme nisu dali zastrašiti pogotovo građanima koji su svoj stav o projektu jasno iskazali na referendumu te stranci Srđ je Grad koja je interese građana branila u Gradskom vijeću- poručuje dubrovački gradski vijećnik i čelnik nekada građanske inicijative Srđ je Grad, Đuro Capor.

image

Đuro Capor

Tonci Plazibat/Cropix

Podsjetimo, inicijativa Srđ je naš prva se usprotivila izgradnji golf kompleksa na Srđu na površini od 310 hektara, organizirali su prosvjede, a potom i referendum 2013. koji je propao zbog nedovoljnog odaziva građana, odnosno na njega nije izašlo više od 50 posto birača u Dubrovniku. Snažnu podršku dubrovačkim aktivistima dala je Zelena akcija s kojom su protiv Razvoj Golfa podnijeli više tužbi pred nekoliko sudova. Djelomično su u tome i uspjeli kada je Upravni sud u Splitu 2017. godine poništio lokacijsku dozvolu za projekt golf resorta na Srđu što je rezultirao zahtjevom investitora za arbitražu, dok je Ugovor o koncesiji tvrđave Imperijal u kojoj se nalazi Muzej Domovinskog rata, raskinut odlukom Gradskog vijeća 2020. godine.

19. travanj 2024 09:45