StoryEditorOCM
DubrovnikDRUGO (I NESVJESNO) STANJE

Pitali smo poznatog dubrovačkog ginekologa je li moguće da žena poput strankinje koja je rodila u Paklenici, bude trudna, a da ne zna za to: ‘Imali smo zanimljiv slučaj...‘

Piše Bruno Lucić
1. kolovoza 2023. - 18:49

Slučaj strankinje koja se prije nekoliko dana sama porodila u WC-u u Nacionalnom parku Paklenica iznenadila je hrvatsku javnost. Dijete i majka su u međuvremenu pušteni iz bolnice, dobrog su općeg stanje, ali, čini se da iznenađenjima nema kraja. Tako je turistkinja dodatno šokirala izjavom kako uopće nije znala da je trudna?!

image

Priča o planinarki koja je rodila djevojčicu u NP Paklenica obišla je Hrvatsku

Hgss/Slobodna Dalmacija

Je li zaista moguće da žena sve do neposredno prije poroda ne može biti svjesna da nosi drugi život?! Prokomentirao je to voditelj Odjela za ginekologiju i opstetriciju Opće bolnice Dubrovnik, Zoran Tešanović, dr. med. specijalist ginekologije i opstetricije, subspecijalist humane reprodukcije i ginekološke endokrinologije.

- Vrlo rijetko! Događalo se da je žena svjesna, ali da iz nekih razloga sakriva trudnoću od okoline, bližnjih... Ali, da dođe do kraja, do poroda, a da žena nije znala da je trudna, to se skoro pa ne može dogoditi. Može se dogoditi da ona ne prepozna znakove trudnoće, recimo, ima izostanak menstruacije i ne sumnja na trudnoću. Dok se ne počne micati dijete, žena misli da je to nešto patološki, da je došlo do poremećaja ciklusa, hormonskog poremećaja, kaže sugovornik.

image
/Shutterstock

No, kad bi žena najkasnije trebala primijetiti da je trudna?

- Trudnoća traje 40 tjedana, a već na pola trudnoće, nakon 20 tjedana, žene obično osjete micanje ploda. Može se stvarno dogoditi da se stomak ne primijeti izvanka, da nije velik, barem za okolinu, ali ipak žena osjeti micanje. No, postoje razne strukture ličnosti, može se dogoditi da zbog psihičkog profila osoba ne zna, nije svjesna trudnoće ili negira svoje stanje. Ima i onih koji vide, a ‘ne vide‘, slikovito će dr. Tešanović.

No, postoje i slučajevi kad se drugo stanje krije od drugih.

image
Paun Paunovic/Cropix

- Ako žena želi sakriti trudnoću, može se dogoditi da je okolina ne prepozna. Na primjer, bio je u našem rodilištu slučaj gdje je žena došla do termina poroda, doveo je muž i ona je počela rađati, a on nije mogao vjerovati da ona rađa! To se znalo dogoditi, vrlo rijetko. No, ona je bila svjesna svoje trudnoće, a on nije znao. Tu je ipak riječ o specifičnim odnosima među supružnicima i ličnostima, naglašava stručnjak.

03. svibanj 2024 22:46