StoryEditorOCM
DubrovnikSLAVNI U SUSJEDSTVU

Pitali smo vlasnika agencije za nekretnine zašto je bogatašima draža Crna Gora nego Dubrovnik

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
9. kolovoza 2023. - 07:31

Poznati britanski par Victoria i David Beckham navodno su izrazili interes za kupnju luksuzne vile u Crnoj Gori, u blizini Tivta, vrijednu 12 milijuna eura, pisao je nedavno bosansko-hercegovački Avaz. Beckhamovi su već ljetovali u Crnoj Gori, kad su odsjeli u u luksuznom kompleksu na Svetom Stefanu.

Ovo nisu prvi poznati koji iskazuju interes, pa i kupe neku luksuznu nekretninu u Crnoj Gori - krajem srpnja objavljeno je da je i poznati srpski tenisač Novak Đoković kupio vilu s privatnom plažom u luksuznom naselju Ljuta u Boki Kotorskoj, doznali su mediji. Spekulira se s iznosom od 1,3 milijuna eura, ali to je teško potvrditi. Đoković je s obitelji nedavno boravio i u Dubrovniku i na Korčuli, dvije destinacije koje i inače voli posjetiti.

BECKHAMOVI UŽIVALI U NAS

Dubrovnik se i inače može pohvaliti poznatim i slavnim osobama koje su izabrale na ovom području kupiti neke od nekretnina; tako je Slavica Ecclestone prije par godina postala ponosnom vlasnicom vile u Zatonu, nogometaš Edin Džeko skrasio se malo bliže centru Grada, ruski magnat Viktor Vekselberg već odavno uživa u svojim kvadratima u Lozici, američki diplomat William Montgomery u Cavtatu, istom gradiću gdje je prije par godina svoju vilu prodao poznati tenisač Thomas Muster.  

Imati nekretninu na krajnjem jugu Hrvatske oduvijek je bila stvar prestiža, pa je namjera kupnje nekretnine u Crnoj Gori bračnog para Beckham, iako su u dva navrata ljetovali ondje, začudila znalce. U susjedstvu su bili 2018. i 2019., a Dubrovnik i Elafite posjetili su 2022. godine.

image


David Beckham s obitelji odlazi s Lopuda.
 

Bozo Radic/Cropix

ŽELE PRIVATNOST

- Puno tih poznatih ljudi je zainteresirano i za Dubrovnik. Ako su Beckhamovi izrazili interes za kupnju neke vile, ne znači i da su je kupili - rekao je Goran Pikunić, vlasnik dubrovačke agencije za nekretnine Libertas Inženjering.

image

Goran Pikunić, vlasnik dubrovačke agencije za nekretnine

Libertas Inženjering/

- Možda sam subjektivan, ali Dubrovnik i dubrovačka regija su puno luksuznija i otmjenija destinacija nego Crna Gora. Moju tezu potvrđuje i veliki broj mojih klijenata koji su naši gosti, kupili su nekretninu i često dolaze, a posjetili su i Crnu Goru - istaknuo je Pikunić, koji se prodajom nekretnina bavi 20-tak godina. Imena svojih poznatih klijenata nije mogao iznositi, a tvrdi i da nemamo dovoljno kvalitetnih nekretnina koje bi takve klijente zadovoljile:

- Njima novac nije problem, a naš je problem ponuda. Imamo tek mali broj takvih vila, koje trebaju biti luksuzne i imati privatnost. Dubrovnik je tako posložen da nemamo puno tih vila u zaleđu, a uz more je ostalo još malo mjesta za gradnju, tako da je teško zajamčiti privatnost takvom kupcu nekretnine. Trenutno na našoj listi imamo 4-5 slavnih osoba koje su zainteresirane za kupnju, ali čekamo na ponudu koja zasad ne zadovoljava njihove uvjete. Jedan naš klijent dao je ponudu našem sugrađaninu za njegovu nekretninu, a koja je iznosila 30 milijuna eura. Čovjek ga je odbio - rekao je Pikunić.

image

Novak Djokovic u setnji sa sinom po Lapadskoj obali.
 

Bozo Radic/Cropix

VALUE FOR MONEY

O usporedbi s Crnom Gorom kaže:

- Po meni, nas i njih se teško može usporediti. Dubrovnik je ugodnije mjesto za život, a kao destinacija smo otmjeniji, barem za dva-tri koplja smo ispred Crne Gore. Oni su napravili jedan iskorak u odnosu na Hrvatsku i dubrovačko područje - imaju tri ozbiljna, odvojena kompleksa, Porto Montenegro, Luštica Bay i Porto Novi. To su marine i mjesta s luksuznim smještajem u kompleksu koji je zanimljiv bogatijim ljudima. Svojim jahtama plove po Jadranu, a Crna Gora je bolje opskrbljena pumpama i jeftinijim gorivom za nautički turizam. To su neke teme o kojima bismo trebali razmišljati u Hrvatskoj i na južnom Jadranu, da napravimo nešto slično - mišljenja je. Dodao je da su cijene nekretnina unutar nabrojenih resortova preko 10.000 eura za kvadrat, što je i opravdano luksuzom. No, gosti, kako kaže Pikunić, uopće ne izlaze iz resorta, a u Dubrovniku se miješaju s lokalnim stanovništvom, što je sasvim drugačiji doživljaj odmora.

image

Porto Montenegro

Tonci Plazibat/Cropix

- Nama nedostaju trgovine koje prodaju luksuzne brendove, posebno na Stradunu, da bi bogati gosti imali gdje potrošiti svoj novac. Tu bismo se mogli popraviti, ali smo, po meni, još uvijek ispred njih - istaknuo je, misleći na susjede.

- Ono što me žalosti jest da se Dubrovnik u medijima predstavlja kao preskupa destinacija. Po meni, nismo preskupi, iako uvijek ima nekih iznimki, ali kad se usporedimo s drugim destinacijama, pa i s Crnom Gorom, Dubrovnik nije preskup. Kafa se i nas može popiti po prihvatljivim cijenama u samom Gradu, u blizini Straduna, a kao gastrodestinacija smo također ispred svih ostalih, kako ispred Crne Gore, tako i ostatka Hrvatske - dodao je.

- Imamo barem desetak vrhunskih restorana. Jedini je naš problem dio niskobudžetnih restorana koji stave prevelike cijene, pa nema omjera kvalitete za novac - zaključio je.

27. travanj 2024 07:42