StoryEditorOCM
DubrovnikLISTE ČEKANJA|

Pitali smo privatne zdravstvene ustanove hoće li Dubrovčane liječiti o trošku države. A, vas pitamo vjerujete li da će vam HZZO to osigurati?

Piše Silvia Rudinović
16. studenog 2021. - 07:32

Prema listama čekanja koje Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) objavljuje za sve bolnice u državi, u dubrovačkoj se najduže čeka na prvi pregled kod reumatologa i endokrinologa, a od dijagnostike na ultrazvuk štitnjače i magnetsku rezonancu vrata. Zbog opterećenja bolnica u pandemiji, osiguranici će pravodobnu zdravstvenu zaštitu moći ostvariti u akreditiranim privatnim ustanovama koje imaju ugovor s HZZO-om. Ova je vijest objavljena nakon prošlotjedne sjednice Gospodarsko socijalnog vijeća, uz podršku poslodavaca, sindikata i Ministarstva zdravstva, ali još uvijek nema popisa ustanova ni usluga koje će pacijenti moći ostvariti kod privatnika na teret HZZO-a.

image
Ilustracija
Nikola Vilic/Cropix

Nudili pomoć, nitko nije odgovorio

- Neke privatne zdravstvene ustanove već imaju ugovor s HZZO-om, na njih se ovo i odnosi, a vjerojatno im i cijene odgovaraju. Nemam takav ugovor s HZZO-om niti sam ga ikada htio imati, jer mislim da mi se ne isplati raditi na osnovu njihovih cijena. Međutim, u ovoj situaciji sam bio voljan pomoći kako ljudi ne bi ostali bez liječničke skrbi, jer se realno može očekivati da mnogi ne mogu doći na redovne kontrole. Bolest je bolje spriječiti, nego liječiti. Ako je ne možete spriječiti pravovremenim pregledom, onda se bolest može razviti. Možda bih u ovim vremenima pristao raditi po tim nižim cijenama kako naši građani ne bi ostali bez liječničke zaštite, ali nitko me dosad nije kontaktirao. Tu sam! Za vrijeme prvog vala korone sam se ponudio, ali mi nikad nisu odgovorili, a ne znam veću privatnu zdravstvenu ustanovu koja radi dijagnostiku i nudi brojne specijalnosti za naše građane od Marin Meda. Ako su voljni, stojimo na dispoziciji za razgovor – kaže  dr. Rikard Lenz, ravnatelj poliklinike Marin Med.

image
Dubrovačka poliklinika Marin med
Marin Med

Zasad je poznato samo toliko da bi HZZO, ukoliko se pokaže potreba za pomoći, privatnicima mogao ponuditi plaćanje usluga po cijeni koja vrijedi za javne bolnice. Prema prvim reakcijama liječničkih udruženja, to je za većinu usluga i zahvata ispod cijene isplativosti, pa je pitanje koliko će privatnika pristati na takvu suradnju.

- Kao privatna zdravstvena ustanova nismo dobili nikakvu obavijest o tome, ne znamo kako će to funkcionirati, treba li se i gdje prijaviti, kako će ići narudžbe, tko će to kontrolirati, kad se uopće počinje. Nemamo nikakvu informaciju o tome osim medijskih napisa. Siguran sam da svi privatnici ne rade kao mi niti su im kapaciteti popunjeni, nekima bi to pomoglo u poslovanju. Možda bi se stvarno netko našao za to, bez obzira na niske cijene. Mi sigurno ne bismo. Naše je poslovanje takvo da nemamo potrebu za tim – kaže dr. Joško Glavić, ravnatelj Poliklinike Glavić u Dubrovniku i Zagrebu.

Vaučer u zdravstvu

Glavić iznosi prijedlog kako se korištenjem privatnih zdravstvenih resursa uvođenjem vaučera koje pacijent može koristiti u ustanovi po vlastitom izboru, bez obzira na vlasništvo, mogu smanjiti liste čekanja.

- Svojedobno sam na nacionalnom Povjerenstvu za privatnu praksu i ugovornu specijalistič

image
Dr. Joško Glavić, ravnatelj Poliklinike Glavić.
 
Tonci Plazibat/Cropix
ku izvanbolničku djelatnost predložio da se uvedu uputnice u vidu vaučera. Privatnik, koji s obzirom na obim posla može primiti pacijenta, prihvaća vaučer kao sredstvo plaćanja, a korisnik usluge s vaučerom u određenom iznosu ukoliko treba može doplatiti uslugu privatne zdravstvene ustanove. Takva praksa je poznata u mnogim europskim zemljama – sugerira dr. Glavić.

Upitani, koje će se usluge moći koristiti kod privatnih liječnika i kad će objaviti popis ustanova gdje će pacijenti moći tražiti pregled s uputnicom, iz HZZO-a kažu kako su u kontaktu s ugovornim javnim zdravstvenim ustanovama te da zasad bolničke zdravstvene ustanove mogu zbrinjavati sve onkološke, prioritetne i hitne pacijente u planiranom opsegu i medicinski primjerenim rokovima. Poručuju da će, ako se pokaže potreba za ugovaranjem dodatnih postupaka s privatnim zdravstvenim ustanovama, HZZO obavijestiti javnost i medije.

07. svibanj 2024 16:47