StoryEditorOCM
DubrovnikANKETA

Plaža u Uvali Lapad veliki je pravni, turistički, ali i sigurnosni te zdravstveni problem! Pitamo vas: Trebaju li Lapađani sami srušiti drvenu piramidu i urediti plažu?

Piše Maja Rilović Koprivec
28. svibnja 2024. - 07:32
Likvidacija društva Dubrovački zalasci sunca koje je imalo koncesiju na plažu Uvale Sumratin pokrenuta je 30. studenoga prošle godine. To znači da su u roku od 6 mjeseci odnosno  do 1. lipnja trebala biti prijavljena i plaćena sva potraživanja vjerovnika, odnosno biti pokrenut stečaj. Tko je i koliko potraživanja prijavio i je li među njima i potraživanje Županije dubrovačko neretvanske na ime koncesijske naknade za ovu plažu, danas nije bilo odgovora od likvidatora Zalazaka nekadašnjeg direktora te tvrtke. Marinka Benića. Na naš upit i kako će se rješavati  dalje situacija s plažom Sunset Beach po pitanju sigurnosti građana nije stigao ni odgovor Županije.  U više smo navrata pisali kako je ova užasna situacija na lapadskoj plaži posljedica sada već višegodišnjeg čekanja na odluku Vrhovnog suda RH o zakonitosti dvaju proturječnih presuda Visokog upravnog suda koje su se odnosile koncesije na ovoj plaži.

image

.

Bozo Radic/Cropix/Cropix

Kakva je budućnosti poznate lapadske plaže, hoće li raditi ovog ljeta? Evo što najavljuju investitori..

image

.

Bozo Radic/Cropix/Cropix

U međuvremenu, plaža je svakim danom sve veće  ruglo turističkog Dubrovnika, čišćenje plaže i odvoz smeća preuzele su zadnjih mjeseci gradske službe i Čistoća, no neuredna plaža koja je već puna kupača pravi je problem za sigurnost. Neuređeni nasipi zamka su za noge, drvene građevine izvor su frustracije svih roditelja čije se djeca stalno pokušavaju penjati po njima ili se spuštati u betonsku rupu koja je nekad trebala biti bazen. Upravo je bazen uz još rijetko, a neodržavano zelenilo novo uzgajalište komaraca koji su prijetnja javnom zdravlju. O potpunom izostanku bilo kakvih sadržaja i opreme pa čak i svlačionica ne treba niti govoriti.

 Na društvenim mrežama ovih se dana Lapađani ogorčeno očituju o situaciji na plaži, pozivaju na građansku akciju da sami sruše i uklone s plaže drvenu opremu. – Trebamo li se mi Lapađani skupiti i sami očistiti i počupati onu nakaradnu piramidu i odnijeti doneseni šljunak – pitaju neki?  Drugi im potvrđuju:

- Čekajući vlast da to uradi bojim se da ćemo se dosta načekati. Treći lijepe fotografije s recenzijama turista koji ovih dana upozoravaju druge turiste da ne idu na  plažu u Lapadu jer je neuređena, bez ležaljki i barova.

Kako vlasnici obližnjih hotela i apartmana objašnjavaju gostima ovu nevjerojatnu situaciju na plaži pravo je  pitanje za anketu: Dajte najkreativniji odgovor!

image

.

Bozo Radic/Cropix/Cropix

Gradski kotar Lapad zbog ove će situacije u petak održati Vijeće Kotara o dogovoru oko skorog zbora građana gradskog kotara o ovoj temi i autobusnim linijama, kaže predsjednica ‘Srđevka‘ Anamarija Miletić: - Treba stalno pritiskati. Još prije dva mjeseca smo tražili odgovor na pitanje što je s plažom i njenim održavanjem. Ne radi se tu samo o tome da se pokupi smeće, nego se radi o puno više posla jer je ovo stanje neodrživo. Užas -   kaže Miletić. Potvrđuju u gradskom kotaru kako su Lapađani  češće zvali zbog plaže dok Čistoća nije počela odvoziti otpad s plaže, ali još se nitko zasad  nije pojavio sa službenom inicijativom da građani sami uklone drvene građevine i urede plažu za kupanje.

I u Zavodu za javno zdravstvo koje nadzire dezinsekciju na području grada i redovito upozorava građane da zaostalom vodom ne uzgajaju komarce, potvrdili su  da oni rade nadzor provođenja dezinsekcije. Ravnatelj ŽZJZ dr. Mato Lakić obećao je odgovoriti tko će, kako i o čijem trošku ovog ljeta provoditi larvicidno uništavanje komaraca na dva hektara ove plaže čiji je koncesionar u likvidaciji. Kao i u slučaju drugih uključenih, odgovor ćemo objaviti čim stigne, no dobro je znati da će ŽZJZ i ovoga ljeta sukladno svom planu provoditi uzorkovanje mora i ispitivanje kakvoće. Bar ćemo znati da je more čisto za kupanje.

Što bi se dogodilo da zbog kvara na tamošnjem kolektoru izbije epidemija bolje je ne razmišljati. I to je još jedno od više pitanja za vlasnike tvrtke u likvidaciji i Županiju dubrovačko neretvansku, koja se sva odnose na sigurnost korištenja  prostora ove plaže dok se čeka pravorijek Vrhovnog suda RH.  

image

.

Bozo Radic/Cropix/Cropix

Podsjetimo, kako tvrtka Dubrovački zalasci sunca ranije tvrdila kako nema dugovanja za koncesiju, s obzirom na visinu potraživanja koje ima prema Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Sva koncesijska naknada uredno je podmirena do dana pravomoćne presude Visokog upravnog suda RH iz 2020. godine, kojom je predmetna koncesija poništena, odgovorili su prilikom pokretanja likvidacije tvrtke.

Kako je Republika Hrvatska poništila raniju koncesiju tvrtka Dubrovački zalasci sunca pored toga potražuju uložen novac  u tamošnje nekretnine  od najmanje 13.941.236,24 EUR, zajedno s pripadajućim kamatama, a koji je utvrđen vještačenjem kojeg su Dubrovačko-neretvanska županija i tvrtka Dubrovački zalasci sunca d.o.o. sporazumno utvrdili 10. svibnja 2021. godine kao nužno za potrebe eventualnog rješavanja međusobnih prava i obaveza.

 

 

image

.

Bozo Radic/Cropix/Cropix
image

.

Bozo Radic/Cropix/Cropix
image

.

Bozo Radic/Cropix/Cropix
image

.

Bozo Radic/Cropix/Cropix
image

.

Bozo Radic/Cropix/Cropix
image

.

Bozo Radic/Cropix/Cropix
image

.

Bozo Radic/Cropix/Cropix
25. lipanj 2024 09:43