StoryEditorOCM
DubrovnikKoliko će eura ‘uložiti‘?

Pitali smo Dubrovčane koliko će potrošiti za Uskrs i kako će im izgledati blagdanski objed, hoće li biti janjetine ili bakalara

Piše Ahmet Kalajdžić
27. ožujka 2024. - 09:15

Tijekom ankete s našim sugrađanima o predstojećim uskrsnim blagdanima i tome koliko mogu, odnosno planiraju potrošiti spoznajemo ne samo postojeće sve dublje socijalne razlike, nego i tužnu stvarnost najbogatijeg hrvatskog grada u kojem umirovljenici kao pravi čarobnjaci spajaju početak s krajem mjeseca.

Samo je u tom kontekstu moguće razumjeti zašto će najveći dio sugrađana za dolazeće blagdane potrošiti tek oko 50 eura, odnosno većina u rasponu 50-80 eura! Naime, mnogi su nam sugrađani rekli da su prisiljeni ne samo dobro pogledati cijene artikala na policama i odvagati što i kako mogu kupiti:

- Nećemo praviti bakanalije, nego već sad razmišljati kako uštedjeti da bi preživjeli i dočekali kraj travnja!

Iz razgovora s anketiranim sugrađanima, pa i onim koji su pristali reći svoj stav, ali ne i fotografirati se (te ih stoga i ne imenujemo), doznali smo kako će većina na uskrsnoj trpezi poslužiti kuhana jaja i mladi luk, šunku te francusku salatu, a od kolača pincu ili neku roladu. Vjerovali ili ne, neće ih biti mnogo koji će spremiti bakalar ili pečenu janjetinu, a kako bi uštedjeli rijetki će kupovati na placi te planiraju obilaske supermarketa i biranje između artikala koje trgovci nude na akcijama. Svemu je pridonio i val skupoće koji je, gledano u postotcima, uvijek veći od porasta plaća.

Upravo je taj porast dodatno umanjio odnos prema mirovinama, a nezadovoljstvu umirovljenika doprinosi i to što HZMO još nije uplatio obećanu Uskrsnicu, dok je gradska vlast ”kesu odriješila” samo onima čije su mirovine ispod 331,81 euro te su im isplaćene uskrsnice iznose od 39 do 53 eura.

image

Meeydi Dubović

Ahmet Kalajdžić

Meeydi Dubović, umirovljenica:

- Potrošit ću samo 50 € i to će biti dovoljno. I obitelj će doprinijeti, a najvažnije mi je da se nađemo na okupu.

image

Renate Mihajlović

Ahmet Kalajdžić

Renate Mihajlović, umirovljenica:

- Živim sama, a Uskrs ću obilježiti sa sinom i nevjestom koji su me pozvali na blagdanski objed. Naravno, neću ići praznih ruku, pravit ću neki desert i donosim ga, ali i te sitnice ne mogu ispod 70 €. Bit će nam lijepo u krugu obitelji i to je ono najljepše.

image

Marija Trojanović

Ahmet Kalajdžić

Marija Trojanović, umirovljenica: - I da hoću, ne mogu izdvojiti te za Uskrs potrošiti puno jer mi je mirovina samo 350 €. Moram dobro paziti što ću i koliko kupiti. Ovo je gangsterska država, a ja sam ograničena i stoga što mi je kćer bolesna. Nažalost, otac joj je branitelj i poginuo je.

image

Marija Soko

Ahmet Kalajdžić

Marija Soko, umirovljena frizerka:- Vjerojatno ću potrošiti oko 100 € pa i više: dok kupim meso i bakalar to je već skoro 100 eura i sve će stati u jedan saket. Kad napravim kolač, nažalost ode skoro cijela moja mirovina.

image

Suzana Hasan

Ahmet Kalajdžić

Suzana Hasan, roditelj njegovatelj:

- Nećemo puno potrošiti: ne mora biti bakalara nego oslić, francuska salata, uvrh glave 80 euro! Moramo štedjeti, nije važno koliko ćemo potrošiti nego su važni ozračje u kući i povezanost obitelji. Osjećam da smo se svi zadnjih godina pogubili i sve se doživljava materijalno, pa su i blagdani postali isprazni. Marketing sve diktira, a na kraju se pitaš zašto i za koga ako ćeš se snervati. Eto, kuću ću očistiti, okupit ćemo se i bez stresa blagovati!

25. travanj 2024 01:25