StoryEditorOCM
DubrovnikPITAMO I VAS

Pitali smo Libertas kada će produžiti vozni red jer Dubrovnik je već u ljetnom turističkom ‘modu‘,. Evo što oni kažu. A što vi mislite?

Piše Anton Hauswitschka
23. travnja 2024. - 21:26

Dubrovnik je ‘punom parom‘ ušao u predsezonu koja bi mogla biti rekordna. Naime, u odnosu na prvu polovicu travnja prošle godine, gostiju je 50 posto više nego lani, a taj omjer prate i noćenja. Naime, kako je prigodom prošlotjednog otvaranja Prvog dubrovačkog sajma vina i delicija u Lazaretima kazao gradonačelnik Mato Franković indeks noćenja u odnosnu na isto razdoblje 2023. je 155. Dakle, 55 posto više nego lani. Dobru posjećenost Dubrovnika već od travnja prije svega treba zahvaliti novim zrakoplovnim linijama koje je sa niskotarfinim kompanijama, prije svih Ryanairom, ugovorila Zračna luka Ruđer Bošković. Velik broj turista za ovo doba godine ‘probudio‘ je cijeli turistički sektor, pa su ove godine nešto ranije svoja vrata otvorili skoro svi privatni iznajmljivači. Otvoreni su turistički sadržaji, od hotela, restorana, ugostiteljskih objekata, a pravo toplo ljetno vrijeme do ovotjednog pogoršanja, punilo je dubrovačke plaže, a ranije nego ikada krenule su i adrenalinske ture sa kajacima i dnevni izleti po Elafitima.. Dubrovački turizam ove je godine preskočio proljetni‘ mode‘ i nakon zimskog uključio ljetni. Povijesna cjelina puna je turista do kasnih večernjih sati, a u cijelom gradi vlada ljetni šušur pa su ugostitelji radno vrijeme produžili do kasnih večernjih sati. Restorani i pizzerije rade do 23 ili ponoć, a svi kafići u Dubrovniku, osim nekoliko izuzetaka, zatvaraju između pola noći i dva ujutro.

image

.

Tonci Plazibat/Cropix

Jedini koji se izgleda nije prebacio na ljetni ‘mode‘ je gradski prijevoznik Libertas. Naime, i dalje je na snazi vozni red čiji su zadnji polasci tek nekoliko minuta nakon ponoći. Tako je zadnji polazak sa Pila, ispred povijesne cjeline, dvije najvažnije autobusne linije, broj šest za Babin kuk te 1A i 1 B za najveće gradsko naselje Mokošicu, deset, odnosno petnaest minuta nakon ponoći. U ponoć i deset sa Pila kreće i zadnja ‘četvorka‘ prema hotelu Dubrovnik Palace u Lapadu, a točno u ponoć iz Dubrovnika kreće i zadnja desetka prema Cavtatu. Jedino linija 1 B kreće u 1, 15 sa Pila pa preko Lapada prema Mokošici, ali samo vikendom. Treba reći kako su zadnji polasci svih gradskih linija inija prema povijesnoj cjelini 15 minuta prije zadnjeg poslaka sa Pila. Stoga smo zapitali u Libertasu namjeravaju li produžiti vozni red te ga prilagoditi trenutnim potrebama obzirom da svi koji rade u ugostiteljskim objektima ne izlaze iz njih kada se vrata restorana, kafića lii barova zatvore. Oni nakon što im odu zadnji gosti imaju još poprilično posla oko pripreme lokala za otvaranje idući dan te jednostavno ne mogu stići na zadnje autobusne linije.

image

.

Bozo Radic /Cropix

Iz Libertasa su nam odgovorili kako prate situaciju. - Kontinuirano pratimo sve relevantne pokazatelje (ostvarena noćenja, E visitor, promet ZL Ruđer Bošković, uplovljavanja brodova u luku Gruž …), a poglavito navike i kretanja broja naših putnika, te u skladu s time reagiramo pravovremeno i adekvatno, a tako ćemo raditi i dalje. Primjerice, u proteklih deset dana, broj polazaka povećan za preko 80 polazaka dnevno na gradskim linijama – poručuju nam iz dubrovačkog gradskog prijevoznika. No treba naglasiti da je isto broj povećanje polazaka u gradskim linijama ustaljenja praksa gradskog prijevoznika s iznimkom što je novi vozni red prijašnjih godina stupao na snagu u svibnju, umjesto u travnju kao ove godine. Dok u Libertasu ne ‘uključe‘ ljetni ‘mode‘, turistima, a ponajprije turističkim i ugostiteljskim radnicima ne preostaje drugo nego da nakon posla doma odu taksijem. Biti će zanimljivo vidjeti na koji će se način gradski prijevoznik prilagoditi potrebama iduće zime kada će Dubrovnik zračnim linijama biti povezan sa nizom europskih gradova, a oko povijesne cjeline bude na snazi novi prometni režim po kojem će biti ograničeno prometovanje i to ne samo taksistima. Uoči najavljenog zimskog reda letanja za 2025. godinu, iz gradske uprave već su apelirali na cijeli turistički sektor da se prilagodi cjelogodišnjoj turističkoj sezoni, pa će ga valjda će čuti i u toj gradskog tvrtki.

Što vi mislite, trebaju li Libertasove linije imati kasnije zadnje polaske?

04. svibanj 2024 01:25